Θα ρίξουν την κυβέρνηση ή τα… ποσοστά τους;

Του Σχολιαστή

Η τρικομματική κυβέρνηση αρχίζει και τρίζει από χθες, με αφορμή το «πραξικόπημα» στην ΕΡΤ, όπως χαρακτήρισε το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας. Ο Πρωθυπουργός κινείται στον… αστερισμό της πόλωσης, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του το «χαρτί» των πρόωρων εκλογών.

 Διαφωνούν… στηρίζοντας

Οι «μικροί» της εσωτερικής «τρόικας», Βαγγέλης Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, αντέδρασαν «έντονα» στο λουκέτο στην ΕΡΤ και στην άμεση απόλυση των 2.686 εργαζομένων της, ζήτησαν να ανακληθεί η Πράξη Νομοθετική Περιεχομένου της 11/6/2013 (ΦΕΚ 139Α/2013) και είπαν ότι δε θα την ψηφίσουν όταν έρθει προς κύρωση στην Ολομέλεια της Βουλής*.

Ωστόσο, δεν απέσυραν τη στήριξή τους στον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος πλέον φαίνεται πως κινείται ως… τροϊκανότερος της τρόικας! Ωστόσο, δεν απάντησαν σε ένα κρίσιμο ερώτημα που τίθεται από τους εργαζομένους της ΕΡΤ: Τι πρέπει να κάνουν; Να συνεχίζουν να εργάζονται ή να πάνε στα σπίτια τους;

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δεν έβαλαν την υπογραφή τους, μέσω των υπουργών τους, στην ΠΝΠ (άρα το θέμα είναι και πολιτικό), σημειώνοντας ότι δε θα «ταράξουν» τη συγκυβέρνηση, επικαλούμενοι την πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Όμως, δε μας είπαν, όταν περάσει η ΠΝΠ προς ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής (σ.σ.: η παρ. 1 του Άρθρου 44 του Συντάγματος λέει ότι πρέπει να γίνει μέσα σε 40 ημέρες), εάν θα έχουν τις ίδιες σκέψεις και τότε, και τελικά θα πουν «ναι» ή θα ψηφίσουν «παρών», προς χάριν της… πολιτικής σταθερότητας της χώρας.

Το «χαρτί» των πρόωρων εκλογών

Μήπως, όμως, από την άλλη πλευρά, τους δίδεται ο χρόνος να αναπτύξουν στρατηγική την οποία δεν έχουν, με σκοπό το όσο το δυνατόν λιγότερο πολιτικό κόστος;

Με τον Πρωθυπουργό να ρίχνει το «μπαλάκι» στο ΠΑΣΟΚ και στη ΔΗΜΑΡ και την ευθύνη για τη «ζωή» της παρούσας κυβέρνησης, το «φάντασμα» των πρόωρων εκλογών γίνεται πλέον ο «εφιάλτης» του Βαγγέλη Βενιζέλου και του Φώτη Κουβέλη, καθώς -με δεδομένη τη στάση τους και τη στήριξή τους στα μνημόνια- με μαθηματική ακρίβεια θα πληρώσουν ακριβά τη «νύφη»: θα δουν τα ποσοστά τους να μειώνονται, ίσως και να εκμηδενίζονται. Και αυτό, το γνωρίζουν καλά και οι τρεις της συγκυβέρνησης.

Έλλειμμα στρατηγικής – Έλλειψη οράματος

Οι «μικροί» της συγκυβέρνησης έδειξαν καθαρά ότι δεν έχουν… στρατηγική! Έδειξαν καθαρά ότι ο αρχηγός της ΝΔ τούς έπιασε στον… ύπνο! Έδειξαν καθαρά ότι σκέπτονται το πολιτικό τους μέλλον, αδιαφορώντας για τον αντιδημοκρατικό κατήφορο της χώρας.

Ένας αντιδημοκρατικός κατήφορος ο οποίος ξεκίνησε με τις απεργίες των εργαζομένων που κηρύσσονταν και κηρύσσονται παράνομες και καταχρηστικές, πέρασε στην πολιτική επιστράτευση (π.χ., των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και των εργαζομένων στο μετρό και των απλήρωτων ναυτεργατών), συνεχίστηκε με την… προληπτική επιστράτευση (!!!) των εκπαιδευτικών, και συνεχίζεται με το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» κλείσιμο της ΕΡΤ.

Τσίπρας: Παπούλια, μην υπογράφεις τη Νομοθετική Πράξη!

Να σημειωθεί πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας, από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ να διαχωρίσουν άμεσα τη θέση τους από το μεγάλο τους κυβερνητικό εταίρο, τη ΝΔ, σημειώνοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση την ευθύνη του «πραξικοπήματος». Ζήτησε, δε, από τον Αντώνη Σαμαρά, «που νομίζει ότι μπορεί να αποφασίζει και να διατάζει», να πάρει πίσω την απόφαση του κλεισίματος της ΕΡΤ, να φέρει το θέμα στη Βουλή. Προειδοποίησε, δε, πως θα κινηθεί κατά της απόφασης με όλα τα νόμιμα μέσα, ενώ κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια να μην υπογράψει την απόφαση για το λουκέτο, συνδέοντας έτσι το όνομά του με μια ενέργεια κατάφωρα αντιδημοκρατική (σ.σ.: θα συναντηθεί μαζί του σήμερα στις 12 το μεσημέρι).

Ακολουθούν χιλιάδες απολύσεις…

Το «μαύρο» που έπεσε χθες στις 23.15 στη δημόσια ραδιοτηλεόραση και το κλείσιμο της ΕΡΤ (με 6 άρθρα και το ΦΕΚ 1414Β/2013), που είχε ως αποτέλεσμα να απολυθούν άμεσα οι 2.686 εργαζόμενοί της, είναι η αρχή του ντόμινο για λουκέτο, σε μια σειρά άλλων οργανισμών της Δημόσιας Διοίκησης, καθώς -σύμφωνα με την ΠΝΠ της 11ης/6/2013- ένας υπουργός μπορεί ανά πάσα στιγμή να κλείσει μια ΔΕΚΟ ή ένα Νομικό Πρόσωπο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων τους.

Ήδη, το Δίκτυο Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς έχει προειδοποιήσει πως μετά την απόλυση των εργαζομένων στην κρατική ραδιοτηλεόραση ακολουθούν 14.500 απολύσεις από μια κυβέρνηση που θέλει να διαλύσει το δημόσιο τομέα και τις κοινωνικές του υπηρεσίες.

Πρώτα στο στόχαστρο της συγκυβέρνησης φαίνεται να μπαίνουν πολλά Νομικά Πρόσωπα των ΟΤΑ, μέσω των οποίων ασκείται ουσιαστικά η κοινωνική πολιτική που θα έπρεπε να κάνει η κεντρική εξουσία, όπως, για παράδειγμα, οι υπηρεσίες της καθαριότητας, οι αθλητικοί και πολιτιστικοί οργανισμοί, καθώς και οι παιδικοί σταθμοί.

«Το εργαλείο που θα χρησιμοποιηθεί για τις απολύσεις θα είναι το λεγόμενο Οικονομικό Παρατηρητήριο και γι’ αυτό πιστεύω ότι το κύμα των μαζικών απολύσεων στους ΟΤΑ θα είναι το δεύτερο εξάμηνο, μόλις δηλ. διαπιστωθεί η απόκλιση στους προϋπολογισμούς, που θα είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία», σημείωσε πρόσφατα, σε άρθρο του, ο Γιώργος Χαρίσης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ και μέλος της Γραμματείας της «Αυτόνομης Παρέμβασης».

Η «Αυτόνομη Παρέμβαση», όπως άλλωστε έχει σημειώσει σε άρθρο του και ο Δημήτρης Γεωργακόπουλος, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ, θεωρεί πως «τώρα οι πόρτες είναι ανοιχτές και οι δρόμοι ελεύθεροι για να πλημμυρίσουν από το μεγάλο ποτάμι της λαϊκής οργής που θα πνίξει την εγκληματική πολιτική της τρόικας και της τρικομματικής κυβέρνησης των εθνοσωτήρων. Πολιτική που οδήγησε την χώρα σε ανθρωπιστική κρίση και τον λαό μας στην φτώχεια και την εξαθλίωση».

Ζητεί, δε, το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ να καταστεί «σπίθα λαϊκής εξέγερσης», όπως επίσης «την άμεση σύγκληση των Εκτελεστικών Επιτροπών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προκειμένου το εργατικό κίνημα να δώσει τη δική του απάντηση στη νέα αντιδημοκρατική πρόκληση της κυβέρνησης», η οποία -όπως έχει πει χαρακτηριστικά το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ και επικεφαλής της ΑΣΚ-ΟΤΑ Θωμάς Μπιζάς– «με πρακτικές χούντας κλείνει δημόσιους οργανισμούς και απολύει χιλιάδες εργαζομένους, τους στέλνει στη φτώχεια και την ένδεια, αδιαφορώντας για το κοινωνικό κόστος, αδιαφορώντας για τη διαβίωση τους».

Να σημειωθεί πως το απεργιακό πρόγραμμα της ΕΡΤ μεταδίδεται ζωντανά από τη διεύθυνση:  https://www.facebook.com/ERTSocial?sk=app_208195102528120&ref=woobox

Σχολιαστής