15.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αυτόνομη Παρέμβαση: Φύλαξη αρχαιολογικών και άλλα δαιμόνια

Πρόσφατα

Ανακοίνωση της Αυτόνομης Παρέμβασης στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Η απόφαση της Συγκυβέρνησης να χρησιμοποιήσει εργαζόμενους άλλων κλάδων και  ειδικοτήτων στη φύλαξη Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων, κατά τη θερινή – τουριστική  περίοδο, αποτελεί μνημείο υποκρισίας, αυταρχισμού και ανευθυνότητας.

Η λειτουργία των Μουσείων και των Αρχ. Χώρων με διευρυμένο ωράριο το καλοκαίρι (τουριστική περίοδος) δεν είναι έκτακτη ανάγκη ή απρόβλεπτο γεγονός. Δεν είναι ούτε απλά μια ακόμη εκδοχή της έλλειψης σχεδιασμού από την πλευρά της Διοίκησης και της Πολιτικής Ηγεσίας.  Αποτελεί το αποτέλεσμα της πολιτικής των Μνημονίων, που η Συγκυβέρνηση συνομολόγησε με το ΔΝΤ και την ΕΕ: πάγωμα προσλήψεων μονίμου προσωπικού, εξώθηση εργαζομένων σε  συνταξιοδότηση υπό την απειλή δυσμενέστερων όρων συνταξιοδότησης, συρρίκνωση του Δημόσιου Τομέα και διάλυση των Υπηρεσιών του.

Η απόφαση να καλυφθούν θέσεις αρχαιοφυλάκων με υπαλλήλους άλλων κλάδων και ειδικοτήτων είναι ο ορισμός των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, της εσωτερικής»  κινητικότητας  αλλά  και  μια  δοκιμή  εν  όψει  του  Νέου Οργανισμού, των περιγραμμάτων θέσεων εργασίας κλπ. Η εξέλιξη αυτή δεν πρέπει να προκαλεί πλέον εντύπωση σε  κανέναν,  δεδομένου  ότι  μεταχειρίζονται  το  ΥΠΠΟ,  ως  συμπλήρωμα  στις  διάφορες  συνενώσεις  Υπουργείων (Τουρισμού,  Παιδείας),  για  να  καταλήξει  στο  τέλος  μια  «απλή»  Γενική  Γραμματεία,    με  τις  Διοικητικές -Οικονομικές και άλλες Υπηρεσίες να βρίσκονται στον «αέρα» με βάση το Νέο Οργανισμό, με τις αρμοδιότητες των Υπηρεσιών να συρρικνώνονται.

Προσπαθούν να «μπαλώσουν» όπως όπως τα κενά στη στελέχωση των Υπηρεσιών Φύλαξης, αδιαφορώντας για τους κινδύνο υς και τα προβλήματα που έχει αυτή η απόφαση. Με προσωπικό που δεν γνωρίζει τους χώρους και τα Μουσεία, τις ιδιαίτερες συνθήκες και τα προβλήματα κάθε χώρου, χωρίς προηγούμενη εμπειρία,  θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα σε κάθε εργαζόμενο: η περίοδος που υπήρχε σταθερή εργασία με σαφείς αρμοδιότητες και καθήκοντα τελείωσε. Στην εποχή της Τρόϊκα, των Μνημονίων και της εκποίησης – διάλυσης του Δημόσιου Τομέα θέλουν να κάνουν «λάστιχο » τους εργαζόμενους.

Η κινητικότητα των υπαλλήλων είναι εδώ: Υπάλληλοι χωρίς δικαιώματα, χωρίς καμιά διασφάλιση  θα μετακινούνται εδώ κι εκεί ανάλογα με τα «κέφια» και τις «εμπνεύσεις» της πολιτικής ηγεσίας. Πίσω από αυτές τις πρακτικές και τις εντολές – τελεσίγραφα επικρέμεται η συγκαλυμμένη απειλή της απόλυσης αλλά και το μεγάλο σχέδιο: να προετοιμάσουν το έδαφος για να παραδώσουν τη φύλαξη των Αρχαιολογικών Χώρων και των Μουσείων στους ιδιώτες (με αρχή & όχημα τις προσλήψεις μέσω ΜΚΟ).

Η απόφαση αυτή δεν αφορά μόνο συγκεκριμένους κλάδους. Αν σήμερα γίνεται με αφορμή το ζήτημα της φύλαξης και του διευρυμένου ωραρίου, αύριο θα αποτελεί το προηγούμενο για τις μετακινήσεις προσωπικού κάθε κλάδου και ειδικότητας και για κάθε λόγο.

Είναι όμως και η στιγμή για να βγάλουμε και συμπεράσματα για τα αποτελέσματα της πολιτικής που ακολουθούν συγκεκριμένες συνδικαλιστικές παρατάξεις στο ΥΠΠΟ. Μιας πολιτικής  «εργασιακής  ειρήνης»  και «συνεργασίας»,  καθησυχασμού  των  εργαζομένων,  μια καρικατούρα  της  αντίληψης  της  συνδιοίκησης  με  την εκάστοτε πολιτική ηγεσία, γαρνιρισμένη με «καλό κλίμα», «κατανόηση» και «υποσχέσεις».

Πιστεύουμε ότι η απόφαση αυτή δεν πρέπει να περάσει. Πρέπει αποφασιστικά & αταλάντευτα να παλέψουμε όλοι για  να  ανατραπεί  –  ανακληθεί. Να διεκδικήσουμε  μαζικές  προσλήψεις  μόνιμου προσωπικού για όλους τους κλάδους & ειδικότητες κόντρα στις μνημονιακές δεσμεύσεις της Συγκυβέρνησης.

Τι δηλώνει η πολιτική ηγεσία;

Παράλληλα,  διάφορα  δημοσιεύματα φέρουν τον Αναπληρωτή Υπουργό ΠΑΙΘΠΑ  κ.Τζαβάρα  να  δηλώνει  ότι λύθηκε  το  θέμα  με  το ωράριο  των  Μουσείων καθώς  και  ότι  θα  επιλυθούν  τα  συνδικαλιστικά  αιτήματα  που προκύπτουν από τις μετακινήσεις υπαλλήλων (δηλαδή;)

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, αναμένεται εντός της εβδομάδος (!) να υπογραφεί Υπουργική Απόφαση που θα ρυθμίζει   το   ωράριο  σε  συνάρτηση  με  την  “επισκεψιμότητα” του   χώρου ή   του Μουσείου.   Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δημιουργηθούν δυο κατηγορίες Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων.  

Στην 1η κατηγορία (μεγάλος αριθμός επισκεπτών) το ωράριο θα είναι 8:00 π.μ. με 8:00 μ.μ

Στη 2η κατηγορία (μικρός αριθμός επισκεπτών) το ωράριο θα είναι 8:00 π.μ. με 5:00 μ.μ.

Παράλληλα, φαίνεται να έχει διευθετηθεί η περίπτωση ομαδικών επισκέψεων από τουρίστες κρουαζιερόπλοιων σε  αρχαιολογικούς  χώρους  και  μουσεία,  μετά  τη  λήξη  του  νόμιμου ωραρίου.  (Προφανώς  το  ωράριο  θα (από)”ρυθμίζεται” από τους ιδιώτες: ταξιδιωτικά γραφεία,  πράκτορες   και   εφοπλιστές   που   οργανώνουν  κρουαζιέρες).

Οι εξελίξεις αυτές σηματοδοτούν την αναβάθμιση της εμπλοκής του κεφαλαίου στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Θυμίζουμε ότι εδώ και αρκετό καιρό έχει συσταθεί Επιτροπή για την «επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν στην εξυπηρέτηση οργανωμένων ομάδων επισκεπτών στα Μουσεία  και στους Αρχαιολογικούς Χώρους».  Σύμφωνα  με  όσα  έχουν  δει το φως της  δημοσιότητας,  στην  επιτροπή,  πλέον  των  υπηρεσιακών παραγόντων, συμμετέχει  ο Πρόεδρος της ΗΑΤΤΑ  (Συνδεσμος  Τουριστικών  Πρακτόρων) κ.Γ. Τελώνης  και  εκπρόσωποι (πόσοι και ποιοι;) των επιχειρήσεων διοργάνωσης κρουαζιέρας (!). Για το θέμα αυτό η ΠΕΥΦΑ (και σωστά) είχε εκδόσει μια καυστική & ειρωνική ανακοίνωση (2/5/2013) στην οποία αναφέρει: «μετά  την  ανακοίνωση  της  πολιτικής  ηγεσίας  του  πρώην  Υπουργείου  Πολιτισμού  και  την  αλλαγή του “ιδιοκτησιακού καθεστώτος” των  αρχαιολογικών  χώρων  και  μουσείων, οι  αρχαιοφύλακες καλούν τους νέους “ιδιοκτήτες” (πρόεδρο του ΗΑΤΤΑ κ.Τελώνη, τους εκπροσώπους κρουαζιερόπλοιων, τους εκπροσώπους των   ξενοδοχειακών επιχειρήσεων κτλ.), σε άμεση συνάντηση για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας. Χαιρετίζουμε την εθνική προσπάθεια του πρώην Υπουργείου Πολιτισμού για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και βέβαια την επανεκκίνηση της οικονομίας. Εν ευθέτω χρόνω θα απαντήσουμε πιο λεπτομερώς».

Το “ἐν εὐθέτῳ χρόνῳ” φαίνεται να παρήλθε χωρίς κάποιο αποτέλεσμα και εν αναμονή (και σιωπηλή αποδοχή;) των προσλήψεων μέσω ΜΚΟ  και  ΑΣΕΠ (το  ΑΣΕΠ  αναφέρεται προφανώς  για  να  προσδώσει  μια  αίσθηση επισημότητας και νομιμοποίησης στ’ αυτιά όσων ακούνε… και δεν πιστεύουν).

Εν όψει εξελίξεων; Συνεδριάζει η ΠΕΥΦΑ (7/6)

Με σημερινή ανακοίνωσή της η ΠΕΥΦΑ καταγγέλλει την απόφαση αυτή ως “μερική επιστράτευση”, καλεί “όλους τους  αρχαιοφύλακες  να  εργαστούν  με  αυταπάρνηση,  να  καλύψουν  όλα  τα  κενά  ώστε  να  μην  δημιουργηθούν προβλήματα  ασφαλείας  και  εξυπηρέτησης  των  επισκεπτών”  (η  υπογράμμιση  δική  μας)  και  συγκαλεί  “…Γενικό  Συμβούλιο, για την Παρασκευή 07/06/2013 και ώρα 11:30 για να αντιμετωπίσει πέραν της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί  με  το  συγκεκριμένο  ζήτημα    και  άλλα  θέματα  όπως:

1.Υπερωριακή  απασχόληση  πέραν  του ωραρίου,  (κρουαζιέρες,  εκδηλώσεις  κτλ)

2.Επικίνδυνη  και  ανθυγιεινή  αμοιβή  για  τους  αρχαιοφύλακες 

3.Αναγνώριση 6ης μέρας εργασίας ως συντάξιμης, κτλ.”

Μένει  να  δούμε  αν  και  οι  αποφάσεις  θα  είναι  αντίστοιχες  της  “μερικής  επιστράτευσης”,  όπως  πιστεύουμε  ότι πρέπει να είναι!  

Επίλογος (…)

Έχουμε πολλές φορές  πει ότι κάθε χαραμάδα που ανοίγει ή επιτρέπουμε ή ανεχόμαστε να ανοίξει σε ζητήματα που  σχετίζονται  με  τις  εργασιακές  σχέσεις,  χρησιμοποιείται  από  τη  συγκυβέρνηση  για να προωθήσει και να επιβάλει τον εργασιακό  μεσαίωνα  των  ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Η παρατήρηση αυτή σχετίζεται με το θέμα του ανοίγματος  αρχαιολογικών  χώρων  και  μουσείων, ειδικά  σε περιπτώσεις  (επισήμων)  αργιών  (π.χ. Πρωτοχρονιά, Πρωτομαγιά κ.λπ.) αλλά και πέραν του επίσημου ωραρίου. Τα φαινόμενα αυτά δεν είναι λίγα ούτε μεμονωμένα.  

Μάλιστα  μέχρι  σήμερα,  άτυπα,  σε  πολλές  περιπτώσεις,  οι  τουριστικοί  πράκτορες  ζητούν  και  επιτυγχάνουν  να ανοίξει  ο  αρχαιολογικός  χώρος  εκτός  επισήμου  ωραρίου  καλύπτοντας οι  ίδιοι  τα  έξοδα. Έτσι  για  κάποια  €  οι δημόσιοι υπάλληλοι     μετατρέπονται  οικειοθελώς(;)  (και  με  την  ανοχή   του   συνδικάτου;) σε   ιδιωτικούς υπαλλήλους…

Τώρα    βρισκόμαστε     μπροστά     και   στη  θεσμική    αποκρυστάλλωση        αυτής   της κατάστασης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα  που  δεν  έχουν διαψευστεί  υπάρχει  έτοιμη  σχετική τροπολογία,  που  πρόκειται  να περάσει  σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, σύμφωνα με την οποία  οι πράκτορες θα αναλαμβάνουν, επίσημα πλέον, τα ανταποδοτικά τέλη των εργαζομένων, από τους φύλακες έως τις καθαρίστριες.

                                     Αν αυτό δεν είναι ιδιωτικοποίηση τότε τι είναι;

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις