3.4 C
Athens
Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023

Οργάνωση ΔΕΚΟ ΣΥΡΙΖΑ: Οι 10 συν 1 μύθοι για τις ιδιωτικοποιήσεις

Πρόσφατα

10+1 μύθους για τις ιδιωτικοποιήσεις καταρρίπτει η οργάνωση ΔΕΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, σε ειδική έκδοσή της, υπό τον τίτλο “Το μεγάλο ξεπούλημα”. Περιληπτικά -το φυλλάδιο είναι 12σέλιδο- μύθοι και αντίλογος έχουν ως εξής:

Μύθος 1ος: “Οι ιδιωτικοποιήσεις θα φέρουν έσοδα στο φτωχό κράτος”.

Με βάση την εμπειρία από Ολυμπιακή, Αγροτική, ΕΥΔΑΠ κ.ο.κ “πρέπει να καταλάβουμε πόσο πολύ δυσχεραίνει η όποια δυνατότητα παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας της χώρας, εφόσον θα έχει πουληθεί ο δημόσιος πλούτος”.

 

Μύθoς 2ος: “Οι ιδιωτικοποιήσεις δημιουργούν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας”.

“Η πείρα από τη Λ. Αμερική, τη Βρετανία κ.ο.κ., δείχνει πως οι αυριανοί αγοραστές θα βρουν έτοιμα τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής, θα βρουν έτοιμες όλες τις υποδομές και αφού τα εκμεταλλευτούν, όταν απαξιωθούν και χρειάζονται νέες επενδύσεις ή θα πάρουν κρατικές επιδοτήσεις (!) ή θα τα εγκαταλείψουν πουλώντας τα στο κράτος”.

Μύθος 3ος: “Με τις ιδιωτικοποιήσεις θα γίνει επανεκκίνηση της οικονομίας”.

Με αφετηρία μια αναφορά του Ευτ. Μπιτσάκη για τη Χαλκιδική, “εκεί που ήταν κάποτε δάση και βουνοπλαγιές, θα μείνουν τα σεληνιακά τοπία της λεηλατημένης πατρίδας μας”, η οργάνωση ΔΕΚΟ αναρωτιέται: “Επανεκκίνηση της οικονομίας με τις ιδιωτικοποιήσεις; Σε ποια χώρα; Δεν θα μείνει χώρα”.

Μύθος 4ος: “Με την ιδιωτικοποίηση θα καταπολεμηθούν η αδιαφάνεια και η διαφθορά”.

“Ωραίο παράδειγμα της στενής σχέσης διαφθοράς και αδιαφάνειας με την ιδιωτικοποίηση αποτελεί ο ΟΣΕ. Το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησής του την τελευταία 20ετία συνδυάστηκε με κατακόρυφη αύξηση αδιαφάνειας και διαπλοκής στη διαχείριση ευρωπαϊκών και εθνικών κονδυλίων και την κατανομή των έργων στους ντόπιους και ξένους επιχειρηματίες”.

Μύθος 5ος: “Οι ιδιωτικοποιήσεις ‘ανοίγουν’ την αγορά και τον υγιή ανταγωνισμό και έτσι ρίχνουν τις τιμές”.

“Πόσο ευεργετικά λειτουργεί ο ανταγωνισμός στην αγορά καυσίμων αλλά και στην ελεύθερη αγορά γάλακτος;” είναι το διπλό ερώτημα που τίθεται, ενώ συνοδεύεται από ένα τριπλό παράδειγμα του τι έγινε στη Μ. Βρετανία σε νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και τρένα.

Μύθος 6ος: “Τα ΣΔΙΤ και οι συμβάσεις παραχώρησης συμφέρουν τον πολίτη”.

Εδώ γίνεται αναφορά σε μελέτη του ΤΕΕ, σύμφωνα με την οποία, “η Πολιτεία πληρώνει τρεις φορές πάνω το κόστος κάποιων έργων, που επιλέχθηκε να γίνουν μέσω ΣΔΙΤ, ευνοώντας μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους”.

Μύθος 7ος: “Οι ‘κηφήνες’ των ΔΕΚΟ το έχουν παρακάνει. Να πουληθούν επιτέλους!”.

Στο σημείο αυτό γίνεται μνεία στο έργο που όλα αυτά τα χρόνια έχουν προσφέρει τεχνικοί του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, του ΟΣΕ για τα δίκτυα και τις υποδομές, που θα εκμεταλλευτούν οι ιδιώτες.

Μύθος 8ος: “Και ποιος θα ‘ρθει να πάρει το ελληνικό Δημόσιο;”.

Σε παλαιότερη συνέντευξή του ο Γ. Δραγασάκης είχε επισημάνει: “Πού θα ξαναβρούν την ευκαιρία; Θα τα πάρουν όλα μισοτιμής. Η ζήτηση στα δημόσια αγαθά είναι εγγυημένη, όπως και τα κέρδη εξασφαλισμένα. Με αυτόν τον τρόπο, ελέγχουν πολιτικά κρίσιμους τομείς”.

Μύθος 9ος: “Ο ελληνικός λαός συμφωνεί με τις αποκρατικοποιήσεις”.

Η απάντηση στις δημοσκοπήσεις είναι σε ευθεία συνάρτηση με το ερώτημα και πώς αυτό εκφέρεται.

Μύθος 10ος: “Ελλάδα, η τελευταία… ‘Σοβιετική Δημοκρατία'”.

Στον πίνακα κατάταξης των χωρών της Ε.Ε. με βάση τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις η Ελλάδα βρίσκεται, το 2010, στην 7η θέση από τις 18!

Μύθος 11ος: “Η Αριστερά λέει ‘κράτος – περισσότερο κράτος'”.

“Η οπτική της Αριστεράς είναι οι ανάγκες του λαού. Η Αριστερά δεν είναι γενικά υπέρ του κράτους. (…) Η Αριστερά είναι υπέρ των δημοσίων αγαθών”.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις