20.8 C
Athens
Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023

Διφορούμενος χρησμός Στουρνάρα για το «ναυάγιο» Εθνικής – Eurobank

Πρόσφατα

«Ας μην προτρέχουμε»

Nέα διαβεβαίωση περί διασφάλισης των καταθέσεων

«Κάποιοι μιλούν για ναυάγιο της συγχώνευσης Εθνικής – Eurobank. Ας περιμένουμε να δούμε αν έγινε κάτι τέτοιο. Ας μην προτρέχουμε». Στη διφορούμενη αυτή δήλωση προέβη ο υπουργός Οικονομικών από το βήμα της βουλής το βράδυ της Δευτέρας. Ο Γ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε εκ νέου ότι οι τραπεζικές καταθέσεις των Ελλήνων είναι απόλυτα διασφαλισμένες, με αφορμή επερώτηση των βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

 

Ο Στουρνάρας τόνισε ότι η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος μέσω συγχωνεύσεων διασφαλίζει τόσο τις καταθέσεις, όσο και τις θέσεις εργασίας.

“Δεν έθεσε κανένα βέτο η τρόικα στη συγχώνευση Εθνικής – Eurobank. Έστειλαν οι ίδιοι στην Τράπεζα της Ελλάδος απάντηση ότι δεν μπορούν να βρουν το 10% των κεφαλαίων που απαιτούνται και επομένως δεν μπορούν να αποφασίσουν αυτές για τη συγχώνευση”, είπε ο Στουρνάρας στη Βουλή. “Δεν σημαίνει ότι ναυάγησε η συγχώνευση, μπορεί να γίνει ή να μη γίνει, με βάση τα κριτήρια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας”.

Ο υπουργός Οικονομιών σε μια επικοινωνιακή προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, βαφτίζει το “ναυάγιο” της συγχώνευσης “αναστολή”, σε κοινή γραμμή με την Τράπεζα της Ελλάδος και των δυο διοικήσεων των δυο τραπεζών ΕΤΕ και Eurobank, οι οποίες τρέμουν στην ιδέα να χάσουν τον έλεγχο των τραπεζών και κρατικοποιηθούν.

Η κυβέρνηση δείχνει κυριολεκτικά κολλημένη στον τοίχο αφού ότι πιάνει γίνεται σκόνη, ανοίγοντας σκληρές κόντρες στο εσωτερικό της μεταξύ ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ. Οι κουμπάροι βλέπουν τους «γάμους» που υπόσχονται να ματώνουν και να διαλύονται… αλλά μέσα στα αδιέξοδα δεν τους μένει τίποτε άλλο από το να επιμένουν να παίζουν… τους κουμπάρους.

Η κρίση στην Κύπρο και οι φωτιές που άναψε στην Ελλάδα είναι άμεσες. Θυμίζουν τις επιπτώσεις σε μια σειρά τράπεζες και οικονομίες, μετά την χρεοκοπία της Lehman Brothers… . σε ελλαδικό επίπεδο.

Και όχι μόνο αυτό, η Κύπρος ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου στην Ελλάδα και σε όλη την ευρωζώνη ξανά, με επίκεντρο τη νομιμοποίηση των κυβερνήσεων να βάζουν χέρι στις καταθέσεις, με τους καταθέτες να βαφτίζονται επενδυτές.

Είναι φανερό ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών βρέθηκες τον αέρα και ο γάμος Εθνικής – Eurobank πήρε διαζύγιο πριν καν γίνει.

Την ίδια ώρα που η ύφεση στην ευρωζώνη περνά ανοικτά στον πυρήνα από τη περιφέρεια.

Οι αδυναμίες εξεύρεσης κεφαλαίων είναι φανερή όσο ποτέ, αναγκάζοντας τον υπ. Οικονομικών να υπόσχεται ότι παρά τον πακτωλό δημόσιου χρήματος προς τις τράπεζες αυτές δεν θα περάσουν σε δημόσιο έλεγχο, οπότε… “μην προτρέχετε” είναι η παραίνεση Στουρνάρα.

«Σήμερα βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος και είναι μείζονος πρωταρχικής σημασίας, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλη Απριλίου», δήλωσε το πρωί ο υπουργός Οικονομικών. Υπογράμμισε ότι τα 50 εκ. ευρώ «είναι υπεραρκετά» για την κάλυψη του τραπεζικού συστήματος.

Τράπεζα της Ελλάδας

Όπως αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος, πλέον η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) προχωρά κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί προ του τέλους Απριλίου.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια. Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέρος των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί και δεσμευθεί στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.

Η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι επομένως πλήρως εξασφαλισμένη, όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις σύμφωνα με τις αρχές του ελληνικού Προγράμματος, τονίζει η ΤτΕ.

Εθνική-Eurobank: “Αναστέλλεται η συγχώνευση”

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της Τραπέζης της Ελλάδος (η οποία είχε τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας), οι διοικήσεις των δύο τραπεζών απέστειλαν, όπως ανέφεραν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, επιστολές προς την Τράπεζα της Ελλάδος ότι δεν είναι πιθανόν να μπορέσουν να «σηκώσουν» το βάρος του 10% της ιδιωτικής συμμετοχής που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση της κάθε μιας. Με αποτέλεσμα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να αρχίζει τις διαδικασίες για να τις αναλάβει και να τις ανακεφαλαιοποιήσει.

Μετά από αυτές τις συγκεκριμένες εξελίξεις, το ΤΧΣ ως βασικός πλέον μέτοχος των τραπεζών Εθνικής και Eurobank, θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε μεταγενέστερο χρόνο η συγχώνευση, ή εάν οι δύο τράπεζες θα πωληθούν.

Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, οι έως τώρα διαδικασίες για τη συγχώνευση Εθνικής και Eurobank αναστέλλονται και την τελική απόφαση για τη συγχώνευση ή μη, θα λάβει το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος. Ερωτηθείς, εάν το ΤΧΣ μπορεί να αποφασίσει την πώληση των δύο τραπεζών ξεχωριστά, το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι το ΤΧΣ μπορεί να πάρει όποια απόφαση θέλει, με βάση τα κριτήρια που θα θέσει.

Σε κάθε περίπτωση όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, «οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως ασφαλείς».

Επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται μέσα στην ημέρα από την Εθνική Τράπεζα και την Εurobank.

Εξάλλου, για τις αμέσως προσεχείς ημέρες έχουν ήδη οριστεί οι έκτακτες γενικές συνελεύσεις της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς προκειμένου να αποφασίσουν τις αυξήσεις μετοχικών τους κεφαλαίων στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης τους.

Σύμφωνα με δηλώσεις διοικητικών τους στελεχών εκφράζεται η απόλυτη αισιοδοξία ότι θα διατηρηθεί ο ιδιωτικός τους χαρακτήρας καθώς θα καταστεί εφικτή η κάλυψη του 10% της ιδιωτικής συμμετοχής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Αναδημοσίευση από ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 8-4-2013


Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις