Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας προσθέτουν νέες δυσκολίες στη διεκδίκηση της ΟΤΟΕ για υπογραφή κλαδικής σύμβασης εργασίας. Η διάλυση του γάμου ΕΤΕ και EUROBANK οδηγεί, μετά το Τ. Τ., τις δύο τράπεζες στον πλήρη μετοχικό τους έλεγχο από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αυτό πρακτικά σημαίνει περιστολή δαπανών και συνεπακόλουθα τη μείωση του μισθολογικού κόστους. Δεν αποκλείεται δε (μάλλον αντιθέτως) η εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών από το ΤΧΣ να θέσει σε αμφισβήτηση χιλιάδες θέσεις εργασίας με το πρόσχημα της εξυγίανσης των δύο τραπεζών.

Μπροστά σ’ αυτές τις συνθήκες το συνδικαλιστικό κίνημα των τραπεζοϋπαλλήλων οφείλει να σχεδιάσει την αντίδρασή του ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα τόσο το εσωτερικό του μέτωπο όσο και τις κοινωνικές του συμμαχίες.
Η Ενωτική Ριζοσπαστική Παρέμβαση στο χθεσινό Γενικό Συμβούλιο, για την προστασία των μισθολογικών μας απολαβών και των θέσεων εργασίας, πρότεινε:
• Τη μεγαλύτερη δυνατή ενημέρωση όλων των συναδέλφων με συγκεντρώσεις σε όλους τους νομούς της χώρας με την ενεργοποίηση και των 75 μελών του Γενικού Συμβουλίου
• Την άμεση σύγκληση Γενικών Συνελεύσεων από όλους τους Συλλόγους για τη δημιουργία ενός αξιόμαχου αγωνιστικού μετώπου των συναδέλφων
• Τη διεύρυνση του διεκδικητικού πλαισίου της ΟΤΟΕ για ανατροπή των μνημονιακών αντεργατικών νόμων και απαίτηση επαναθεμελίωσης του εργατικού δικαίου στην προ κρίσης περίοδο
• Την επιδίωξη συντονισμού του αγώνα μας με όλες τις ομοσπονδίες και ΔΕΚΟ που αμφισβητείται η ύπαρξη κλαδικών συμβάσεων
• Τη διατύπωση καθαρής θέσης από την ΟΤΟΕ για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Το σ. κ. της ΟΤΟΕ, για να μεγιστοποιήσει τις προϋποθέσεις υπογραφής κλαδικής σύμβασης, οφείλει να κατανοήσει ότι σε συνθήκες πλήρους απαξίωσης της εργασίας και εκθεμελίωσης του εργατικού δικαίου, από τις μνημονιακές δυνάμεις, πρέπει να δημιουργήσει τις αναγκαίες συμμαχίες και μέσα στο εργατικό κίνημα και μέσα στην κοινωνία.
Η Ομοσπονδία, με κύρια ευθύνη των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, δεν μπορεί να συνεχίζει τον απομονωτισμό σε σχέση με τα άλλα συνδικάτα και να αναπαράγει την αδράνεια των αντίστοιχων δυνάμεων στη ΓΣΕΕ και μάλιστα την ώρα που δεν υπάρχει ούτε καν η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Ούτε επιτρέπεται να καλλιεργεί συντεχνιακές αντιλήψεις αγνοώντας τις ανάγκες του συνόλου της κοινωνίας που πλήττεται βάναυσα από την τρικομματική συγκυβέρνηση και την τρόικα. Η διεκδίκηση από την ΟΤΟΕ ανακούφισης των τραπεζοϋπαλλήλων από τι δανειακές τους υποχρεώσεις δεν μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με την υπόλοιπη κοινωνία, αφού δεν διατυπώνονται ούτε καν τώρα σαφείς προτάσεις απαλλαγής της, με αποτέλεσμα την αναβίωση φαινομένων κοινωνικού αυτοματισμού.
ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, μπροστά στην ιστορική ευθύνη η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση να μην υπογράψει κλαδική σύμβαση, να σταματήσουν τώρα τη μετάθεση ευθυνών στα πρωτοβάθμια σωματεία μας και να αναλάβουν πρωτοβουλίες χωρίς αποκλεισμούς δυνάμεων και παρατάξεων της Ομοσπονδίας.
Η αδυναμία των συνδικάτων είναι ευθέως ανάλογη της απονομιμοποίησης και απαξίωσης των ηγεσιών τους στη συνείδηση των συναδέλφων. Δεν είναι δυνατόν σε σημερινή ανακοίνωση η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ να κάνει λόγο γενικά «για προστασία της αγοραστικής μας δύναμης με επίκεντρο των θέσεων απασχόλησης».
Ποιας αγοραστικής δύναμης του 2010, του 2011, του 2012 ή του 2013; Σε ποιο νομοθετικό πλαίσιο προστασία των θέσεων απασχόλησης; Μήπως τώρα γίνεται κατανοητό γιατί δεν έκαναν γνωστό στους συναδέλφους το πλαίσιο διεκδίκησης; Μήπως έτσι προκατασκευάζουν άλλοθι για την περαιτέρω μείωση των μισθών μας;
Η Ενωτική Ριζοσπαστική Παρέμβαση, για την υπογραφή αξιοπρεπούς σύμβασης, θα διαθέσει όλες τις δυνάμεις της για την ενημέρωση των συναδέλφων, τη δημιουργία των ευρύτερων εργατικών και κοινωνικών μετώπων και την εκδήλωση πολύμορφων αγωνιστικών κινητοποιήσεων.
Η αναγκαία κλιμάκωση θα πρέπει να συνδυαστεί με απαίτηση ανατροπής των μνημονιακών πολιτικών, της τρικομματικής συγκυβέρνησης και την απομάκρυνση της τρόικας από τη χώρα.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ στην ΟΤΟΕ

9-4-2013