3.4 C
Athens
Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023

Ο.Σ.Ε.Α.Δ.Ε.: Ανακοίνωση για την απεργία στις 20 Φλεβάρη 2013

Πρόσφατα

apergiaΤο Υπουργείο Διοικητικής «Απορύθμισης» προχωρά στην επόμενη φάση της «αναμόρφωσης» του Δημοσίου. Τον στόχο, άλλωστε, τον έθεσε ξεκάθαρα ο ίδιος ο κ. Μανιτάκης: το Δημόσιο θα διατηρήσει μόνο τις υπηρεσίες που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να αναλάβουν ιδιώτες! Το… επιβεβαίωσε και η ΤΡΟΙΚΑ Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωπαϊκής Τράπεζας και το ΔΝΤ που επαναφέρει στην πρόσφατη έκθεσή του το θέμα των 27.000 απολύσεων εντός του 2013.

 

 

Στους Οργανισμούς του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΥΔΜΗΔ) και του Υπουργείου Ανάπτυξης προβλέπεται μείωση δομών κατά  50 έως 67%. Ίδια είναι η εικόνα και σε άλλα Υπουργεία, όπως το Αγροτικής Ανάπτυξης και το Εργασίας. Το «ψαλίδι» αγγίζει ακόμα και δομές που σχετίζονται με τα έργα του ΕΣΠΑ (όπως στο Εθνικό Τυπογραφείο), αλλά και υπηρεσίες όπως τις Επιθεωρήσεις Εργασίας, που ενώ θα έπρεπε να ενδυναμωθούν και να είναι εξαιρετικά «παραγωγικές» στον εργασιακό μεσαίωνα που ζούμε, αποδιοργανώνονται περαιτέρω.

Παρά τα «κλειστά χαρτιά» της συγκυβέρνησης, η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει ότι τα σχέδια των νέων οργανισμών  σημαίνουν διαθεσιμότητες – απολύσεις  ενώ η «αναδιοργάνωση» του Δημοσίου ουσιαστικά σχεδιάζεται από την κυβέρνηση σε συνεργασία με διεθνείς τεχνοκράτες πίσω από κλειστές πόρτες, ερήμην των εργαζομένων και των πολιτών που υποτίθεται ότι οφείλει να υπηρετεί, με βασικό κριτήριο τη δραστική μείωση των δαπανών και την παράδοση των δημόσιων υπηρεσιών και δομών στον ιδιωτικό τομέα, με το αζημίωτο. 

Στόχος –λένε– είναι ο εξορθολογισμός του δημόσιου τομέα και η «μείωση της γραφειοκρατίας», που προωθούν αυτοί που δημιούργησαν  κράτος- τροφοδότη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων από την μια και κράτος- δυνάστη για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Ο πραγματικός στόχος τους είναι η δημιουργία ενός «σύγχρονου επιτελικού» κράτους στο οποίο:

-οι δημόσιες υπηρεσίες θα επιτελούν περιορισμένο δήθεν ελεγκτικό ρόλο στις fast track επενδύσεις για μια «ανάπτυξη» υπέρ των λίγων και εις βάρος του λαού,

-οι δημόσιοι υπάλληλοι θα είμαστε υποταγμένοι στις άνωθεν εντολές υπό την απειλή της αρνητικής αξιολόγησης, της απόλυσης ή της αυτοδίκαιης αργίας (βλέπε νέο πλαίσιο πειθαρχικών ποινών).  

Παρά την απροκάλυπτη συνενοχή των πλειοψηφιών στην ΑΔΕΔΥ, την ΓΣΕΕ και σε μια σειρά ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα που όλα αυτά τα χρόνια «έβαλαν – και βάζουν  πλάτη» για να περάσει η πολιτική που προωθούν συστηματικά κυβερνήσεις και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι εργαζόμενοι έχουν και θέσεις και άποψη για το αντικείμενο της δουλειάς τους και κυρίως για την βελτίωση των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών στη βάση της εξυπηρέτησης των κοινωνικών αναγκών.

Η πολιτική που ακολουθούν είναι καταστροφική. Δεν έχει σημασία αν θα προσπαθήσουν να μας απολύσουν μέσω «διαθεσιμότητας», μετακίνησης, «αξιολόγησης», συγχώνευσης ή κατάργησης. Σημασία έχει ότι:

-είμαστε αποφασισμένοι να μη βαδίσουμε σαν πρόβατα στη σφαγή. Διεκδικούμε το δικαίωμά μας στη δουλειά όχι με όρους τυφλής υποταγής και σιωπής, αλλά ως αξιοπρεπείς εργαζόμενοι και άνθρωποι που βλέπουμε το ατομικό μας συμφέρον ως μέρος του συλλογικού.

-Διεκδικούμε ένα κοινωνικό, δημοκρατικό κράτος που θα υπηρετεί το λαό και το δημόσιο συμφέρον.

-Θεωρούμε ότι οι δημόσιες υπηρεσίες δεν είναι «άλλη μια» περιττή πολυτέλεια, όπως το παρουσιάζουν, αλλά βασικό κοινωνικό αγαθό που έχει ανάγκη όλος ο εργαζόμενος λαός, και αυτό πρέπει να το προασπίσουμε. Από την μεταφορά κλάδων του δημοσίου στους ιδιώτες οι μόνοι που δεν θα ωφεληθούν θα είναι αυτοί που και μέχρι σήμερα πληρώνουν το «μάρμαρο», μισθωτοί –συνταξιούχοι – εργάτες – αγρότες – άνεργοι.

-Ο κορμός των υπηρεσιών των αποκεντρωμένων διοικήσεων είναι υπηρεσίες που με τη λειτουργία τους παράγουν έργο που ωφελείται ο λαός μας άμεσα ή έμμεσα και η πιθανή εκ νέου συρρίκνωσή τους θα αποβεί σε βάρος του λαού μας (βλέπε δασικές υπηρεσίες- υπηρεσίες χωροταξικής & περιβαλλοντικής πολιτικής-υπηρεσίες αγροτικών υποθέσεων- υπηρεσίες αλλοδαπών & μετανάστευσης και αστικής κατάστασης-υπηρεσίες αυτοδιοίκησης και κληροδοτημάτων).

Καλούμε όλους τους συλλόγους των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων σε μαζική συμμετοχή στην 24ωρη Γενική Απεργία της 20ης Φλεβάρη και στις προγραμματισμένες συγκεντρώσεις σε κάθε πόλη της χώρας.

Να βρουν απέναντί τους τοίχο αντίστασης από τους εργαζόμενους, με αλληλεγγύη και συναδελφικότητα μεταξύ μας!

Η ανατροπή αυτής της πολιτικής είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους.

Η ανακοίνωση σε μορφή word: ΕΔΩ 

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις