26.3 C
Athens
Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, 2024

Μεγάλες ανατροπές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. 94 σχολές σβήνουν από τον χάρτη

Πρόσφατα

Μια μεγάλη ανατροπή στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, φέρνει το σχέδιο «Αθηνά» που παρουσίασε ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος. Ωστόσο, το κλείσιμο, οι συγχωνεύσεις και οι μετακινήσεις τμημάτων θα προκαλέσουν μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές ανατροπές καθώς θα πρέπει 15-20 χιλιάδες φοιτητές να αλλάξουν τόπο σπουδών.

Επίσης, είναι σημαντικό το γεγονός ότι σε 11 πόλεις που υπήρχαν τμήματα και φοιτητές οι οποίοι ενίσχυαν την τοπική οικονομία, πλέον θα χάσουν μια σημαντική οικονομική «ανάσα». Αντίθετα, σε πόλεις που θα υποδεχθούν φοιτητές και τμήματα θα υπάρξει ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Οι πόλεις που φιλοξενουν τμήματα σχολές ή τμήματα από 63 θα γίνουν 51. Οι 12 πόλεις που δεν θα φιλοξενούν καμία σχολή ή τμήμα είναι οι εξής:

Ιεράπετρα

Αγιο Νικόλαο Κρήτης

Αίγιο

Αμαλιάδα

Λευκάδα

Αργοστόλι

Ναύπακτο

Λειβαδιά

Μουδανιά

Βέροια

Εδεσσα και

Νάουσα

Σύμφωνα με τα δεδομένα που φέρνει το σχέδιο συνολικά 94 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ θα σβήσουν από το χάρτη. Επίσης:

Τα πανεπιστήμια από 26 που είναι σήμερα, μειώνονται σε 20 με πέντε πανεπιστήμια της Αττικής να γίνονται «ομόσπονδα» (Πάντειο, Οικονομικό, Πειραιά, Χαροκόπειο, Γεωπονικό), ενώ τα ΤΕΙ από 16 μειώνονται σε 12. Πλέον, έντεκα πόλεις δεν θα έχουν κανένα τμήμα με αποτέλεσμα να αναμένονται αντιδράσεις από τους τοπικούς φορείς.

Τα βασικότερα σημεία του σχεδίου «Αθηνά» προβλέπουν ακόμη τα εξής:

· Τα ΤΕΙ από 16 μειώνονται σε 12 και τα πανεπιστήμια από 26 σε 20. Από τα 480 τμήματα που υπήρχαν πέρυσι στο μηχανογραφικό δελτίο απομένουν 386. Κατά 74 μειώνονται τα τμήματα στα ΤΕΙ και κατά 20 τα τμήματα στα πανεπιστήμια.

· Στα ΤΕΙ, το μεγαλύτερο «ψαλίδι» μπαίνει στα τμήματα Μηχανικών Πληροφορικής (από 22 απομένουν 9), Φυτικής Παραγωγής (από 13 γίνονται 6), Λογιστικής (τα 15 μειώνονται σε 10) και Τεχνολόγων Τοπογράφων (τα 13 μειώνονται σε 5).

· Στα πανεπιστήμια, οι περικοπές αφορούν κυρίως τα τμήματα Φιλοσοφικής (από 36 γίνονται 26), Επιστημών Οικονομίας και Διοίκησης (μειώνονται σε 35 από 40), Θετικών και Πολιτικών Επιστημών (από 32 μειώνονται σε 30 και στις δύο περιπτώσεις).

· Οι πόλεις που δεν θα έχουν πια κανένα τμήμα ΑΕΙ είναι: Άγιος Νικόλαος Κρήτης, Αίγιο, Αμαλιάδα, Αργοστόλι, Βέροια, Έδεσσα, Ιεράπετρα, Λευκάδα, Λιβαδειά, Μουδανιά, Νάουσα.

· Στην Αττική θα λειτουργήσει ένα ομοσπονδιακό πανεπιστήμιο, με την ονομασία «Αδαμάντιος Κοραής», το οποίο θα έχει κεντρική διοίκηση και θα συντονίζει 5 πανεπιστήμια (Πάντειο, Οικονομικό, Πειραιά, Χαροκόπειο και Γεωπονικό). Το ΕΜΠ και το πανεπιστήμιο της Αθήνας θα παραμείνουν ως έχουν.

· Αντίστοιχα, θα δημιουργηθεί ένα «ομόσπονδο Αττικό ΤΕΙ» με τα τμήματα των ΤΕΙ Αθήνας, Πειραιά και της ΑΣΠΑΙΤΕ.

· Καταργούνται τα πανεπιστήμια που είχαν μόνο διοικούσες επιτροπές. Πρόκειται για τα πανεπιστήμια Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας και Δυτικής Ελλάδας. Οι καταργήσεις, ωστόσο, δεν συνεπάγεται απαραιτήτως και αλλαγή έδρας τμημάτων. Ενδεικτικά, στην Κοζάνη παραμένουν τα πανεπιστημιακά τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών αν και εντάσσονται στην πολυτεχνική του ΑΠΘ. Επίσης, διατηρούνται στην Κοζάνη έξι τμήματα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

· Σε ό, τι αφορά τις συγχωνεύσεις στα ΤΕΙ, η εικόνα είναι ως εξής: Το ΤΕΙ Σερρών απορροφάται από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και προκύπτει το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας. Τα ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και Μεσολογγίου συγχωνεύονται διοικητικά με το ΤΕΙ Πατρών, με κεντρική έδρα στην Πάτρα και ονομασία ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων. Τα ΤΕΙ Λαμίας και Χαλκίδας συγχωνεύονται, με κεντρική έδρα στη Λαμία, και με ονομασία ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.

Αναφορικά με τον αριθμό των εισακτέων φέτος, από το υπουργείο Παιδείας εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένος σε σύγκριση με πέρυσι κατά 4%. Με βάση τις ίδιες εκτιμήσεις, η μείωση των εισακτέων θα είναι δραστική -κατά 30%- στα ΤΕΙ, ενώ αντίθετα οι θέσεις θα αυξηθούν κατά 15% στα πανεπιστήμια. Ειδικά σε ό, τι αφορά στη γενική σειρά, όπου κατευθύνεται ο μεγαλύτερος όγκος των υποψηφίων ημερησίων Ενιαίων Λυκείων (κατηγορία 90%), φέτος θα διατεθούν περί τις 49.600 θέσεις. Πέρυσι, είχαν εισαχθεί στη γενική σειρά 51.485 υποψήφιοι, με αποτέλεσμα να χάνονται 1.835 θέσεις.

Σημειώνεται, πάντως, ότι φέτος οι υποψήφιοι δεν θα έχουν να περάσουν τον «πήχη» της βαθμολογικής βάσης του 10, αφού η επαναφορά του μέτρου δεν προκρίθηκε και πρόκειται να επανεξεταστεί του χρόνου.

Αναδημοσίευση από ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 1-2-2013


Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις