Περίπου 20 από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, αναμένονται σήμερα στην νορβηγική πρωτεύουσα για την τελετή απονομής του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο Όσλο θα βρεθεί και ο Αντώνης Σαμαράς. Ηχηρές είναι πάντως οι απουσίες με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να αρνείται την πρόσκληση και να στέλνει αντ’ αυτού τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Νικ Κλεγκ. Ηχηρές είναι όμως και οι αντιδράσεις. Χθες πραγματοποιήθηκε διαδήλωση διαμαρτυρίας στο Όσλο.
Το Νόμπελ Ειρήνης θα παραλάβουν οι πρόεδροι της ΕΕ, της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Παρά τις αντιδράσεις και τις ενστάσεις για την απονομή του Νόμπελ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπογραμμίζουν ότι η επιλογή της νορβηγικής επιτροπής αποτελεί αναγνώριση των επιτευγμάτων του ευρωπαϊκού οράματος και ψήφο εμπιστοσύνης μπροστά στις ελλείψεις της αλλά και τις παρούσες δυσκολίες. Εξάλλου και η ίδια η απονομή του Νόμπελ στην ΕΕ θεωρήθηκε «μήνυμα» εξαιτίας των προβλημάτων μπροστά στα οποία βρίσκεται η Ένωση.
Η Ευρώπη θα βγει ενισχυμένη από την τρέχουσα κρίση για να γίνει ξανά «σύμβολο ελπίδας» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι πριν την τελετή για την απονομή του βραβείου στο Όσλο. «Επιθυμούμε η Ευρώπη να γίνει ξανά σύμβολο ελπίδας», δήλωσε ο βαν Ρομπάι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το ινστιτούτο Νομπέλ. «Η ΕΕ περνά μια δύσκολη περίοδο» πρόσθεσε. «Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε. Θα βγούμε από την αβεβαιότητα και την ύφεση πιο δυνατοί από πριν».
Η απόφαση της νορβηγικής επιτροπής να βραβεύσει την ΕΕ με το νόμπελ Ειρήνης αποδείχθηκε μία από τις πιο αμφιλεγόμενες των τελευταίων ετών, ιδιαίτερα μάλιστα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση -με τις ενστάσεις να μην περιορίζονται στο στρατόπεδο των ευρωσκεπτικιστών. Οι περισσότερες από τις ενστάσεις δεν επικεντρώνονται στο παρελθόν της ΕΕ αλλά στο παρόν και την οικονομική κρίση που θεωρείται βόμβα στα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής στο εσωτερικό των κρατών – μελών και κατά συνέπεια της ΕΕ.
Στο μεταξύ, πορεία διαμαρτυρίας για την απονομής του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποίησαν μέλη αριστερών οργανώσεων και οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Όσλο.
Περίπου 50 οργανώσεις είχαν ζητήσει την πραγματοποίηση της πορείας την παραμονή της απονομής του βραβείου, υποστηρίζοντας ότι η Ε.Ε. είναι αντιδημοκρατική και συντηρεί έναν μεγάλο στρατό μολονότι οι λαοί της υποφέρουν από την οικονομική κρίση. Στην πορεία μετείχε και το Σοσιαλιστικό Αριστερό Κόμμα, το οποίο μετέχει στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γενς Στόλτενμπεργκ.
Πηγή: tvxs.gr, 10-12-2012
Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.