21.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συνάντηση Τσίπρα με ΠΟΕ-ΟΤΑ: Πίσω από κάθε πράξη κρύβονται συμφέροντα

Πρόσφατα

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Αλ. Τσίπρας και οι βουλευτές Σοφία Σακοράφα, Αλέξης Μητρόπουλος, Δημήτρης Στρατούλης και Κώστας Μπάρκας συναντήθηκαν χθές με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είχαμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή ότι το μνημόνιο θα καταστρέψει την κοινωνία, θα απαξιώσει την αυτοδιοίκηση και θα οδηγήσει στην απόγνωση χιλιάδες εργαζόμενους.

Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αντισυνταγματικές, στην ουσία, παρεμβάσεις, που αίρουν το αυτοδιοίκητο, ακόμα και στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης , που βάζουν σε επιτροπεία τη δημόσια διοίκηση και στην πραγματικότητα η απόφασή τους να προχωρήσουν σε χιλιάδες απολύσεις, σηματοδοτεί την επιλογή τους να διαλύσουν τη δυνατότητα του κράτους να παρέχει δημόσιες υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Η επιλογή τους, μάλιστα, να προχωρήσουν, συρρικνώνοντας τη δημοκρατία με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου σε αυτή την τιμωρητική επιλογή, θυμίζει άλλες εποχές. Θυμίζει την περίοδο της κατοχής και το πώς τιμωρούνταν οι αγωνιστές, όταν αυτοί έκαναν μια αντιστασιακή πράξη, πώς τιμωρούσαν ολόκληρα χωριά. Έτσι κάνουν και τώρα.

Απειλούν ολόκληρους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τους εργαζόμενούς τους με διαθεσιμότητα, αν δεν δοθούν στοιχεία.

Αυτό λοιπόν φανερώνει την απόφασή τους να διαλύσουν την κοινωνία και φανερώνει και τον κυνισμό μιας κυβέρνησης που βάζει μάλιστα μπροστά σε αυτές τις κυνικές πράξεις πρόσωπα και ανθρώπους με αριστερό παρελθόν. Και αυτό είναι θλιβερό.

Είναι θλιβεροί. Είναι θλιβεροί που προχωρούν με τέτοια μανία στη διάλυση της κοινωνίας.

Εμείς θα στηρίξουμε τους αγώνες των εργαζομένων. Διότι είναι αγώνες για ζωή και επιβίωση. Γνωρίζουμε βέβαια ότι η δημόσια διοίκηση πρέπει να αλλάξει εκ βάθρων. Χρειαζόμαστε μια νέα δημόσια διοίκηση. Με αναδιάρθρωση οργανωτική του κράτους, με προστασία όμως θεσμική του δημόσιου συμφέροντος, των κοινωνικών υπηρεσιών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ξέρουμε, επίσης, ότι στόχος τους είναι αυτές οι κοινωνικές υπηρεσίες να περάσουν σε ιδιώτες. Ξέρουμε ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον ιδιαίτερα για τη διαχείριση και αποκομιδή των απορριμμάτων. Βλέπουμε ότι πίσω από κάθε πράξη κρύβονται συμφέροντα. Εμείς είμαστε με το συμφέρον της κοινωνίας και θα κάνουμε το παν προκειμένου να προστατεύσουμε το δημόσιο κοινωνικό συμφέρον.

Έχετε κάποιο σχόλιο για το φορολογικό νομοσχέδιο κ. Πρόεδρε, δεδομένου ότι η φορολογία είναι ένα από το κυρίαρχα θέματα για τα επόμενα χρόνια και η αύξηση των εσόδων, και από την άλλη υπάρχει ένα μπρος – πίσω από την πλευρά της κυβέρνησης σε αυτά..

Τον σχολιασμό στο φορολογικό νομοσχέδιο τον έκανα στη χθεσινή μου ομιλία.

Έχω να κάνω όμως ένα σχόλιο, σε σχέση με μια είδηση που έμαθα πριν από λίγο. Ότι με βάση την ετήσια έκθεση της Μη Κυβερνητικής οργάνωσης για τη Διεθνή Διαφάνεια, η Ελλάδα έχει πέσει 16, αν δεν κάνω λάθος, θέσεις και βρίσκεται στην τελευταία θέση της Ευρώπης ως χώρα διαφθοράς και βρίσκεται στην ίδια θέση με την Κολομβία.

Η διαφθορά, η διαπλοκή είναι το οξυγόνο των κομμάτων που μας κυβερνούν. Ταυτόχρονα είναι και η αιτία της κρίσης. Την ίδια στιγμή που θέλουν να διαλύσουν το δημόσιο τομέα απολύοντας εργαζόμενους, την ίδια στιγμή, το ίδιο διεφθαρμένο πολιτικό προσωπικό, με τις διασυνδέσεις του στο χώρο της συνδικαλιστικής ηγεσίας, μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων, φτιάχνει τη νέα φάμπρικα. Τη νέα φάμπρικα των εργαζόμενων του Μεσαίωνα, δηλαδή των εργαζομένων των 400, 350 ευρώ που θα αντικαταστήσουν τους απολυμένους σε κρίσιμες υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η διαφθορά και η διαπλοκή καλά κρατεί στη χώρα μας. Κι αυτό είναι κυρίως η αιτία της κρίσης. Χρειάζεται λοιπόν να χτυπήσουμε πρωτίστως τη διαπλοκή οικονομικής πολιτικής εξουσίας, τη διαφθορά, τις υπόγειες συναλλαγές, το πελατειακό κράτος και όχι την εργασία, όχι το δικαίωμα στην εργασία, όχι τις κοινωνικές υπηρεσίες.

Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Συναντηθήκαμε σήμερα με τον Πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης γιατί πλέον ο αγώνας των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται στο πιο κρίσιμο χρονικό διάστημα.

Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ουσιαστικά σε τιμωρία μια μεγάλη κατηγορία εργαζομένων που έχουν το σθένος να αγωνίζονται σε αυτές τις πολιτικές νομίζω ότι δεν θα περάσει. Την ίδια στιγμή που σχεδιάζουν χιλιάδες απολύσεις στην Τ.Α., οι ίδιοι σχεδιάζουν χιλιάδες προσλήψεις μέσω των ΜΚΟ με εργασιακές σχέσεις Μεσαίωνα και –όπως είπε και ο πρόεδρος- με τη συμμετοχή δυστυχώς και συνδικαλιστικών οργανώσεων που από τη μια στιγμή καταγγέλλουν τη σημερινή πολική κατάσταση, από την άλλη στιγμή είναι οι βασικοί συμμέτοχοι και στυλοβάτες αυτής της πολιτικής στο εργατικό κίνημα.

Θέλουμε να πούμε ότι εμείς είμαστε αποφασισμένοι και αυτή θα έλεγα την άκρως αντισυνταγματική, αλλά για μας φασιστική απόφαση της κυβέρνησης να την αντιμετωπίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Θα κλιμακώσουμε, θα γενικεύσουμε τις κινητοποιήσεις μας γιατί έχουμε ιερό χρέος απέναντι στους συναδέλφους που εκπροσωπούμε να μην υπάρξει έστω και μια απόλυση. Συγχρόνως δεν ξέρουμε αν αυτή τη στιγμή που μιλάμε αν έχει υπογραφεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.. Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να σεβαστεί το ρόλο του, να μην υπογράψει μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου που ουσιαστικά καταργεί το αυτοδιοίκητο της Τ.Α. και θα ζητήσουμε μαζί του συνάντηση για να του εκθέσουμε και τις δικές μας απόψεις αλλά και την κατάσταση στην οποία περιέρχεται σήμερα η Τ.Α. Θα πρέπει και οι αιρετοί της Τ.Α. να σταματήσουν να πατούν σε δύο βάρκες Πρέπει να αποφασίσουν, ή με την κοινωνία και τους εργαζόμενους που θα στερηθούν των υπηρεσιών της Τ.Α., ή με την άθλια τρικομματική συγκυβέρνηση.

Πηγή: left.gr


Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις