Η Δημοκρατία στο απόσπασμα από το μαύρο μέτωπο της συγκυβέρνησης
Σε καθεστώς Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου μπαίνει η αποικία Ελλάς
Με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που θα κατατεθούν τη Δευτέρα (19/11) , οι οποίες ως γνωστών υπογράφονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, δεν ψηφίζονται από τη Βουλή, παρά μετά από 40, το πολύ, μέρες και με ιδιότυπο, χωρίς τροποποιήσεις, τρόπο, ενώ έχουν άμεσα ισχύ νόμου και εφαρμόζονται ακαριαία, η συγκυβέρνηση ακυρώνει κάθε ίχνος κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και εθνικής κυριαρχίας.
Συγκεκριμένα η συγκυβέρνηση, ενώ ψήφισε πραξικοπηματικά, ως κατεπείγον, το πολυνομοσχέδιο του 3ου Μνημονίου, απέκρυψε από τους βουλευτές της πλειοψηφίας κρίσιμα θέματα, πάνω στα οποία έχει δεσμευθεί απέναντι στην τρόικα, προκειμένου να υφαρπάξει την ψήφο τους.
Έρχεται, λοιπόν, εκ των υστέρων η συγκυβέρνηση, ερήμην της Βουλής, να καταθέσει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, με τις οποίες ρυθμίζονται πέραν των άλλων τα εξής:
Πρώτον: Ο λογαριασμός που θα αφορά τη χρηματοδότηση της τρόϊκας και θα συγκεντρώνει, επιπλέον, και έσοδα του ελληνικού δημοσίου για την αποπληρωμή χρεών, θα κινείται υπό την αυστηρή εποπτεία και της τρόικας, πράγμα που συνιστά κατάφωρη καταπάτηση κάθε έννοιας εθνικής κυριαρχίας.
Δεύτερον: Καθιερώνεται ρήτρα αυτόματης αναπλήρωσης των αποκλίσεων από το πρόγραμμα και αυτόματης αναπλήρωσης των αποκλίσεων από τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων, πράγμα που όχι μόνο είναι αυτό καθεαυτό απαράδεκτο αλλά και συνιστά μεθόδευση παράκαμψης, μέχρι πλήρους ακυρώσεως, της εθνικής αντιπροσωπείας.
Τρίτον: Καθιερώνεται ο θεσμός της λίστας απολύσεων για τους δημόσιους υπαλλήλους με τη διαμόρφωση τριμηνιαίου κυλιόμενου προγράμματος μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος των 150.000 απολύσεων έως το 2015.
Τέλος, ενισχύεται η εξωτερική δεσποτική εποπτεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τοποθετείται «γκαουλάϊτερ» , ως μόνιμος «ανεξάρτητος» Γενικός Γραμματέας Εσόδων και προαναγγέλλονται για το 2013 αυξήσεις στις συγκοινωνίες, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ. άνω του 25%, με προφανή στόχο να γίνουν αυτές οι επιχειρήσεις ελκυστικές στους αγοραστές, προκειμένου να ξεπουληθούν!
Είναι προφανές ότι με τέτοιου είδους μέτρα η Ελλάδα προσομοιάζει με “αποικία” και περνάει σε καθεστώς Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου, ανάλογου του προηγούμενου αιώνα!
Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει ενδιαφέρον ρεπορτάζ για τα ως άνω θέματα από τον εξαίρετο δημοσιογράφο ΤΑΣΟ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟ και τη Naftemporiki.gr.
Ολοκληρώνονται τα προαπαιτούμενα
Του Τάσου Δασόπουλου
Η ενίσχυση της εποπτείας του ειδικού δεσμευμένου λογαριασμού, οι όροι της ρήτρας αυτόματης διόρθωσης, και μια σειρά δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία «απουσίαζαν» από τον εφαρμοστικό νόμο, αλλά και τον προϋπολογισμό, περιλαμβάνονται στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου που ολοκληρώνει το υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Με δύο λόγια στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα περιλαμβάνονται οι «λίγες προαπαιτούμενες δράσεις» που ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προκειμένου να υπάρξει η έγκριση του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωομάδας για τη δόση μαμούθ των 44 δισ. ευρώ.
Xθες ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά ερωτώμενος για την εκταμίευση της δόσης είπε «Όπως ξέρετε, έχουμε ένα Eurogroup την επόμενη Τρίτη το οποίο είναι συνέχεια του Eurogroup της προηγούμενης Δευτέρας. Ελπίζω εκεί τελικά να καταλήξουμε σ’ ένα οριστικό χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση».
Τα μέτρα που περιλαμβάνει η νέα πράξη νομοθετικού περιεχόμενου η οποία θα θεωρείται νόμος του κράτους από τη Δευτέρα αφορούν τα πιο δύσκολα πολιτικά μέτρα αφού στη βασική τους κατεύθυνση αφορούν περαιτέρω παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας.
Ο λογαριασμός
Ειδικότερα τα μέτρα αφορούν κατ’ αρχήν τον ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό για το χρέος για τον οποίο η τρόικα πιέζει να αυξηθεί η εποπτεία του και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο λογαριασμός αυτός θα ενεργοποιηθεί πλήρως με την καταβολή της επόμενης δόσης είτε αυτή είναι 31,5 δισ. ευρώ είτε είναι 44 δισ. ευρώ και από εκεί θα κατανεμηθεί στις επιμέρους ανάγκες (αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων κάλυψη πρωτογενούς ελλείμματος).
Σύμφωνα με την ίδια πρόταση θα τροφοδοτείται μεν με τα δάνεια του EFSF αλλά και με φορολογικά έσοδα ως μέρος της συνεισφοράς της Ελλάδας για την αποπληρωμή του χρέους. Θα χρησιμοποιείται μόνο για την εξυπηρέτηση ταυ χρέους και δεν θα έχει εξ αρχής τα 44 δισ. ευρώ αλλά θα τροφοδοτείται τμηματικά από το EFSF κάθε φορά που το όργανο της Ε.Ε. εκτιμά ότι υπάρχει «ωρίμανση μιας υποχρέωσης της Ελλάδας».
Αυτόματη διόρθωση
Δεύτερη προαπαιτούμενη δράση θα είναι η λεγόμενη ρήτρα αυτόματης διόρθωσης σε αποκλίσεις του ελληνικού προγράμματος. Η τρόικα ζητεί σε κάθε απόκλιση του προγράμματος να υπάρχει έτοιμο σχέδιο περικοπών από πρωτογενείς δαπάνες εξαιρουμένων μισθών συντάξεων και επιδομάτων.
Μάλιστα η ρήτρα επεκτείνεται και σε ό,τι αφορά τους στόχους των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις αφού συνδέονται με τη βιωσιμότητα του χρέους. Η απαίτηση της τρόικας είναι κάθε απόκλιση στα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις για δύο συνεχόμενα τρίμηνα θα έχει ως αποτέλεσμα ισόποση αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος είτε μέσω της αύξησης των εσόδων είτε μέσω μείωσης των δαπανών. Συγκεκριμένα ορίζεται ότι η κυβέρνηση θα υποχρεούται να κάνει περικοπές δαπανών γενικής κυβέρνησης σε ποσοστό 50% του ποσού που δεν εισπράχθηκε.
Οι λίστες απολύσεων
Μια ακόμη απαίτηση είναι οι λίστες αποχωρήσεων για τους δημοσίους υπαλλήλους. Η τρόικα ζητά, ως απαιτούμενη δράση, ένα τριμηνιαίο κυλιόμενο πρόγραμμα για τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι θα εγκαταλείπουν την εργασία τους ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 150.000 αποχωρήσεων ώς το τέλος του 2015. Σε πρώτη φάση θα πρέπει να υπάρξει αναλυτική λίστα ανά τρίμηνο που θα περιλαμβάνει τις 15.000 διαθεσιμότητες φέτος και τις 5.000 ανά τρίμηνο το 2013.
Σύμφωνα με την τρόικα θα πρέπει να υπάρχει μαξιλάρι και στην απόκλιση των στόχων του προϋπολογισμού. Οι δανειστές ζητούν «μαξιλάρι» ίσο με το 10% των δαπανών αλλά και σχέδιο νέας οριζόντιας μείωσης δαπανών αν το έλλειμμα αποκλίνει. Δεν είναι το ίδιο «γαλαντόμοι» αν τα πάει η κυβέρνηση καλύτερα. Τότε ζητούν να μην πάνε όλα για άρση των πλέον επαχθών μέτρων αλλά εκεί να καταλήξει το 70% του «κέρδους». Το υπόλοιπο 30% να πηγαίνει για την εξυπηρέτηση του χρέους.
Εποπτεία των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης
Στα δημοσιονομικά μέτρα θα πρέπει να ενισχυθεί η εποπτεία των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στην κατεύθυνση αυτή, επεκτείνεται στους ΟΤΑ το πλαίσιο αυξημένης εποπτείας σε ΔΕΚΟ, που περιλαμβάνει αυτόματες περικοπές δαπανών, επίτροπο και αναστολή αμοιβών μελών Δ.Σ.
Με βάση τις νέες ρυθμίσεις όποιος ΟΤΑ δεν έχει εγκρίνει τον προϋπολογισμό μέχρι την 31η Ιανουαρίου καμία δαπάνη πλην των πληρωμών συντάξεων και αποδοχών δεν θεωρείται νόμιμη. Εως τις 15 Ιανουαρίου υποβάλλεται μηνιαίο πρόγραμμα εκτέλεσης του προϋπολογισμού και τριμηνιαίοι στόχοι από τα υπουργεία στο ΓΛΚ και έως τις 15 Φεβρουαρίου από τους φορείς στα αρμόδια υπουργεία.
Όταν διαπιστώνεται απόκλιση που υπερβαίνει το 10% περικόπτονται ισόποσα πιστώσεις – επιχορηγήσεις. Όπου διαπιστώνεται σοβαρή απόκλιση ο υπουργός Οικονομικών δύναται να ορίζει Επόπτη Οικονομικών Υπηρεσιών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η νέα ρύθμιση θα βασίζεται στη διάταξη του πολυνομοσχεδίου περί ΔΕΚΟ που θα «επεκταθεί» και για τους ΟΤΑ
Η διάταξη αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι όποιος φορέας αποκλίνει σε μηνιαία βάση, το ποσό θα αφαιρείται από την επιχορήγηση του επόμενου μήνα, ενώ το εγκεκριμένο ποσό ακαθάριστου δανεισμού θα μειώνεται ισόποσα έως ότου αντισταθμιστούν οι αρνητικές αποκλίσεις (τότε η επιχορήγηση και ο δανεισμός θα αναπροσαρμόζονται στα αρχικά εγκεκριμένα όρια).
Αν υπάρξει απόκλιση σε βάθος 3μήνου, εξαμήνου ή έτους η ίδια διάταξη προβλέπει (για τις ΔΕΚΟ προς το παρόν) αναστολή της καταβολής των αμοιβών των μελών του διοικητικού συμβουλίου. Εάν τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα αποκλίνουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10%, τότε η θητεία των εκτελεστικών μελών του διοικητικού συμβουλίου του συγκεκριμένου φορέα, λήγει αυτοδίκαια εντός ενός μήνα από τη διαπίστωση της εν λόγω απόκλισης.
Επίσης θα πρέπει να επικυρωθεί και να θεσμοθετηθούν τα μηχανογραφημένα λογιστήρια στα δημόσια νοσοκομεία και να θεσμοθετηθεί η δημοσίευση τρίμηνων λογιστικών καταστάσεων.
Στα φορολογικά η τρόικα εκτιμά ότι θα πρέπει η θέση του γενικού γραμματέα εσόδων οποίος θα είναι υπερκομματικός και ανεξάρτητος στη δραστηριότητά του να έχει περισσότερες εξασφαλίσεις ανεξαρτησίας. Συγκεκριμένα η τρόικα ζητά τόσο ο ίδιος ο γ.γ. όσο και το προσωπικό του να δίνουν λόγο πρώτα στην τρόικα σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της εργασίας τους και μετά στις ελληνικές αρχές ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη έφεση στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος.
Αυξάνονται τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ
Μια ακόμη παράμετρος που θα ρυθμίσει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου είναι η προαναγγελία στις αυξήσεις που θα πρέπει να γίνουν στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ μέσα στο 2013. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα συναίνεσε σε αυξήσεις άνω του 25% στα τιμολόγια ΟΣΕ, μετρό, τραμ και λεωφορείων, των τιμολογίων της ΔΕΗ. Σχετικά άρθρα και του νερού από την νέα ρυθμιστική αρχή που θα συσταθεί στις αρχές του 2013.
Ειδικότερα στις εταιρείες ύδρευσης το Δεκέμβριο πρέπει να τεθεί σε λειτουργία η νέα Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων η οποία θα αποφασίσει για τις αυξήσεις τιμολογίων σε ΕΥΔΑΠ. Σχετικά άρθρα και ΕΥΑΘ. Οι αυξήσεις πρέπει να γίνουν στην αρχή του 2013, καθώς θα ακολουθήσει η αποκρατικοποίηση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.
Αναμένονται επίσης αποφάσεις για αυξήσεις 9% στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Η αύξηση των τιμολογίων θα γίνει με υπουργική απόφαση η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου. Θα προβλέπει ένα μεταβατικό διάστημα 6 μηνών (έως το τέλος Ιουνίου) για να ανασταλούν και όλα τα ειδικά τιμολόγια με την εξαίρεση κάποιων «ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων».
Στη συμφωνία προβλέπεται ότι η συνολική αύξηση των τιμολογίων για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις, έως τον Ιούνιο του 2013, πρέπει να είναι τουλάχιστον 12%. Ωστόσο, καθώς η αύξηση το 2012 ήταν 3%, πρέπει να νομοθετηθεί το υπόλοιπο 9% των αυξήσεων το Δεκέμβριο.
Στη συνέχεια παραθέτουμε ,χωρίς κρίσεις και σχόλια, ρεπορτάζ του γνωστού δημοσιογράφου Ζωή Τσώλη από το Βήμα.gr
Περικοπές με «αυτόματο πιλότο» και κατάργηση του ΠΔΕ
Στο καθεστώς της πιο σκληρής επιτροπείας στη σύγχρονη ιστορία της θέτει η τρόικα την οικονομική πολιτική της χώρας
Του Ζώη Τσώλη
Βήμα-βήμα, μέρα με τη μέρα, σφίγγει ο κλοιός της τρόικας στην ελληνική οικονομία, ενώ με νέες νομοθετικές ρυθμίσεις μεταφέρεται στις Βρυξέλλες σειρά αρμοδιοτήτων στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής.
Η κυβέρνηση, λειτουργώντας κάτω από ασφυκτική πίεση των δανειστών αλλά και των μεγάλων δανειακών αναγκών, οι οποίες μόνο για τον μήνα Δεκέμβριο υπερβαίνουν τα 9,5 δισ. ευρώ (7,5 δισ. ευρώ για λήξεις ομολόγων και εντόκων και άνω των 2 δισ. ευρώ για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών), τα «δίνει όλα» προκειμένου να εξασφαλίσει τη συνέχεια της χρηματοδότησης και την καταβολή των δόσεων της βοήθειας που έχουν «παγώσει» από τον περασμένο Ιούνιο.
Στο πλαίσιο αυτό και εν όψει του Eurogroup της Τρίτης αναμένεται να ανακοινώσει ίσως και αύριο:
1. Την πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τη δημιουργία Μηχανισμού Επίτευξης Στόχων, με την οποία θεσμοθετεί τους «αυτόματους σταθεροποιητές», δηλαδή τον αυτόματο μηχανισμό περικοπής δαπανών – τον οποίο πρώτος ζήτησε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε -, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα θα μείνει «εντός τροχιάς» και η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί άλλα χρήματα.
2. Τον κανονισμό λειτουργίας του λογαριασμού της Τράπεζας της Ελλάδος όπου θα κατατεθούν τα χρήματα της βοήθειας και από τον οποίο θα εξυπηρετούνται αποκλειστικά και μόνο οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι ευρωπαίοι απαιτούν ο λογαριασμός να κινείται με τρεις υπογραφές – του αρμόδιου υπουργού, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του EFSF -, ώστε να εξασφαλιστεί ο απόλυτος έλεγχος για το πού πηγαίνουν τα χρήματα. Είναι προφανές ότι η οικονομική πολιτική της χώρας μπαίνει στον «αυτόματο πιλότο» της τρόικας και στο εξής θα τελεί σε καθεστώς της πιο σκληρής επιτροπείας που έχει υπάρξει στη σύγχρονη Ελλάδα.
Οπως προβλέπει η τελική συμφωνία με την τρόικα – η οποία θα θεσμοθετηθεί με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου -, η πορεία των δημοσίων οικονομικών στη χώρα μας θα παρακολουθείται σε μηνιαία βάση. Παράλληλα με τον έλεγχο του κρατικού προϋπολογισμού, ειδικός έλεγχος θα διενεργείται στις ΔΕΚΟ και στους ΟΤΑ. Σε όλους αυτούς τους φορείς (υπουργεία, Ταμεία, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ) θα τοποθετηθεί υπόλογος για τις δαπάνες.
Εφόσον υπάρξει απόκλιση μεγαλύτερη του 10% από τον στόχο του μνημονίου (στα έσοδα ή στις δαπάνες), θα σημαίνει συναγερμός, ώστε να διορθωθεί η πορεία μέσα στο τρίμηνο.
Αν υπάρχει απόκλιση για δύο συνεχή τρίμηνα παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν, τότε θα λειτουργεί ο «αυτόματος μηχανισμός περικοπής δαπανών». Μάλιστα προσδιορίζεται ρητά ότι οι περικοπές θα ξεκινούν από τις λειτουργικές δαπάνες, τις επιχορηγήσεις και θα φθάνουν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Ακόμη, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η διάθεση των πόρων του ΕΣΠΑ θα ελέγχεται κεντρικά από τις Βρυξέλλες και εφόσον έχει ναυαγήσει το ΠΔΕ (λόγω περικοπών), τότε οι αποφάσεις για το πού θα διατεθούν οι κοινοτικοί πόροι και ποια έργα και προγράμματα θα χρηματοδοτηθούν θα λαμβάνονται κεντρικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε αυτόν τον τομέα ρόλο επιτρόπου αναμένεται να έχει ο επικεφαλής της task force Χορστ Ράιχενμπαχ.
Παρ’ ότι στη συμφωνία ορίζεται πως στη λίστα των αυτόματων περικοπών δεν περιλαμβάνονται οι μισθοί, οι συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα, οι περικοπές στις επιχορηγήσεις αναμένεται να οδηγήσουν πρώτα σε περικοπές αμοιβών στους ΟΤΑ και σε όλα τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που επιχορηγούνται από τον προϋπολογισμό και σε δεύτερο χρόνο – αν συνεχιστεί η κατάσταση – σε «λουκέτο». Ο «ξαφνικός θάνατος» θα είναι αναπόφευκτος αν κοπεί οριστικά η χρηματοδότηση.
Ταυτόχρονα, δημιουργείται κεντρικός Οργανισμός κρατικών ενισχύσεων για τον έλεγχο, και μάλιστα προκαταβολικά, κάθε κρατικής ενίσχυσης και της νομιμότητάς της που δίνεται από τον προϋπολογισμό. Οπως προβλέπεται ρητά, αυτό θα είναι και το σημείο ελέγχου και παρέμβασης των Ευρωπαίων.
Οπως προβλέπεται ρητά στη συμφωνία, οι καταθέσεις στον ειδικό λογαριασμό θα διατίθενται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του χρέους. Συγκεκριμένα ορίζεται ότι «θα καταβάλλονται οι τόκοι και η εξόφληση όλων των δανείων της Ελληνικής Δημοκρατίας».
Πόροι του λογαριασμού θα είναι η χρηματοδότηση (τα δάνεια) από το EFSF και το ΔΝΤ, τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις (ΤΑΙΠΕΔ), το πρωτογενές πλεόνασμα που προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο, καθώς και το 30% των πόρων στην περίπτωση που τα μεγέθη πάνε καλύτερα από το προβλεπόμενο.
Οι δόσεις της βοήθειας από το EFSF θα κατατίθενται την παραμονή εξόφλησης των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας για την κάλυψη αυστηρά των δανειακών αναγκών.
Ο λογαριασμός θα ενεργοποιείται με την υπογραφή των «συνδικαιούχων», δηλαδή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα που είναι υπεύθυνος για τον προϋπολογισμό, του επιτρόπου Ολι Ρεν και του επικεφαλής του EFSF που βάζει τα χρήματα.
Τέλος, απαράβατος όρος για να φθάσουμε στην τελική συμφωνία με τους δανειστές και στην καταβολή της δόσης, η εκταμίευση της οποίας τοποθετείται χρονικά από το τέλος Νοεμβρίου ως τις 5 Δεκεμβρίου, είναι να μην υπάρξει στο μέλλον και όσο διαρκεί το πρόγραμμα καμία αλλαγή στη νομοθεσία για την οικονομική πολιτική και την οργάνωση του κράτους αν δεν έχει προηγηθεί διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι αλλαγές δεν έχουν την έγκριση της τρόικας.
Οι πέντε εντολές
1. Αυτόματες περικοπές στις δαπάνες αν η απόκλιση από τις προβλέψεις είναι πάνω από 10%
2. Με τρεις υπογραφές θα ανοίγει ο ειδικός λογαριασμός που θα εξυπηρετεί κατά προτεραιότητα τα δάνεια και τους τόκους
3. Κεντρικός οργανισμός κρατικών ενισχύσεων υπό την εποπτεία της ΕΕ
4. Τα έργα του ΕΣΠΑ με επιλογή των Βρυξελλών και υπό την εποπτεία του Χορστ Ράιχενμπαχ
5. Καμία αλλαγή στη νομοθεσία για την οικονομική πολιτική και την οργάνωση του κράτους χωρίς έγκριση της τρόικας
Πηγή: iskra.gr, 18-11-2012