2.9 C
Athens
Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023

31ο Συνέδριο Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης: Ανατρέπουμε τις μνημονιακές πολιτικές. Ανοίγουμε νέους δρόμους στα συνδικάτα

Πρόσφατα

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η «ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» είναι το αποτέλεσμα που γέννησε η ανάγκη να εκφραστεί η οργή των εργαζομένων και η ανατροπή των καταστροφικών μνημονιακών πολιτικών και των εκφραστών τους. Στόχο της Συνεργασίας αποτελεί η οργάνωση των εργατικών αγώνων στην Θεσσαλονίκη σε αυτή την κατεύθυνση. Οι συνάδελφοι που συγκροτούμε τη νέα αυτή κίνηση εμπνεόμαστε από τις αξίες και τις αρχές του Συνδικαλιστικού Κινήματος όπως η αλληλεγγύη, η ισότητα, η κοινωνική δικαιοσύνη και από την μεγάλη αγωνιστική παράδοση της εργατικής τάξης της πόλης μας, από τη ΦΕΝΤΕΡΑΣΙΟΝ και το ΜΑΗ του 36 μέχρι τους αγώνες του σήμερα για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών του ΔΝΤ και της Τρόικας.

 

Μια νέα -τρικοματική αυτή τη φορά- συγκυβέρνηση προωθεί τη μετατροπή της χώρας σε αποικία χρέους και των εργαζόμενων σε σκλάβους. Αποτέλεσμα, μεγαλύτερο βάθεμα της ύφεσης, δραματική αύξηση της ανεργίας, εκατοντάδες χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά που αδυνατούν να ξεπληρώσουν τα δάνεια, αυτοκτονίες , μαζική μετανάστευση – κυρίως νέων – άνεργων.

Η ζοφερή αυτή πραγματικότητα τροφοδότησε και το φαινόμενο της φασιστικής Χρυσής Αυγής, που προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την απελπισία και την διάθεση σύγκρουσης του λαού με λαϊκίστικες “κορώνες” και να τη στρέψει σε αντιδημοκρατικούς υποταγμένους δρόμους, καλλιεργώντας μίσος και ψευδείς διαχωρισμούς. Το στήσιμο δουλεμπορικών γραφείων των 18 Ευρώ μεροκάματο “μόνο για Έλληνες” που εξευτελίζουν Έλληνες και μετανάστες εργάτες και η τοποθέτηση τους στη Βουλή κατά της φορολόγησης των εφοπλιστών δείχνει ακριβώς για ποιους δουλεύουν και ποιων τα συμφέροντα εξυπηρετούν.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Τρία χρόνια μετά το τελευταίο Συνέδριό μας ζήσαμε τον απόλυτο ξεπεσμό μιας γενιάς πολιτικών προσώπων και κομματικών φορέων που με πρόσχημα τη σωτηρία της χώρας συνέβαλαν και συμβάλουν στο να ξεπουλιέται η χώρα κομμάτι κομμάτι, να βυθίζεται στην φτώχια και την εξαθλίωση, τους θεσμούς να καταρρέουν , τη νεολαία να μεταναστεύει για να βρει ελπίδα, την ανεργία να εξαπλώνεται μαζί με την μισαλλοδοξία και τον πολιτικό τραμπουκισμό , την διάλυση της δημόσιας υγείας , παιδείας και κοινωνικής ασφάλισης , τον εργοδοτικό αυταρχισμό να γιγαντώνεται, τη σταδιακή μετατροπή ολόκληρης της Ελλάδας σε μια Ειδική Οικονομική Ζώνη με πάμφθηνα εργατικά χέρια για τις επιχειρήσεις και τις πολυεθνικές.

Το πρόβλημα όμως είναι συνολικότερο. Για μας, η κρίση εκτός από πολιτικοοικονομική είναι πρωτίστως κρίση αξιών. Στο χώρο του συνδικαλισμού παίρνει τη μορφή της κρίσης αξιοπιστίας των ίδιων των θεσμών διεκδίκησης των εργαζομένων. Με την συγκρότηση της η «ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» θέλει να συμβάλει στην ανάπτυξη ενός νέου, διαφορετικού τρόπου συνδικαλιστικής έκφρασης και δράσης, τόσο στο ΕΚΘ όσο και σε όλα τα επίπεδα του Συνδικαλιστικού κινήματος.

• Επιδιώκουμε την τυπική και ουσιαστική κατοχύρωση της οργανωτικής και λειτουργικής ενότητας του συνδικαλιστικού κινήματος, ανεξάρτητα από τις επιμέρους, μέχρι και τώρα, ιδεολογικές διαφορές, θέτοντας τέρμα στα διαλυτικά φαινόμενα που επιφέρει ο τρόπος λειτουργίας των παρατάξεων και στα φαινόμενα οργανωτικού πολυκερματισμού σε όλα τα επίπεδα της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης.

• Είναι απαραίτητη, η προσέλκυση νέων μελών με έμφαση στις νέες ηλικίες, στις γυναίκες, στους εργαζόμενους στην επισφάλεια, στους νέους κλάδους και στους μετανάστες, με στόχο την ενίσχυση της μαζικότητας και της αποτελεσματικότητας του συνδικαλιστικού κινήματος.

• Η ανάκτηση της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητας του συνδικαλιστικού κινήματος περνάει μέσα από την κατοχύρωση της πλήρους αυτονομίας στον τρόπο λειτουργίας του απέναντι σε εξωτερικούς παράγοντες που άμεσα ή έμμεσα παρεμβαίνουν σε αυτήν όπως η εργοδοσία, το κράτος και τα κόμματα ανεξάρτητα από το αναφαίρετο δικαίωμα της ιδεολογικής ταυτότητας και της κομματικής ένταξης, του κάθε εργαζόμενου που πρέπει να είναι σεβαστά.

• Πιστεύουμε ότι ο συνδικαλισμός αποτελεί έκφραση ειλικρινούς και εθελοντικής προσφοράς μακριά από πρακτικές ιδιοτέλειας και προσωπικού οφέλους που αντίκεινται στις αξίες της συλλογικότητας.

• Προτείνουμε αναβάθμιση του διεκδικητικού πλαισίου και των μέσων πάλης των συνδικάτων, την ενίσχυση των απεργιών με πολύμορφες δράσεις. Οι 24ωρες «εθιμοτυπικές» απεργίες αποτελούν στην συνείδηση των εργαζομένων τουφεκιές στον αέρα ,την ίδια ώρα που η ένταση της επίθεσης της εργοδοσίας γίνεται όλο και πιο βάρβαρη.

• Τα συνδικάτα πέρα από ταξικά, πρέπει να έχουν διεθνοποιημένο προσανατολισμό για να απαντήσουν αποτελεσματικά στην συνεχώς αυξανόμενη ασυδοσία του εθνικού και, κυρίως, πολυεθνικού κεφαλαίου

ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η πρωτεύουσα της Ανεργίας δεν χρειάζεται άλλες μελέτες , ούτε αυτόκλητους σωτήρες, αρκετά μας έσωσαν οι Θεσσαλονικάρχες.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ το κλείσιμο των εργοστασίων και τη μεταφορά τους σε «γκρίζες ζώνες» για μεγαλύτερη εκμετάλλευση, με αποτέλεσμα να θεριεύει η ανεργία, να σπάει κόκαλα η ανασφάλεια, να ισοπεδώνονται όνειρα και συνειδήσεις.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ με τις ελαστικές μορφές απασχόλησης , τους συμβασιούχους που είναι όμηροι της εκάστοτε κυβέρνησης και του κάθε εργολάβου.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ με την ανυπαρξία στοιχειωδών συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας με τα εργατικά ατυχήματα να αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ με την επίθεση κατά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Με την αύξηση της μαύρης εργασίας, απειλώντας και εκβιάζοντας Έλληνες και μετανάστες που έχουν τραγική ανάγκη για δουλειά.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ με την συνέχιση της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων που η εγχώρια Τρόικα επιβάλλει, και βγάζει στο σφυρί ΕΥΑΘ, ΛΙΜΑΝΙ ,ΕΛΤΑ , ΟΣΕ , ΔΕΗ ,ATE.,T.T. για να καλυφτούν οι Λίστες Λαγκάρντ , η SIEMENS, οι απαιτήσεις των τοκογλύφων δανειστών και της εγχώριας πλουτοκρατίας

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ με την υποβάθμιση της ΥΓΕΙΑΣ , της ΠΑΙΔΕΙΑΣ, με τη χειραγώγηση των ΜΜΕ, με την προσπάθεια εκφασισμού μιας ολόκληρης κοινωνίας στο όνομα του φόβου.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ με την εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία, την αστυνομική βία , τις συνεχείς απολύσεις, την κατάλυση κάθε έννοιας εργατικού δικαίου.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ με την ακρίβεια, τα ολιγοπώλια και την αιχμαλωσία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών

Παλεύουμε για:

– Σταθερή και καλά αμειβόμενη δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

– Ένα συνδικαλιστικό κίνημα ενωτικό, ταξικό, δημοκρατικό, αυτόνομο, ανεξάρτητο από εργοδοσίες, κυβερνήσεις και κόμματα. Χωρίς γραφειοκρατία, νόθες διαδικασίες και επαγγελματίες παράγοντες που το παραλύουν .

– Ακύρωση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων τους, καταγγελία των δανειακών συμβάσεων, διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, αποδέσμευση της χώρας από την Τρόικα

– Ακύρωση των συνταγών εκποίησης των ΔΕΚΟ, των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων του δηµοσίου και των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας. Όχι στην εμπορευματοποίηση κοινωνικών αγαθών.

-Εθνικοποίηση – Κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την παραγωγική και οικολογική ανασυγκρότηση της χώρας με βασικό κριτήριο την απασχόληση και γνώμονα την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών.

– Αναβάθμιση και ενίσχυση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας – Υγείας – Πρόνοιας.

Διεκδικούμε την άμεση:

– Επαναφορά όλων των εργασιακών κατακτήσεων στη προ Μνημονίου κατάσταση (συλλογικές συμβάσεις , ΟΜΕΔ, ΟΕΕΚ, ΣΕΠΕ, μετενέργεια, αποζημιώσεις κλπ.)

– Κατάργηση της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, των εργολαβιών, των ελαστικών μορφών απασχόλησης, της ενοικίασης και της «εφεδρείας» εργαζομένων.

– Ενίσχυση Χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.

-Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους με προτεραιότητα στους χαμηλοσυνταξιούχους

– Πάταξη της ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ και των ΚΑΡΤΕΛ. Πάγωμα Τιμών και όχι μισθών και συντάξεων.

– Υπεράσπιση του ΙΚΑ και του Δηµόσιου, Κοινωνικού Χαρακτήρα του Ασφαλιστικού Συστήµατος.

– Επιστροφή των ληστευθέντων χρημάτων από τα δομημένα οµόλογα και “κουρέματα” των Ασφαλιστικών Ταμείων.

– Διεύρυνση της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.

– Πάταξη της φοροδιαφυγής, της φοροκλοπής, της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροκλοπής με δημεύσεις περιουσιών και αυστηρές ποινές.

– Ριζοσπαστική φορολογική μεταρρύθμιση υπέρ μισθωτών και συνταξιούχων. Αύξηση της φορολογίας του κεφαλαίου, των μεγάλων εισοδηµάτων, της εκκλησιαστικής περιουσίας.

– Φορολογικό Σύστημα άμεσης και όχι έμμεσης φορολογίας .Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στα είδη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης .

– Κατάργηση των αντεργατικών νόμων για το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις που οδηγούν τους εργαζόμενους στη φτώχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση.

– Καθιέρωση του θεσµού “Συνήγορος του εργαζόμενου”. Προώθηση εργατικού και κοινωνικού ελέγχου, ίδρυση φορέα επαγγελματικού κινδύνου. Καθιέρωση εργατοδικίων για άμεση απονομή δικαιοσύνης σε αγωγές εργαζομένων.

– Απαγόρευση των απολύσεων σε επιχειρήσεις που έλαβαν κρατική χρηματοδότηση ή επιδοτήσεις, αύξηση και επιμήκυνση του επιδόματος ανεργίας, ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης και μείωσης της ανεργίας και Νομοθετική καθιέρωση της υποχρεωτικής αιτιολόγησης των απολύσεων.

– Προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.

– Απόκρουση του κυβερνητικού αυταρχισμού και της ποινικοποίησης των εργατικών αγώνων και της συνδικαλιστικής δράσης.

Συναδέλφισσα, Συνάδελφε,

Στην βάση των παραπάνω συγκροτήσαμε το ψηφοδέλτιο «ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» επιλέγοντας να μην οχυρωθούμε πίσω από τις διαφορές μας, αλλά να υπερβούμε τις αδυναμίες για να στείλουμε ένα μήνυμα ελπίδας και προοπτικής όχι μόνο στη κοινωνία της Θεσσαλονίκης , αλλά ολόκληρης της Ελλάδας. Θεωρούμε ότι απέναντι στη στασιμότητα και την μοιρολατρία υπάρχουν άλλες, αγωνιστικές επιλογές, πέρα από γραφειοκρατικά στερεότυπα και αγκυλώσεις. Σε συμμαχία με όσες προοδευτικές, ταξικές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις συγκρούονται με τα μνημόνια και με τις δυνάμεις που τα επιβάλλουν.

Ο αγώνας είναι δύσκολος για όλους . Υπάρχουν δύο επιλογές,

Να τον δώσουμε αποφασισμένοι, με υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια ή να συμβιβαστούμε και να υποδουλωθούμε εμείς και τα παιδιά μας.


ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙΣ. ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΔΡΑΣΕΙΣ.

Εμείς στην “ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ” επιλέγουμε την πρώτη επιλογή.

Είμαστε βέβαιοι ότι σε αυτήν την επιλογή μπορείς να είσαι και εσύ συμμέτοχος και πρωταγωνιστής.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις