Επιπλέον 1 δισ. ευρώ μέτρα θα πρέπει να υιοθετήσει η Ελλάδα στη διετία 2015 – 2016 για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους σύμφωνα, με το προσχέδιο της έκθεσης της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ετσι, αντί των 2,8 δισ. ευρώ που προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, θα πρέπει να εξειδικευθούν μέτρα συνολικής απόδοσης 3,8 δισ. ευρώ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι εάν δεν δίνονταν η 2ετής παράταση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής τα μέτρα στη διετία 2013-2014 θα έπρεπε να ήταν 20,7 δισ.ευρώ.
Παράλληλα, στο προσχέδιο του κειμένου του νέου Μνημονίου (ΜoU), που έχει στη διάθεσή της η «Κ», περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσει τελικά ο μηχανισμός αυστηρότερης επιτήρησης της εφαρμογής του Μνημονίου. Μάλιστα, περιγράφεται και διαδικασία σύνδεσης των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις με τα πρωτογενή πλεονάσματα, η οποία προβλέπει ότι όση είναι η υστέρηση στα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, τόση θα είναι και η περικοπή δαπανών για να αυξάνεται το πρωτογενές πλεόνασμα.
Στο προσχέδιο του ΜoU περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσει η ενισχυμένη εποπτεία της ελληνικής οικονομίας και της εφαρμογής του Μνημονίου. Ειδικότερα, προβλέπεται:
1. Η θέσπιση πλαφόν στις δαπάνες των φορέων του Δημοσίου και ιδίως της κεντρικής κυβέρνησης (υπουργεία) και των νοσοκομείων. Τα πλαφόν θα είναι σε βάθος τριετίας. Ο ακριβής τρόπος λειτουργίας θα εξειδικευτεί στην επικαιροποίηση του Μνημονίου τον Ιανουάριο του 2013.
2. Η εισαγωγή «κανόνα εσόδων». Θα προβλέπει ότι τα επιπλέον των στόχων έσοδα θα αξιοποιούνται κατά 30% για την αποπληρωμή του χρέους και κατά 70% για αναπτυξιακές και κοινωνικές πολιτικές.
3. Η υιοθέτηση αυτόματων περικοπών (όχι σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα) σε περίπτωση αστοχίας.
4. Η εφαρμογή αυτόματου μηχανισμού διόρθωσης σε περίπτωση απόκλισης των εσόδων των αποκρατικοποιήσεων. Εάν υπάρχει υστέρηση θα αυξάνεται αντιστοίχως το πρωτογενές πλεόνασμα, με την προώθηση περικοπών στις τρέχουσες δαπάνες των φορέων της γενικής κυβέρνησης. Αυτό, ενδεχομένως, να σημαίνει κλείσιμο φορέων, αν και θα πρέπει να επισημανθεί ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι ακόμα υπό συζήτηση.
5. Η εκταμίευση των δόσεων στον ειδικό λογαριασμό αποπληρωμής του χρέους, θα γίνεται λίγο πριν από την ανάγκη πληρωμής των υποχρεώσεων.
6. Η ταχύτερη εφαρμογή των κανόνων του δημοσιονομικού συμφώνου της Ε.Ε.
7. Η ενίσχυση του ρόλου του υπ. Οικονομικών, με δικαίωμα βέτο στις δαπάνες που θα κάνουν άλλα υπουργεία.
Πάντως, η Κομισιόν αναφέρει στην έκθεσή της ότι οι κίνδυνοι στο πρόγραμμα είναι πολύ μεγάλοι και αφορούν:
1. Τη συνολική εφαρμογή των μέτρων, δεδομένων των «εύθραυστων» ισορροπιών στην κυβέρνηση συνεργασίας και ιδίως τις αντιδράσεις ορισμένων στελεχών των τριών κομμάτων.
2. Την ενδεχόμενη μεγαλύτερη ύφεση λόγω των μέτρων λιτότητας που θα εφαρμοστούν το 2013. Αντισταθμιστικά μπορεί να λειτουργήσει η αποπληρωμή μέρους των χρεών του Δημοσίου.
3. Την ακύρωση ορισμένων δημοσιονομικών μέτρων από τα δικαστήρια.
4. Τη μη πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων, όπου θα πρέπει να υπάρξει σύγκρουση με τα κατεστημένα συμφέροντα.
Επιπλέον, στο νέο Μνημόνιο αναφέρεται ξεκάθαρα ότι θα πρέπει να εισαχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι φέτος και 25.000 το 2013, ενώ επισημαίνεται ότι πολύ λίγοι θα είναι εκείνοι που θα επιστρέφουν στο δημόσιο τομέα.
Στα 32,6 δισ. το χρηματοδοτικό κενό
Στα 32,6 δισ. ευρώ ανέρχεται το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας για την περίοδο 2013-2016, σύμφωνα με το προσχέδιο της έκθεσης της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ποσό το οποίο είναι σχεδόν 10 δισ. ευρώ μεγαλύτερο απ’ ό,τι προβλεπόταν τον Μάρτιο.
Η παροχή της 2ετούς παράτασης στον χρόνο μείωσης του ελλείμματος, οι αποκλίσεις στα έσοδα αποκρατικοποιήσεων και οι διάφορες άλλες αστοχίες, αύξησαν τις ανάγκες χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας στα:
• 15 δισ. ευρώ από 8,8 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014 και
• 17,6 δισ. ευρώ από 14,1 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016.
Έτσι, αντί 22,9 δισ. ευρώ που προβλεπόταν τον Μάρτιο ότι θα χρειαζόταν η Ελλάδα έως το τέλος του 2016, τώρα εκτιμάται ότι χρειάζεται 32,6 δισ. ευρώ. Δεδομένου ότι στο νέο πρόγραμμα δεν προβλέπεται η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές έως το 2016, θα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος κάλυψης αυτού του ποσού.
Στο προσχέδιο του νέου Μνημονίου, δεν περιλαμβάνονται οι πιθανοί τρόποι χρηματοδότησης της Ελλάδας, ούτε τα σενάρια για τον τρόπο με τον οποίο θα εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Τα δύο αυτά ζητήματα, είναι ακόμα υπό συζήτηση, καθώς υπάρχουν διαφορές μεταξύ των υπολογισμών που κάνουν τα μέρη της τρόικας (Κομισιόν – Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα).
Αναδημοσίευση από ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 13-11-2012
Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.