Παρά το πολιτικό κόστος που πλήρωσε για να περάσει τα μέτρα, η κυβέρνηση παραμένει στον αέρα όσον αφορά την εκταμίευσης της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. Οι σημερινοί Financial Times παρατηρούν σχετικά πως η ευρωζώνη ωθεί επικίνδυνα την Ελλάδα προς τη χρεοκοπία. Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί έντονος προβληματισμός μετά τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων που προανήγγειλαν νέες καθυστερήσεις. Εκφράζονται φόβοι ότι το κλίμα αυτό θα επιδράσει αρνητικά στην ψηφοφορία της Κυριακής επί του νέου προϋπολογισμού και αντί να αυξηθούν θεαματικά τα «ναι» σε σχέση με την ψηφοφορία για τα μέτρα, να προκύψει πάλι οριακή πλειοψηφία.
«Η ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν νέο γύρο πολιτικών υψηλού κινδύνου για το δανειακό πακέτο της Ελλάδας, αφότου οι διεθνείς πιστωτές απέτυχαν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους αναφορικά με τον τρόπο μείωσης των επιπέδων του ελληνικού χρέους, ωθώντας την χώρα επικίνδυνα προς την αθέτηση της πληρωμής που λήγει την επόμενη εβδομάδα», γράφει την Παρασκευή στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα Financial Times.
Είχαν προηγηθεί την Πέμπτη, μία ημέρα μετά την ψήφιση του σκληρού πακέτου λιτότητας, που αποτελούσε ουσιαστικά «εισιτήριο» για τη δόση – μαμούθ, οι δηλώσεις κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων που μετέθεταν την εκταμίευση της δόσης τουλάχιστον για τις 26 Νοεμβρίου.
Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι έκδηλη η ανησυχία για το κλίμα που διαμορφώνεται από τις δηλώσεις αυτές. Σύμφωνα με «Τα Νέα», όμως, συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν πως δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα. Στόχος, όπως λένε, παραμένει να «κλειδώσει» η καταβολή της δόσης στο σύνολό της πριν τις 22 Νοεμβρίου και την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι οι δηλώσεις περί καθυστέρησης της δόσης οφείλονται στις συνεχιζόμενες διαφωνίες μεταξύ Γερμανίας – ΔΝΤ για τον τρόπο χρηματοδότησης της Ελλάδας (μεταξύ 15-20 δισ. ευρώ) όταν θα υπάρξει η διετής επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Την Τρίτη ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, με αφορμή εκδήλωση που γίνεται υπό την αιγίδα της Κομισιόν, και θα συζητήσει την πορεία του ελληνικού προγράμματος με τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ.
Πάντως, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, με ένα ιδιαίτερα αιχμηρό σχόλιο στο Twitter, παρατήρησε αναφορικά με τη νέο επεισόδιο με τους δανειστές: «Τα έδωσαν όλα στην τρόικα. “Γδέρνουν” με “κατεπείγον” για τη δόση. Τώρα εισπράττουν φτύσιμο και αναβολή. Ιδού η “αναδιαπραγματευση” άλα Σαμαρά!».
FT: Νέος γύρος διαπραγματεύσεων
Οι FT γράφουν σήμερα πως αξιωματούχοι είχαν εκφράσει την ελπίδα ότι στο Eurogroup της Δευτέρας θα ολοκληρωνόταν το νέο πρόγραμμα, που δίνει στην Ελλάδα επιμήκυνση της διάσωσης για δύο ακόμη χρόνια, ως το 2016 και θα γινόταν η εκταμίευση της δόσης των 31,3 δισ. που αναζητά απεγνωσμένα η Αθήνα θα καθυστερήσει. Όμως, σύμφωνα με αξιωματούχους προσκείμενους στις διαπραγματεύσεις, οι διεθνείς δανειστές απέχουν ακόμη κατά πολύ από το πόση ελάφρυνση χρέους χρειάζεται ακόμη η Ελλάδα, καθώς επίσης και το ποιος θα επωμιστεί τις απώλειες από τις μειωμένες αποπληρωμές.
«Είναι απολύτως εμφανές ότι θα χρειαστεί ακόμη ένας γύρος διαπραγματεύσεων μετά από αυτές της Δευτέρας. Υπάρχει μία σειρά ζητημάτων που ακόμη πρέπει να λυθούν», δήλωσε αξιωματούχος που συμμετέχει στις συνομιλίες. Παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματευτές ισχυρίστηκαν ότι γεφυρώνουν τις διαφορές τους, ο χρόνος τελειώνει.
Σύμφωνα πάντα με αξιωματούχους, τόσο το ΔΝΤ όσο και Κομισιόν βρίσκονται «στα χαρακώματα» αναφορικά με το ρυθμό της μείωσης του ελληνικού χρέους. Το ΔΝΤ παραμένει περισσότερο απαισιόδοξο για την ικανότητα της Ελλάδας να επιστρέψει στην ανάπτυξη, καθώς επίσης και για τα ποσά που θα συγκεντρώσει και το πόσα χρήματα χρειάζεται για να ανακεφαλαιοποιήσει το καταβαραθρωμένο τραπεζικό της σύστημα.
Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης ευελπιστούσαν ότι τα μέτρα ελάφρυνσης θα μπορούσαν να περιοριστούν σε μία μείωση των επιτοκίων στα δάνεια διάσωσης –από τις 150 στις 80 μονάδες βάσης πάνω από τα διατραπεζικά επιτόκια- δίνοντας επίσης στην Ελλάδα τα κέρδη της ΕΚΤ από τα 55 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, τα οποία εκτιμώνται μεταξύ 12 και 15 δισ. ευρώ.
Πηγή: tvxs.gr, 9-11-2012
Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.