9.2 C
Athens
Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023

Ποιοι, γιατί και πόσο θα γίνουν ακόμα φτωχότεροι με το Μνημόνιο 3

Δεκάδες σκληρά μέτρα επί δικαίων και αδίκων που θα αλλάξουν τη ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων, ελεύθερων επαγγελματιών, συνταξιούχων και υπαλλήλων στο δημόσιο. Αυτό είναι το Μνημόνιο 3.

Οι περικοπές ύψους 13,5 δισ. ευρώ στις οποίες είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να προχωρήσει, λόγω της εντεινόμενης ύφεσης που προκάλεσαν τα… προηγούμενα μέτρα (όσα εφαρμόστηκαν!), θα πλήξουν κυρίως εργαζομένους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες. Δηλαδή τους συνήθεις υπόπτους. Το iefimerida.gr παρουσιάζει αναλυτικά ποιοι, γιατί και πόσο θα γίνουν ακόμα φτωχότεροι.

 

 

Εργαζόμενοι: Χάνουν μισθούς και αποζημιώσεις

Διαγράφεται ο βασικός κατώτατος μισθός και τα επιδόματα γάμου, που καθορίζονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Στο εξής, θα υπάρχει ένας «μηχανισμός» με τον οποίο θα ορίζεται ένας ελάχιστος ή υποκατώτατος μισθός. Οι τριετίες με τις ωριμάνσεις διατηρούνται για την ώρα αλλά παγωμένες.

Οι αποζημιώσεις των απολυμένων μένουν στους 12 μισθούς μόνο για όσους έχουν έως 16 χρόνια υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη. Αντίθετα, μειώνονται δραματικά για όσους έχουν πάνω από 16 χρόνια υπηρεσίας. Για κάθε έτος πάνω από τα 16 χρόνια, ο απολυμένος θα λαμβάνει ένα ποσό με ανώτατο πλαφόν τα 2.000 ευρώ. Αυτό ισχύει όμως μόνο για τους παλαιούς εργαζομένους. Αντίθετα από εδώ στο εξής οι νέοι εργαζόμενοι θα δικαιούνται κατά μέγιστο αποζημίωση 12 μισθών ακόμα κι αν εργαστούν πάνω από 16 χρόνια στον ίδιο εργοδότη.

Ο χρόνος προειδοποίησης για απόλυση με μισή αποζημίωση μειώνεται από τους έξι μήνες στους τέσσερις (αν η Τρόικα δεν πάρει πίσω την τελική της πρόταση).

Ο χρόνος υποχρεωτικής ανάπαυσης μειώνεται στις 11 ώρες. Αυτό σημαίνει ότι ένας εργοδότης μπορεί νόμιμα να απασχολεί τον εργαζόμενο μέχρι 13 ώρες την ημέρα.

Δημόσιοι υπάλληλοι: Απολύσεις και τσεκούρι στα μισθολόγια

Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται ακόμα περισσότερο. Μεγάλοι χαμένοι θα είναι όσοι αμείβονται με ειδικά μισθολόγια (δικαστές, γιατροί ΕΣΥ, ένστολοι, διπλωμάτες, κοκ) που θα έχουν μείωση:

2% για μισθούς ως 1.000 ευρώ

10% για μισθούς ως 1.500 ευρώ

20% για μισθούς ως 2.500 ευρώ

30% για μισθούς ως 4.000 ευρώ

35% για μισθούς άνω των 4.001 ευρώ

Παράλληλα, το Μνημόνιο 3 προβλέπει την απόλυση 27.000 υπαλλήλων ως το 2014. Καταρχήν, 2.000 υπάλληλοι θα τεθούν φέτος σε διαθεσιμότητα -όπως ονομάστηκε η νέα εργασιακή εφεδρεία- με μειωμένες αποδοχές και θα ακολουθήσουν άλλοι 25.000 το 2013. Σύμφωνα με το σχέδιο, πρώτοι στην λίστα είναι οι επίορκοι και όσοι κριθούν ακατάλληλοι, καθώς και το προσωπικό που θα θεωρηθεί πλεονάζον σε δημόσιους φορείς και οργανισμούς που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν.

Συνταξιούχοι: Δώρα τέλος και μαχαίρι σε συντάξεις άνω των 1000€

Αυξάνεται από το 2013 το γενικό όριο συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη. Επειδή η αύξηση του ορίου θα γίνει μέσα σε έναν χρόνο, θα πληγούν ιδιαίτερα:

ασφαλισμένοι πριν το 1983: οι υπάλληλοι θα δουν το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση με 35ετία να αυξάνεται από τα 58 στα 60 έτη. Αντίστοιχα, για ελεύθερους επαγγελματίες με 35ετία το όριο θα πάει στα 62 έτη. Για τις γυναίκες, με 15ετία, το όριο φτάνει στα 62, ενώ για το δημόσιο τομέα η 35ετία χωρίς όριο ηλικίας γίνεται 37ετία χωρίς όριο.

ασφαλισμένοι μετά το 1983: το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για υπαλλήλους με 35ετία γίνεται 60 έτη, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες η 35ετία θα πάει στα 62 έτη. Για τις μητέρες με 5.500 ένσημα, το όριο αυξάνεται στα 62 έτη. Για το δημόσιο, η 35ετία θα πάει στα 60 έτη.

Ασφαλισμένοι μετά το 1993: μειωμένη σύνταξη στα 62 έτη, ενώ η 15ετία από τα 65 πάει στα 67 με 20ετία.

Θα πληρώσουμε περισσότερα

Μαζί με όλες τις περικοπές δαπανών, το Μνημόνιο 3 προβλέπει και μια σειρά νέων φόρων και φοροαπαλλαγών. Έτσι, καταργείται πλήρως το αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλάζουν οι φορολογικοί συντελεστές, και καταργούνται αναδρομικά όλες οι φοροαπαλλαγές (τόκοι στεγαστικών δανείων κοκ).

Παράλληλα, το νέο Μνημόνιο προβλέπει αύξηση στο 12% για τον φόρο στους τόκους καταθέσεων, αύξηση φόρου στα τσιγάρα, εξίσωση αντικειμενικών και εμπορικών τιμών στα ακίνητα το 2013, εξίσωση φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και στο υγραέριο ενώ επιβάλλεται νέος «ενιαίος» φόρος ακινήτων που θα αντικαταστήσει το «προσωρινό» ειδικό τέλος. Υπάρχει ακόμα το ενδεχόμενο να επεκταθεί η «έκτακτη εισφορά» μέχρι το 2018…

Πηγή: iefimerida.gr, 26-10-2012


Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.

Παρόμοια Άρθρα