20.3 C
Athens
Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ. Οργή για τα μέτρα

Πρόσφατα

Μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, φοιτητές, έμποροι, βιοτέχνες και ελεύθεροι επαγγελματίες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συνδικάτων και διαδήλωσαν μαζικά κατά των νέων μέτρων στους δρόμους της Αθήνας.

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές και συνταξιούχοι πλημμύρισαν χθες τους δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας ζητώντας «να μην περάσουν τα μέτρα που εξοντώνουν την κοινωνία και την οικονομία». Μισθωτοί του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα από κάθε κλάδο, αλλά και έμποροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και βιοτέχνες βγήκαν χθες στους δρόμους ζητώντας να μπει ένα φρένο στην λιτότητα και την ύφεση.

Τα κεντρικά συλλαλητήρια των συνδικάτων στην Αθήνα ήταν μαζικά, με τις εκτιμήσεις της ΓΣΕΕ να κάνουν λόγο για πάνω από 50.000 διαδηλωτές, ενώ η Αστυνομία μιλούσε για 35.000 – 40.000. Διαδηλωτές είχαν έρθει από διάφορα σημεία της Ελλάδας στην Αθήνα. Οταν η κεφαλή της πορείας έφθανε στη Βουλή, η ουρά της βρισκόταν ακόμη στο Πολυτεχνείο. Ενδιάμεσα η Σταδίου και η Πατησίων ήταν γεμάτες από διαδηλωτές που συνέρρεαν για μία ώρα και πλέον στο Σύνταγμα. Δεν μπόρεσαν, ωστόσο, να φτάσουν όλοι μέχρι τη Βουλή, καθώς διμοιρίες των ΜΑΤ έκοψαν αιφνιδιαστικά την πρόσβαση στη Γεωργίου Α’ μπροστά από τα ξενοδοχεία του Συντάγματος, με αποτέλεσμα η πορεία να κοπεί στα δύο και μεγάλος όγκος διαδηλωτών να εγκλωβιστεί από την κάτω πλευρά της πλατείας, στην Ερμού, τη Μητροπόλεως, τη Φιλελλήνων, την Καραγιώργη Σερβίας.

Δηλώσεις

«Τη στιγμή που η κοινωνία έχει γονατίσει, η τρόικα εσωτερικού μας δουλεύει ψιλό γαζί. Κάνουν θέατρο διαπραγμάτευσης», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το Πεδίον του Αρεως.

«Οι λαοί της Ευρώπης στενάζουν, με πρώτο τον ελληνικό λαό, από πολιτικές που είναι άδικες και αναποτελεσματικές», είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, προσθέτοντας πως στις 14 Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί πανευρωπαϊκή κινητοποίηση των χωρών που βρίσκονται στις πολιτικές του Μνημονίου.

Εξαιρετικά ογκώδης ήταν και η διαδήλωση του ΠΑΜΕ, που ξεκινούσε από την Ομόνοια και έφτανε μέχρι το Σύνταγμα. «Αυτό που έχει σημασία είναι να οικοδομηθεί η λαϊκή συμμαχία για να τραβήξει ο λαός τον δρόμο της αποδέσμευσης από την ΕΕ και της διαγραφής τους χρέους», δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα.

ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

Τρεις πορείες στη Θεσσαλονίκη

Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ με τις σειρήνες σε λειτουργία, ταξί με κατεβασμένη τη «σημαία», αυτοκίνητα σχολών οδηγών και άλλα οχήματα «παρέλασαν» στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, μαζί με περισσότερους από 10.000 διαδηλωτές.

Οι συγκεντρώσεις ήταν τρεις, οι οποίες ολοκληρώθηκαν ειρηνικά. Εξω από το Εργατικό Κέντρο δόθηκε το ραντεβού των ΕΚΘ-ΕΔΟΘ, ενώ στο σώμα της πορείας προστέθηκε και το «μπλοκ» πρωτοβάθμιων σωματείων και του αντιεξουσιαστικού χώρου. Εξω από το υπ. Μακεδονίας – Θράκης, όπου κατέληξε η πορεία, άτομα που συμμετείχαν σε αυτήν πέταξαν σακούλες με σκουπίδια, ενώ τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ «περικύκλωσαν» το υπουργείο. Η δεύτερη, διαδήλωση έγινε, στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς, όπου συγκεντρώθηκαν τα μέλη του ΠΑΜΕ. Η πορεία κατέληξε έξω από μεγάλο πολυκατάστημα της οδού Τσιμισκή, όπου έγινε «πολιορκία». Στο συγκεκριμένο πολυκατάστημα είχε προηγηθεί τριήμερη απεργιακή κινητοποίηση, με αφορμή την απόλυση δύο εργαζομένων.

Στην πλατεία της ΧΑΝΘ συγκεντρώθηκαν ιδιοκτήτες ταξί, που έκαναν 24ωρη απεργία, μαζί με εμπόρους, βιοτέχνες και περιπτερούχους, οι οποίοι πραγματοποίησαν τη δική τους πορεία με κατάληξη το ΥΜΑ-Θ.

ΦΛΩΡΙΝΑ-ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Με αιχμή το πετρέλαιο

Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι φορέων συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας, φωνάζοντας πως η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου θα είναι η θανατική καταδίκη τους. Το Συντονιστικό Οργανο των φορέων αποφάσισε να προχωρήσει σε επ’ αόριστον απροειδοποίητες κινητοποιήσεις. Εξω από τη ΔΟΥ Καστοριάς δόθηκε το ραντεβού των συνδικάτων, στο οποίο ανταποκρίθηκαν και καταστηματάρχες και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, ενώ κλειστά παρέμειναν τα σχολεία. Οι συγκεντρωμένοι προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη της εφορίας, ενώ προανήγγειλαν σειρά κινητοποιήσεων για το πετρέλαιο θέρμανσης.

ΛΑΡΙΣΑ-ΒΟΛΟΣ

Λουκέτο στα καταστήματα

Σε απεργιακό πυρετό βρέθηκε και η Λάρισα, με μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων, αγροτών, αλλά και επαγγελματιών που έκλεισαν τα καταστήματά τους και έδωσαν το «παρών» στις δύο συγκεντρώσεις. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία, από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, το ΠΑΜΕ και την ΠΑΣΥ, και η δεύτερη από το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Ταχυδρομείου. Δύο μπουλντόζες και δύο ταξί μπήκαν στην «κεφαλή» της κεντρικής πορείας που διοργανώθηκε στον Βόλο από το Εργατικό Κέντρο, το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ και τον ΣΥΡΙΖΑ.. Μαζική ήταν και η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

ΠΑΤΡΑ

Ρήξη συνδικαλιστών

Ενταση δημιουργήθηκε χθες στην Πάτρα μεταξύ εργαζομένων που συμμετείχαν στη διαδήλωση διαμαρτυρίας του Εργατικού Κέντρου και της ΑΔΕΔΥ, με αποτέλεσμα να διασπαστούν για πρώτη φορά στα δύο και να ακολουθήσουν διαφορετικές πορείες. Διαδηλωτές πέταξαν μπουκάλια στον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, ενώ έντονα αποδοκιμάστηκε και ο δήμαρχος της Πάτρας Γιάννης Δημαράς, όταν έκανε την εμφάνισή του στο συλλαλητήριο. Την ίδια ώρα το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου και στη συνέχεια την καθιερωμένη πορεία στους κεντρικούς δρόμους της αχαϊκής πρωτεύουσας.

ΚΡΗΤΗ

Κατάληψη γραφείων

Σε κατάληψη των γραφείων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης στο Ηράκλειο προχώρησαν χθες οι εργαζόμενοι, οι οποίοι νωρίτερα είχαν πραγματοποιήσει δυναμικές σε όγκο και παλμό συγκεντρώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις του νησιού. Μερίδα συνδικαλιστών ζητούσε επίμονα από τον γενικό γραμματέα Γ. Δεικτάκη να παραιτηθεί. Οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, του ΠΑΜΕ και των εργατικών κέντρων της Κρήτης έκαναν λόγο για καθολική συμμετοχή στην απεργία των εργαζομένων.

ΕΙΡ. ΣΚΟΠΕΛΙΤΗ – Β. ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗ

«Μας στέλνουν 50 χρόνια πίσω»

«Μας απαξιώνουν και μας στέλνουν 50 χρόνια πίσω, στην περίοδο των παππούδων μας», λένε η Ειρήνη και η Βασιλική, που είναι καθηγήτριες. «Νεοδιόριστος εκπαιδευτικός παίρνει σήμερα 630 ευρώ. Το βιοτικό μας επίπεδο έχει πέσει 70% μέσα σε δύο χρόνια. Με πτυχία πανεπιστημίου και δεν μπορούμε να ζήσουμε». Δεν χάνουν όμως την ελπίδα τους, «επειδή πρέπει να τη μεταδώσουμε στα παιδιά».

Λ. ΚΟΓΟΥ – Ε. ΜΑΥΡΟΦΡΥΔΗ

«Δεν αντέχει άλλο η κοινωνία»

«Δεν αντέχει άλλο η κοινωνία. Το νέο πακέτο μέτρων καταδικάζει μια ολόκληρη γενιά. Μας ρίχνει σε βαθύ πηγάδι», λένε τα δύο κορίτσια. Η Εύη ψάχνει δουλειά, χωρίς αποτέλεσμα. Η Λίλα δουλεύει με μπλοκ ελεύθερου επαγγελματία. «Καταντήσαμε να βγάζουμε 600 ευρώ και να πληρώνουμε φόρο πάνω από τα μισά». Δεν θέλουν να φύγουν από τη χώρα. «Είμαστε τόσο απογοητευμένες όσο και αισιόδοξες ότι κάτι μπορεί να αλλάξει».

ΑΝΤ. ΔΗΜΑΚΗΣ – Α. ΓΑΪΤΑΝΙΔΟΥ

«Σε κίνδυνο παιδιά και ασθενείς»

«Οι μονάδες ψυχικής υγείας και ειδικής αγωγής βρίσκονται προ της κατάρρευσης και του λουκέτου», λένε ο Αντώνης, ψυχολόγος, και η Αννα ειδική παιδαγωγός. «Ασθενείς υποτροπιάζουν λόγω έλλειψης φαρμάκων, εξαντλημένου προσωπικού που μένει απλήρωτο για αρκετούς μήνες κι επειδή αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει γύρω τους. Τα Κέντρα Ειδικής Αγωγής δεν φτάνουν και 185.000 παιδιά έχουν μείνει εκτός».

Αναδημοσίευση από ΕΘΝΟΣ, 19-10-2012


Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις