23.8 C
Athens
Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023

Σε αδιέξοδο η έκδοση των συντάξεων από το ΓΛΚ -Προσωρινή λύση οι προκαταβολές

Πρόσφατα

Σε τρομερά αδέξοδα έχει οδηγηθεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους από τον πρωτοφανή αριθμό των αιτήσεων συνταξιοδότησης δημοσίων υπαλλήλων που εκκρεμούν. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να διογκωθεί μέχρι τέλους του έτους, μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων, πιθανά και απόψε το βράδυ, αφού την Κυριακή καταφθάνουν οι εκπρόσωποι της τρόικα που απαιτούν την “αφαίμαξη” μισθωτών και συνταξιούχων. 

Η κυβέρνηση απέφυγε επιλμελώς να να ανκοινώσει τα νέα επώδυνα μέτρα, πριν την χθεσινή απεργία, για ευνόητους λόγους, επειδή ακριβώς το κύμα οργής και αγανάκτησης της κοινωνίας περιμένουν ότι θα ξεχειλίσει

Μετά την ανακοίνωσή τους το κύμα μαζικής φυγής από το δημόσιο θα πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, αν και υπάρχουν απόψεις οι οποίες συνηγορούν προς την κατεύθυνση αυτή, χωρίς όμως να υπολογίζουν ότι οι υπηρεσίες θα “απογυμνωθούν’ εντελώς και οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες θα υποβαθμιστούν ακόμη περισσότερο. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς τί πρόκειται να γίνει κυρίως στους τομείς υγείας, εκπαίδευσης και κοινωνικής ασφάλισης. 
 
Διαβλέποντας όσα πρόκειτα να συμβούν, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις στη Βουλή, ανακοινώνοντας ότι θα φέρει προς ψήφιση νομοθετική ρύθμιση με την οποία από τις αρχές του 2013, ο υπάλληλος που εξέρχεται από την ενεργό υπηρεσία θα λαμβάνει ανά μήνα ως προκαταβόλή της σύνταξης του το 50% του βασικού μισθού που ελάμβανε κατά την αποχώρησή του. 
 
Πρόσθεσε ότι με την καταβολή της οριστικής σύνταξης, που την προσδιόρισε ότι θα εκδίδεται σε 7 μήνες μέχρι τέλους του 2012 !!! (σε παρόμοιες εξαγγελίες είχαν προβεί  και κάποιοι άλλοι υπουργοί  στο πρόσφατο παρελθούν, οι οποίοι δεν  κατόρθωκαν να εκλεγούν ούτε καν βουλευτές στις προηγούμενες εκλογές).
 
Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, τίθεται από τις αρχές του προσεχούς Οκτωβρίου σε λειτουργία διαδικτυακή πύλη (portal) με στόχο της ενημέρωση των ενδιαφερόεμνων πολιτών κια την προώθηση της αναγκείας διαφάνειας. Μέσω αυτού του δικτύου θα μπορούν να ενημερώνονται σχετικά με την πορεία της σύνταξής τους και το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο συνταξιοδοτικός τους φάκελος.
 
Τέλος, μετά την κατακραυγή που καθιημερινά υπάρχει ότι η καταβολή του “κουτσουρεμένου” εφάπαξ θα ξεκινούσε αναδρομικά από 1/1/2010 (!!!) για όσες αιτήσεις δεν έχουν ακόμη διεκεραιωθεί, φαίνεται ότι επικράτησαν πιο ώριμες σκέψεις και η μειωμένη καταβολή θα αρχίσει πιθανά από 1 Σεπτεμβρίου 2012.
 
Σημειώνεται ότι αν η κυβέρνηση επιχειρήσει να περικόψει το εφάπαξ από την ημέρα δημοσίευσης του νέου νόμου στο ΦΕΚ, τότε θα δημιουργηθεί το αδιαχώρητο στην υποβολή αιτήσεων συνταξιοδότησης.

 

 

 

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις