24.4 C
Athens
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

ΟΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Ερχονται νέες εισφορές στις συντάξεις και μείωση του εφάπαξ

Πρόσφατα

Αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης, μείωση των εφάπαξ σε 22 ταμεία και αυστηρότερα κριτήρια για τη χορήγηση των επιδομάτων περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων.

Αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης, μείωση των εφάπαξ σε 22 ταμεία και αυστηρότερα κριτήρια για τη χορήγηση των επιδομάτων περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων. Αναλυτικά θα υπάρξουν παρεμβάσεις σε τρία μέτωπα:

Αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης από τα 15 στα 20 (έχει εξεταστεί πρόταση και για 21). Με βάση την πρόταση που έχει κατατεθεί, όσοι έχουν λιγότερα έτη ασφάλισης δεν θα μπορούν να πάρουν σύνταξη. Σήμερα με 15 έτη ασφάλισης (ή 4.500 ημέρες εργασίας) χορηγείται σύνταξη στα 65 σε «παλαιούς» και «νέους» ασφαλισμένους.

Μαχαίρι έως και 83% στα εφάπαξ που χορηγούν 22 ταμεία πρόνοιας. Οι περικοπές θα γίνουν σε φορείς που τα χορηγούμενα εφάπαξ είναι υψηλότερα από τις εισφορές που έχουν καταβληθεί. Μεταξύ άλλων επηρεάζονται οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στα εμπορικά καταστήματα κ.α. Μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι παίρνουν δύο εφάπαξ, καθώς το υψηλότερο βοήθημα θα μειωθεί κατά 50%.

Παράλληλα μία νέα εισφορά θα κληθούν να πληρώσουν οι συνταξιούχοι, που τα προηγούμενα χρόνια πήραν υψηλότερο εφάπαξ από τις εισφορές που κατέβαλλαν. Με βάση την αρχική πρόταση η εισφορά θα είναι 1% και θα αφορά όσους πήραν τα προηγούμενα χρόνια υψηλό βοήθημα σε σχέση με τις εισφορές που είχαν καταβάλει.

Ωστόσο τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ενδέχεται να υιοθετηθεί ένα ακόμα πιο σκληρό σενάριο για κλιμακούμενη εισφορά από 1% έως 3% ανάλογα με την απόκλιση που είχε το βοήθημα από τις καταβληθείσες εισφορές. Το συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπει εισφορά 1% σε περίπτωση που η διαφορά είναι μέχρι 15%, παρακράτηση 2% σε περίπτωση που η απόκλιση είναι 15% με 25%, εισφορά 2,5% σε περίπτωση που η απόκλιση είναι 25% με 35% και 3% αν η διαφορά ξεπερνά το 35% (για όσους βγήκαν στη σύνταξη μετά την 1η Ιανουαρίου 1995).

Νέα κριτήρια για τη χορήγηση των επιδομάτων. Στόχος είναι τα επιδόματα να χορηγούνται από έναν φορέα, ώστε να υπάρχει καλύτερος έλεγχος.

Παράλληλα θα μπουν αυστηρότερα εισοδηματικά (π.χ. στα οικογενειακά επιδόματα) αλλά και ηλικιακά κριτήρια (π.χ. καταβολή του ΕΚΑΣ στα 65 και όχι στα 60). Μία από τις προτάσεις που έχουν συζητηθεί είναι το επίδομα να δίνεται ολόκληρο σε όσους έχουν εισόδημα έως 10.000 ευρώ τον χρόνο, να καταβάλλεται μειωμένο για εισοδήματα από 10.000 έως 30.000 ευρώ και να μην καταβάλλεται σε όσους έχουν εισόδημα που ξεπερνά αυτό το ποσό.

ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Νέο τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού, μείωση κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες των εργοδοτικών εισφορών και μέτρα για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής προωθεί ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης. Την ίδια στιγμή η τρόικα έχει θέσει θέμα μείωσης των αποζημιώσεων (π.χ. μικρότερο χρόνο προειδοποίησης ή μη συνυπολογισμό των δώρων) και περαιτέρω ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων (6ήμερη απασχόληση και αποσύνδεση του ωραρίου εργασίας από το ωράριο των καταστημάτων).

Από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας επισημάνθηκε στην τελευταία συνάντηση με τους δανειστές πως είναι πρώιμο να ανοίξει εκ νέου η ατζέντα των εργασιακών πριν αποτιμηθούν τα τελευταία μέτρα. Στο μεταξύ θα υπάρξει ρύθμιση για την αλλαγή του τρόπου καθορισμού του κατώτατου μισθού, για να υπάρχει και συμμετοχή της κυβέρνησης στη διαδικασία.

Αναδημοσίευση από ΕΘΝΟΣ, 18-9-2012


Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις