Την άμεση κατάθεση σχεδίου καταργήσεων στρατοπέδων, πανεπιστημίων και νοσοκομείων ζητά το Μαξίμου από τους αρμόδιους υπουργούς. Αντιδρούν οι βουλευτές των περιοχών που θίγονται.
Μετά την ψήφιση του πακέτου των 11,7 δισ. ευρώ, κάτι που αναμένεται να γίνει -εφόσον δεν υπάρξει νέα καθυστέρηση- εντός του Σεπτέμβρη, η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα ακόμη δύσκολο και πολύπλοκο έργο: Πρόκειται για τις συγχωνεύσεις ? καταργήσεις οργανισμών σε τρία κρίσιμα πεδία. Στον Στρατό, την Παιδεία και την Υγεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», ο πρωθυπουργός έχει ήδη μιλήσει με τους κ. Παναγιωτόπουλο, Αρβανιτόπουλο και Λυκουρέντζο, προκειμένου να προετοιμάσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο συγχωνεύσεων που αφορά στρατόπεδα, Ανώτατα και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα αλλά και νοσοκομεία, έτσι ώστε οι πρώτες κινήσεις να γίνουν ακόμη και εντός του έτους.
Οι τρεις υπουργοί δεσμεύτηκαν ότι θα είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους μέσα στις επόμενες εβδομάδες και στη συνέχεια θα τις θέσουν υπόψη και των τριών ηγετών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.
Ο Π. Παναγιωτόπουλος θα προχωρήσει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην κατάργηση στρατοπέδων νεοσύλλεκτων, αλλά και στη συγχώνευση στρατοπέδων, ενώ παράλληλα στο ίδιο πλαίσιο περιορισμού δαπανών εντάσσεται και η απόφαση που θα λάβει -σε συνεργασία με τον υπουργό Παιδείας- για τη μείωση του αριθμού των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές.
Βασικό κριτήριο για την κατάργηση στρατοπέδων αποτελεί σαφώς η γεωγραφική κατανομή τους, καθώς η ρητή εντολή του κ. Σαμαρά είναι το μέτρο αυτό να μην επηρεάσει θέματα που αφορούν την ασφάλεια της χώρας.
Ο Κων. Αρβανιτόπουλος έχει ως στόχο να περιορίσει τουλάχιστον κατά 10 τα περιφερειακά πανεπιστήμια της χώρας, ενώ παράλληλα θα υπάρξει σημαντικός αριθμός συγχωνεύσεων και στα ΤΕΙ.
Οπως είχε αποκαλύψει το «Εθνος της Κυριακής», σύμφωνα με το σχέδιο «Αθηνά», όπως ονομάζεται, στο «μικροσκόπιο» της ειδικής επιτροπής που έχει συσταθεί στο υπουργείο Παιδείας βρίσκονται αυτή την ώρα τα πανεπιστήμια Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας, Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, ενώ θα χρειαστεί να συγχωνευθούν σχολές και στα Πανεπιστήμια Πελοποννήσου, Αιγαίου, Θράκης και Θεσσαλίας.
Στο πεδίο της Υγείας, εκτός από τις συγχωνεύεις νοσηλευτικών ιδρυμάτων, σχεδιάζει και την ιδιωτικοποίηση μονάδων νοσοκομείων, μέσω του προγράμματος των ΣΔΙΤ (σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα).
Σε ό,τι αφορά τις συγχωνεύσεις, στο μικροσκόπιο βρίσκονται κατ’ αρχάς 30 μονάδες της περιφέρειας αλλά και της Αττικής, οι οποίες εμφανίζουν εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά πληρότητας.
Τα γεωγραφικά κριτήρια θα παίξουν επίσης σημαντικό ρόλο στη λήψη των οριστικών αποφάσεων. Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση του Νοσοκομείου Ναυπλίου, το οποίο απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα από το νοσοκομείο του Αργους.
Οι αποφάσεις αυτές δεν θα είναι εύκολο να ληφθούν με δεδομένο ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις και στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Βουλευτές ειδικά από τις περιφέρειες όπου επίκειται η κατάργηση φορέων είναι βέβαιον ότι θα διαφωνήσουν και ήδη ασκούνται οι σχετικές πιέσεις στους τρεις υπουργούς.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός πάντως έχει δώσει το «πράσινο φως» να γίνει άμεσα ο σχεδιασμός και να υλοποιηθεί, χωρίς να υπολογιστεί το εσωκομματικό – πολιτικό κόστος.
Εντονο το παρασκήνιο για το ποια θα παραμείνουν ανοιχτά
Καταργούνται δεκαπέντε Κέντρα Νεοσυλλέκτων
«Λουκέτο» σε δεκαπέντε Κέντρα Νεοσυλλέκτων μέχρι τέλος του χρόνου με οικονομία περί τα είκοσι εκατομμύρια ευρώ! Το αποφάσισαν στο Πεντάγωνο μετά τον «πάγο» που τους έβαλε η τρόικα. Το υποσχέθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στους δανειστές για να πάρει την επόμενη δόση.
Σύμφωνα με το σχέδιο δραστικής μείωσης των στρατοπέδων που υποχρεώθηκε να υλοποιήσει η στρατιωτική ηγεσία κατά την τελευταία συνάντηση που είχε με την τρόικα στο Πεντάγωνο, από 1/1/13 θα παραμείνουν ανοιχτά μόνο δέκα από τα είκοσι πέντε κέντρα νεοσυλλέκτων που λειτουργούν σήμερα.
Τα δέκα νέα κέντρα εκπαίδευσης θα είναι διακλαδικά και θα βρίσκονται σε μεγάλα αστικά κέντρα, ώστε να είναι ομαλή η προσαρμογή των νέων στη στρατιωτική ζωή… Αυτόματα θα κλείσουν τα κέντρα προπαίδευσης της Αεροπορίας στην Τρίπολη και του Ναυτικού στον Πόρο και τον Σκαραμαγκά.
Ωστόσο, παρασκηνιακά γίνονται διεργασίες σε κομματικό και τοπικό επίπεδο για την επιλογή των κέντρων εκπαίδευσης που θα παραμείνουν ανοιχτά και αυτών που θα κλείσουν. Πρόκριμα για να παραμείνει ένα κέντρο ανοιχτό θα είναι η υποδομή που διαθέτει και το κόστος συντήρησής του.
Σύμφωνα με το κριτήριο αυτό, φαίνεται ότι περισσότερες πιθανότητες να παραμείνουν ανοιχτά έχουν τέσσερα Κέντρα στην Πελοπόννησο, δύο στην Αττική, ένα στην Ηπειρο, ένα στη Στερεά Ελλάδα, ένα από τα τέσσερα στη Δυτική Μακεδονία και άλλο ένα στη Δυτική Ελλάδα ή στην Κρήτη.
Εως τον Δεκέμβριο του 2012 θα πρέπει να κλείσουν επίσης άλλα δέκα στρατόπεδα που παλαιότερα λειτουργούσαν ως Κέντρα Εκπαίδευσης και παραμένουν ανοιχτά παρότι έχουν παύσει να υποδέχονται νεοσυλλέκτους!!
Το υπουργείο Αμυνας, τέλος, θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει και να έχει θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο δράσης για κλείσιμο των 280 μεγάλων στρατοπέδων που βρίσκεται διάσπαρτα στην ενδοχώρα, απομεινάρια της μετεμφυλιακής περιόδου, που δεν έχουν καμία επιχειρησιακή αξία και η λειτουργία τους είναι οικονομικά ασύμφορη.
«Κάντε το όπως το είχατε σχεδιάσει το 2003», ήταν η προτροπή της τρόικας προβάλλοντας το «Σχέδιο Αναδιοργάνωσης» που είχε εγκρίνει το ΚΥΣΕΑ επί κυβερνήσεως Σημίτη. Τραγική ειρωνεία! Το σχέδιο αυτό ήταν φτιαγμένο διά χειρός του νυν υφυπουργού Αμυνας Π. Καράμπελα, που τότε κατείχε τη θέση του υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ!
Το σχέδιο ενταφιάστηκε το 2004 από την κυβέρνηση Καραμανλή και τώρα με καθυστέρηση δέκα ετών καλείται η κυβέρνηση Σαμαρά να το επαναφέρει και με πολιτικό εκτελεστή τον Π. Καράμπελα…
Το Μέγαρο Μαξίμου έχει πειστεί ότι είναι ορθή η επιμονή της τρόικας και μονόδρομος η άμεση δημιουργία ενός μικρότερου πιο ευέλικτου και φθηνότερου στρατεύματος. Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς φέρεται να μη συμμερίζεται τις θεωρίες που αναπτύσσουν οι συντεχνίες των στρατιωτικών ότι θα είναι ελάχιστο το οικονομικό όφελος από το κλείσιμο των 280 «ρουσφετοαποθηκών» που βρίσκονται στην ενδοχώρα.
«Δεν είναι δυνατόν να λειτουργούν στρατόπεδα με δέκα φαντάρους» ήταν το ξέσπασμα του πρωθυπουργού, έπειτα από σχετικό ραντεβού που είχε με τους τροϊκανούς…
ΤΑ ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ
Φρένο στη σπατάλη
Η σπατάλη στις Ενοπλες Δυνάμεις εξακολουθεί να «ζει και να βασιλεύει», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τρόικας. Η εξάλειψη των όσων τραγελαφικών εξακολουθούν να συμβαίνουν στο ελληνικό στράτευμα, είναι ένας εκ των άμεσων στόχων του Μεγάρου Μαξίμου. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον Π. Καράμπελα και τον Α. Οικονόμου, ειδικό γραμματέα του υπουργείου Αμυνας, να βάλουν φρένο στην αλόγιστη σπατάλη που εξακολουθεί να γίνεται στις Ενοπλες Δυνάμεις, την οποία επικαλείται η τρόικα ως επιχείρημα για να καταδείξει την υστέρηση μεταρρυθμίσεων και εξοικονόμησης πόρων στον δημόσιο τομέα.
Ορισμένα από τα τραγελαφικά:
Λειτουργούν τρεις στρατιωτικές λέσχες στο ίδιο στρατόπεδο (Πεντάγωνο) ή τέσσερις λέσχες στην ίδια πόλη ( Χανιά)!!!
Υπάρχουν επαγγελματίες οπλίτες με ειδικότητα τραπεζοκόμων και καμαρότων και την ίδια ώρα παραχωρούνται σε ιδιώτες οι λέσχες και τα ΚΨΜ που είναι κερδοφόρα…
Ολόκληρο το ελληνικό Δημόσιο έχει συγκροτήσει ενιαίο φορέα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και οι Ενοπλες Δυνάμεις διατηρούν τρεις διαφορετικούς αντιπαραγωγικούς φορείς…
Εκτάσεις «φιλέτα» ιδιοκτησίας του στρατεύματος παραμένουν «ξέφραγο αμπέλι» στα νύχια των καταπατητών… Για παράδειγμα, βοσκοί έχουν εγκαταστήσει στάνες στο βορειοδυτικό τμήμα του στρατοπέδου της Μαλακάσας!
Στρατιωτικές Υπηρεσίες εξακολουθούν να βρίσκονται σε νοικιασμένα κτίρια, όταν παραμένει αναξιοποίητη η τεράστια ακίνητη περιουσία του στρατεύματος. Για παράδειγμα, γιατί το Μετοχικό Ταμείο Στρατού να παραμένει στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και να μη μεταφέρεται μαζί και με όλες τις άλλες στρατιωτικές υπηρεσίες (ΑΟΟΑ) σ΄ ένα από τα στρατόπεδα στου Παπάγου;
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Κλείνουν 100 και πλέον σχολές ΑΕΙ – ΤΕΙ
Αποφασισμένη να προχωρήσουν με ταχύτατους ρυθμούς οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ και τμημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης εμφανίζεται η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου, εντός του μήνα αναμένεται να έχουν οριστεί τα ακαδημαϊκά κριτήρια για τα τις συγχωνεύσεις, μέσα στον Οκτώβρη θα υπάρξει διάλογος μεταξύ των αρμοδίων φορέων, ενώ τον Δεκέμβρη θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.
Η πρόταση για τον αριθμό των ιδρυμάτων και σχολών στα οποία θα μπει «λουκέτο» θα δοθεί στο υπουργείο από την Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
Το σχέδιο «Αθηνά» για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ στην πλήρη εφαρμογή του αναμένεται να «σβήσει» από τον χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης περισσότερα από 100 τμήματα αλλά και σημαντικό αριθμό ιδρυμάτων που μπορεί να ξεπεράσει τα 5. Προτεραιότητα για το υπουργείο Παιδείας είναι σε πρώτη φάση να καταργηθούν τμήματα τα οποία βρίσκονται στα… αζήτητα από τους υποψηφίους και έχουν ασαφές γνωστικό αντικείμενο. Επίσης, «λουκέτο» θα μπει και σε ορισμένες σχολές στις οποίες υπάρχουν αλληλοκαλύψεις γνωστικών αντικειμένων.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
661 λιγότερες κλινικές και τμήματα
Συγχωνεύσεις οι οποίες θα μειώσουν τα υπάρχοντα τμήματα και κλινικές κατά 661 προωθεί το υπουργείο Υγείας. Το κλείσιμο νοσοκομείων δεν εξετάζεται προς το παρόν, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξει επαρκής εξοικονόμηση με την εφαρμογή του «σχεδίου Λοβέρδου», το οποίο περιοριζόταν στην κοινή λειτουργία τμημάτων μέσα στο σύστημα.
Με τον τρόπο αυτό θα μειωθούν τα λειτουργικά κόστη και θα υπάρξουν δυνατότητες καλύτερης στελέχωσης τμημάτων, τα οποία δοκιμάζονται σήμερα από ελλείψεις προσωπικού. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, το πρώτο στάδιο της κυβερνητικής παρέμβασης αφορά την έγκριση των νέων οργανισμών του ΕΣΥ, η οποία εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος της εβδομάδας.
Κατά την προχθεσινή του επίσκεψη στο Ογκολογικό Νοσοκομείο «Αγιοι Ανάργυροι», ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι θα υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις για την ενδυνάμωση του νοσοκομείου, με τη μεταφορά και λειτουργία νέων κλινικών και την ενίσχυσή του σε ανθρώπινο δυναμικό με ιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό.
Σύμφωνα με τον κ. Λυκουρέντζο, με τις συγχωνεύσεις κλινικών και τμημάτων δεν θα υπάρξει το παραμικρό εμπόδιο στην ομαλή πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες του ΕΣΥ στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας.
Αναδημοσίευση από ΕΘΝΟΣ, 17-9-2012
Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.