Πρωτοφανή σκληρά μέτρα τα οποία αφήνουν περιθώρια μόνο για την… ξεκούραση των εργαζόμενων κατά 11 ώρες ημερησίως ζητά η τρόικα από την κυβέρνηση. Μέσω του tvxs.gr, η ΓΣΕΕ χαρακτηρίζει μύθο την αποτελεσματικότητα μιας αγοράς εργασίας – «λάστιχο» και διαμηνύει ότι αντιπαλεύει με κάθε τρόπο τις προωθούμενες νέες παρεμβάσεις. Παράλληλα, διαμηνύει προς τις ηγεσίες του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ «να μην δίνουν εντολές προς τα συνδικάτα».
Τι λέει η τρόικα
Οι εκπρόσωποι της τρόικας στην Αθήνα δεν αρνούνται απλώς την εισήγηση του υπουργείου Εργασίας να «παγώσει» νομοθετικά ο κατώτατος μισθός στα 586 ευρώ, αλλά επιπλέον ζητούν να αυξηθεί ο χρόνος εργασίας κατά 1 ημέρα, χωρίς 8ωρο, στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα. Σε αυτό το πλαίσιο, μοναδική της δέσμευση είναι η δυνατότητα ξεκούρασης των εργαζόμενων κατά 11 ώρες ημερησίως, γεγονός που συνεπάγεται έως και 13 ώρες εργασίας την ημέρα ή 78 την εβδομάδα.
Ταυτόχρονα, οι τεχνοκράτες της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ επιμένουν στη μείωση κατά τουλάχιστον 50% του χρόνου προειδοποίησης πριν από την καταβολή μόνο της μισής αποζημίωσης απόλυσης (σήμερα απαιτούνται 4, 5 και 6 μήνες ανάλογα με την προϋπηρεσία). Παράλληλα, οι δανειστές ζητούν να αυξηθεί ο χρόνος συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, χωρίς να μεσολαβήσει περίοδος προσαρμογής.
Πώς αντιδρά η ΓΣΕΕ
Μιλώντας στο tvxs.gr, ο αναπλ. ΓΓ της ΓΣΕΕ Στάθης Ανέστης εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεση της Συνομοσπονδίας «όχι απλώς για στενούς συντεχνιακούς λόγους, αλλά επειδή αυτό το μοντέλο είναι καταστροφικό και για την κοινωνία και για την οικονομία: έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν σε περιόδους οικονομικής κρίσης και έχει αποτύχει παταγωδώς, μάλιστα αυξάνοντας τη μαύρη εργασία και την εκμετάλλευση των εργαζομένων».
Αναφερόμενος στη στρατηγική της ΓΣΕΕ εν μέσω των καταιγιστικών εξελίξεων στην αγορά εργασίας, ο κ. Ανέστης προαναγγέλλει «κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ανάλογα με τις αντοχές και τις δυνατότητες των εργαζόμενων, οι οποίοι βρίσκονται σε δραματική οικονομική κατάσταση».
Απαντώντας στην κριτική σύμφωνα με την οποία η ΓΣΕΕ δεν είναι όσο αγωνιστική απαιτούν οι περιστάσεις, δήλωσε ότι η ελληνική είναι «η μοναδική ευρωπαϊκή συνομοσπονδία που μέσα σε 2,5 χρόνια έχει προβεί σε 22 γενικές απεργίες». Ο ίδιος κάνει λόγο για αρνητική στάση ευρωπαϊκών συνδικάτων χωρών όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Δανία απέναντι στο αίτημα της ΓΣΕΕ για πανευρωπαϊκή κοινή στάση στο επίπεδο των κινητοποιήσεων, καθώς θεωρούν ότι η απεργία αποτελεί έσχατο μέσο το οποίο πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή και οικονομία. «Είναι εκτός τόπου και χρόνου», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο κ. Ανέστης.
«Προσδοκούμε βάσιμα ότι δεν θα περάσουν, αν οι βουλευτές σεβαστούν κατ’ ελάχιστο τις προεκλογικές δεσμεύσεις και το ρόλο τους», απαντά στο ερώτημα αν θα περάσουν τα προωθούμενα εργασιακά μέτρα.
Πυρά σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ
Η συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΝ Αυτόνομη Παρέμβαση εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η ΓΣΕΕ πρέπει να κηρύξει άμεσα γενική απεργία και να προχωρήσει στην περικύκλωση του υπουργείου Εργασίας σε καθημερινή βάση, αποδίδοντας «ιστορικές ευθύνες» στην ηγεσία της Συνομοσπονδίας.
Κληθείς να τοποθετηθεί σχετικά, ο αναπ. ΓΓ της ΓΣΕΕ δήλωσε: «Καλά θα κάνουν και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ να μην δίνουν εντολές προς τα συνδικάτα, παρά να σέβονται την αυτονομία τους. Αν μπορούν, να συνδράμουν υποστηρίζοντας τις θέσεις μας. Όμως να μην μας υποδεικνύουν το χρόνο και τις μορφές του αγώνα μας».
Πηγή: tvxs.gr, 12-9-2012
Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.