23.2 C
Athens
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

ΕΛΛΑΔΑ: Στη δεύτερη θέση της Ε.Ε. με ανεργία 22,3%

Πρόσφατα

Στην απομείωση των εισοδημάτων των Γερμανών εργαζομένων οδήγησαν οι μεταρρυθμίσεις της περίφημης «Ατζέντα 2010», τις οποίες μάλιστα το Βερολίνο αρέσκεται να παρουσιάζει ως παράδειγμα προς μίμηση στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας το ποσοστό των φτωχών εργαζόμενων σε γερμανικές εταιρείες που απασχολούν τουλάχιστον δέκα εργαζόμενους έφτασε το 2010 το 20,6% από 18,7% το 2006. «Είναι σαφές ότι οι πολιτικές της ατζέντα 2010 διεύρυναν τις κοινωνικές ανισότητες», αναφέρει σε ανακοίνωση το συνδικάτο των εργαζομένων στον τομέα των υπηρεσιών Verdi.

Μπορεί η ανεργία να περιορίστηκε, πλην όμως οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν αφορούν συνήθως χαμηλούς μισθούς. Έντονη είναι δε η ανησυχία για τις αντοχές του ακολουθούμενου μοντέλου ανάπτυξης σε περίπτωση διάλυσης της Ευρωζώνης. Κάτι που, σύμφωνα με τον επικεφαλής του γερμανικού συνδέσμου εξαγωγέων, Αντον Μπέρνερ βρίσκεται πλέον στα χέρια των πολιτών στα κράτη-μέλη του Νότου: «Εάν ο κόσμος δεν πει «ναι’» στις μεταρρυθμίσεις, το ευρώ δεν θα μπορέσει να επιβιώσει στην τρέχουσα μορφή του», υποστήριξε σε συνέντευξη προς το Reuters.

Αποτελέσματα

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, όμως, έχουν εξαιρετικά επώδυνα αποτελέσματα όπως παραδέχεται ακόμα και η γερμανική έκδοση των Financial Times. Σε σχετικό άρθρο που επικαλείται στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για 178 χώρες παγκοσμίως, η Ισπανία εμφανίζεται ως η οικονομία με την υψηλότερη ανεργία παγκοσμίως (24,5%) και ακολουθεί στη δεύτερη θέση η Ελλάδα (22,3%).

Ακόμα και στην Ιρλανδία, που εμφανίζεται ως το πλέον επιτυχημένο παράδειγμα για τις πολιτικές της Τρόικα, έντονες είναι οι ανησυχίες για ανάγκη πρόσθετης βοήθειας. Σε χθεσινή του έκθεση το ΔΝΤ περιορίζει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη φέτος (0,4% από 0,5%) και το 2013 (1,4% από 1,9%) και καλεί τους Ευρωπαίους να στηρίξουν τις προσπάθειες του Δουβλίνου, επιτρέποντας στις ιρλανδικές τράπεζες να λάβουν τα κεφάλαια που χρειάζονται απευθείας από τον ESM, χωρίς να επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος της χώρας.

Αναδημοσίευση από ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 11-9-2012


Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις