Με 48ωρη απεργία από τη Δευτέρα αρχίζουν οι κινητοποιήσεις για τις μισθολογικές περικοπές.
Σε 48ωρη απεργία προχωρεί η ΠΟΣΔΕΠ από τη Δευτέρα, με προοπτική κλιμάκωσης. Πενθήμερη αποχή αποφάσισαν και οι καθηγητές των ΤΕΙ. «Οι προτάσεις του υπ. Οικονομικών για τις μειώσεις αποδοχών δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές», τονίζουν οι πανεπιστημιακοί.
«Λουκέτο» σε ΑΕΙ-ΤΕΙ βάζουν από τη Δευτέρα εν μέσω εξεταστικής περιόδου πανεπιστημιακοί και καθηγητές τεχνολογικών ιδρυμάτων, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στους μισθούς τους, που ξεκινούν από 5% και φτάνουν έως και το 30%.
Σε μία πολύωρη συνεδρίαση της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), προτάθηκε να προχωρήσει ο κλάδος σε 48ωρη απεργία από τη Δευτέρα, με προοπτική περαιτέρω κλιμάκωσης. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι καθηγητές των ΤΕΙ, οι οποίοι αποφάσισαν πενθήμερη αποχή από τα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα από τη Δευτέρα.
Η ΠΟΣΔΕΠ κάλεσε, χθες, τους συλλόγους ΔΕΠ να συνεδριάσουν εκτάκτως τις επόμενες ημέρες και να προτείνουν στα μέλη τους απεργιακές κινητοποιήσεις και μορφές δράσεων από τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου. Την ερχόμενη Τρίτη, η ομοσπονδία θα συνεδριάσει εκ νέου, ώστε να προτείνει τη μορφή και τη διάρκεια των κινητοποιήσεων. Επίσης, την Τρίτη, στις 8 το απόγευμα, διοργανώνουν συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος.
«Οι προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών για τις νέες μειώσεις των αποδοχών των πανεπιστημιακών κατά 17,5% μεσοσταθμικά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές αφού έχουμε ήδη υποστεί μειώσεις 25% από το 2008. Είναι άδικες και δεν αντιστοιχούν στο λειτούργημα και το έργο που καλούνται να επιτελέσουν στην ελληνική κοινωνία οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι. Οδηγούν σε αποδοχές αναξιοπρεπείς και αναντίστοιχες των άλλων ειδικών μισθολογίων», τόνισαν χθες, αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης οι πανεπιστημιακοί.
Τα μέλη της ομοσπονδίας αντιπρότειναν μάλιστα την επιστροφή για όλα τα ειδικά μισθολόγια στο επίπεδο αποδοχών του 2001, και την άμεση έναρξη της συζήτησης για ενιαίο ειδικό μισθολόγιο όλων των λειτουργών του Δημοσίου.
Φοιτητές
Εξετάσεις μετ’ εμποδίων
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις πάντως που θα ξεκινήσουν από την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται να προκαλέσουν προβλήματα και στις εξετάσεις φοιτητών και σπουδαστών. Στα πανεπιστήμια, οι εξετάσεις αρχίζουν από τη Δευτέρα στα περισσότερα ιδρύματα, γεγονός που προκαλεί «πονοκέφαλο» στους φοιτητές οι οποίοι είναι στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους. Στα τεχνολογικά ιδρύματα, η εξεταστική περίοδος βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Κατά τα λοιπά, σήμερα συνεδριάζει και η Σύνοδος των πρυτάνεων προκειμένου να συζητήσει όλες τις εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση αλλά και τις μειώσεις που ανακοινώθηκαν για τους μισθούς των πανεπιστημιακών. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, οι πρυτάνεις θα αναφερθούν και στα λειτουργικά προβλήματα των ιδρυμάτων, εξαιτίας των περικοπών στη χρηματοδότηση, ενώ θα πάρουν θέση και για τις αλλαγές που έγιναν στον νόμο-πλαίσιο.
Αναδημοσίευση από ΕΘΝΟΣ, 5-9-2012
Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.