6.7 C
Athens
Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

ΠΙΣΤΩΣΗ ΤΕΛΟΣ. Ασφυξία για τα φάρμακα

Πρόσφατα

Εκρηκτική κατάσταση στον χώρο της υγείας δημιουργεί η κόντρα φαρμακοποιών και γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ. Προτεραιότητα εξόφλησης σε όσους φαρμακοποιούς δεν κόβουν την πίστωση, δίνει το υπουργείο Υγείας.

Μαύρος Σεπτέμβρης αναμένεται για εκατομμύρια ασφαλισμένους, καθώς η μετωπική σύγκρουση ΕΟΠΥΥ με φαρμακοποιούς, γιατρούς και φαρμακευτικές εταιρείες απειλεί με «κραχ» το σύστημα περίθαλψης. Οι ασφαλισμένοι κινδυνεύουν να βρεθούν στον… αέρα από τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις γιατρών και φαρμακοποιών, ενώ στη διελκυστίνδα προστίθενται και φαρμακευτικές εταιρείες, που αναστέλλουν την πίστωση προς τον Οργανισμό.

Η ηγεσία του ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε χθες το βράδυ πως θα «εξοφλεί κατά προτεραιότητα τα φαρμακεία που εξακολουθούν να εκτελούν συνταγές για ασφαλισμένους του». Ο Οργανισμός τονίζει πως οι φαρμακοποιοί αποπληρώθηκαν για τον Μάιο και «δεν έχουν ηθικό ή νομικό δικαίωμα να προβούν σε κινητοποιήσεις». Ανοίγει, ταυτόχρονα, την πόρτα της ατομικής συναλλαγής κάθε φαρμακοποιού με τον ΕΟΠΥΥ, δίδοντας τη δυνατότητα σε όποιον επιθυμεί να μη συμμετέχει στις κινητοποιήσεις και να απεμπλακεί από τον διανεμητικό λογαριασμό του Συλλόγου του.

Νωρίτερα, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής είχε ανακοινώσει πως διακόπτει από το Σάββατο, 1/9, την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων, στη βάση της απόφασης του Πανελλήνιου Συλλόγου. Το ίδιο έκαναν και οι φαρμακοποιοί των Ιωαννίνων, ενώ ήδη οι ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώνουν τοις μετρητοίς τα φάρμακά τους σε 19 νομούς.

Σαν να μην έφταναν αυτά, η Novartis Hellas ανακοίνωσε πως αναστέλλει την πίστωση προς τον ΕΟΠΥΥ για τα υψηλού κόστους σκευάσματά της Myfortic, Certican, Sebivo, Tasigna, Glivec και Afinitor, που αφορούν 3.000 ασθενείς μεταμοσχευμένους, με χρόνια ηπατίτιδα B, με αιματολογικές κακοήθειες και συμπαγείς όγκους.

Η εταιρεία επικαλείται υπέρογκο χρέος 90 εκατ. ευρώ, που προσαυξάνεται 10 εκατ. ευρώ μηνιαίως. Τα σκευάσματα «κόβονται» από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, στα οποία δεν θα διατίθενται πλέον με πίστωση. Οι ασθενείς θα μπορούν να τα προμηθεύονται όπως και πριν (με μηδενική συμμετοχή) από τα νοσοκομεία και τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Κινητοποιήσεις

Ενδεικτικό της εκρηκτικής κατάστασης είναι πως και οι γιατροί προχωρούν σε κινητοποιήσεις από τη Δευτέρα 3/9, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους όχι μόνο τα φάρμακα αλλά και τις ιατρικές επισκέψεις – εξετάσεις. Η διοίκηση του Οργανισμού έχει προειδοποιήσει τους γιατρούς ότι «ενδεχόμενη άρνηση εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων συνεπάγεται άμεση καταγγελία των ατομικών συμβάσεων και διεκδίκηση αποζημίωσης εκ μέρους του Οργανισμού», προσθέτοντας πως θα διακόπτεται η συνεργασία με όποιον γιατρό πληρωθεί από ασφαλισμένο.

Για το θέμα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος έχει ήδη ενημερώσει εγγράφως τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ενώ έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη εβδομάδα ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των διοικητών και των προέδρων των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας, υπό την προεδρία των υπουργών Υγείας και Εργασίας.

Αναδημοσίευση από ΕΘΝΟΣ, 29-8-2012


Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις