27.7 C
Athens
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

ΚΛΙΜΑΚΩΤΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ. Αναδρομικά οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια-Κυμαίνονται από 6 ως 20%

Πρόσφατα

Σε μοντέλο κλιμακωτών μειώσεων για τα ειδικά μισθολόγια καταλήγει το οικονομικό επιτελείο.

Σύμφωνα με αυτό το ποσοστό μείωσης στις αποδοχές των ένστολων (στρατιωτικοί αστυνομικοί, πυροσβέστες , λιμενικοί ) είναι 6% , ενώ για δικαστικούς, διπλωμάτες και αρχιερείς θα φθάνει το 20%.

Σε ένα ενδιάμεσο επίπεδο στην περιοχή του 10% φαίνεται πως “κλειδώνουν” οι περικοπές για τους καθηγητές ΑΕΙ – ΤΕΙ και του γιατρούς του ΕΣΥ.

Οι μειώσεις θα εφαρμοστούν αναδρομικά από την 1η Ιουλίου 2012 και όπως σημειώνουν στο υπουργείο Οικονομικών στην καλύτερη των περιπτώσεων η τρόικα θα δεχθεί να τεθούν σε ισχύ από τον τρέχοντα μήνα.

Πάντως η χθεσινή τρίωρη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών απέβη άκαρπη καθώς οι συναρμόδιοι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας παρουσίασαν στον κ. Στουρνάρα ισοδύναμα μέτρα που σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου δεν είναι επαρκή για να διασώσουν τους ένστολους ακόμη και από περικοπές περιορισμένου εύρους .

Το κλίμα ήταν βαρύ με τον κ. Δένδια να επιμένει πως δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός μεταξύ “μάχιμων” και ” μη μάχιμων ένστολων” θέση την οποία ασπάστηκε και ο κ. Παναγιωτόπουλος .

Μάλιστα κατά πληροφορίες οι δύο υπουργοί φέρονται αποφασισμένοι να θέσουν το πρόβλημα υπόψη του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά .

Σε αυτό που φαίνεται να συμφώνησαν στην χθεσινή σύσκεψη είναι πως πλέον τον “γόρδιο δεσμό” θα πρέπει να …κόψουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πρότεινε ως ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα :

-Την μετάθεση πληρωμής εξοπλιστικών προγραμμάτων.

-Το κλείσιμο στρατοπέδων.

Από την πλευρά του ο κ. Δένδιας έριξε στο τραπέζι μέτρα όπως:

-“Μηδενικές” προσλήψεις.

-“Πάγωμα” των μισθολογικών ωριμάνσεων.

-Μείωση των λειτουργικών δαπανών.

Από το οικονομικό επιτελείο αντέτειναν πως μέρος των παρεμβάσεων αυτών (π.χ. πάγωμα προσλήψεων) έχουν ήδη συμπεριληφθεί στο πακέτο των 11,5 δις ευρώ και άλλες όπως η μείωση των λειτουργικών δαπανών έχουν απορριφθεί από την τρόικα.

Μέσα στις επόμενες ημέρες οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια θα εξεταστούν σε υπηρεσιακό επίπεδο με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας που έφθασαν στην Αθήνα ενώ οι τελικές διαπραγματεύσεις θα γίνουν με τους επικεφαλής την ερχόμενη εβδομάδα.

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε χθες πως για τους ένστολους δεν έχει κλείσει το θέμα και πως αυτό θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου που θα κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά υπουργός, ο οποίος συμμετείχε στη

σύσκεψη, «είναι μια διαδικασία συνεχιζόμενη ενόψει της άφιξης της

τρόικας για τη διαμόρφωση του τελικού πακέτου μέτρων».

Θα πρέπει να σημειωθεί πως για το 2012 από τις αναδρομικές περικοπές στα εδικά μισθολόγια θα πρέπει να προκύψει εξοικονόμηση για τον προϋπολογισμό ύψους 200 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2013 το δημοσιονομικό όφελος υπολογίζεται μεταξύ 400 και 500 εκατ. ευρώ.

Στο οικονομικό επιτελείο υπογραμμίζουν πως δεν είναι δυνατόν να εξαιρεθούν οι ένστολοι χωρίς ρεαλιστικά ισοδύναμα καθώς αποτελούν την πολυπληθέστερη κατηγορία υπαλλήλων που αμείβονται με το καθεστώς των ειδικών μισθολογίων .

Αριθμούν 156.282 άτομα (επί συνόλου 200.000 υπαλλήλων με ειδικά μισθολόγια) και το ετήσιο κόστος για τον προϋπολογισμό ανέρχεται στα 3,7 δις ευρώ.

Τέλος να σημειωθεί πως στην χθεσινή σύσκεψη πέρα από τους τρεις υπουργούς συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτριος Ελευσινιώτης, οι αρχηγοί των τριών όπλων των ενόπλων δυνάμεων και αξιωματικοί της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

Αναδημοσίευση από ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 28-8-2012


Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις