Οι μισοί έλεγχοι (49,5%) έγιναν σε επιχειρήσεις εστίασης και το ποσοστό ανασφάλιστης εργασίας ήταν 58,2%!
Η παράνομη, αδήλωτη και ανασφάλιστη (“μαύρη”) εργασία κυριαρχεί και στον τουριστικό και επισιτιστικό κλάδο. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Σ.ΕΠ.Ε., το Α’ εξάμηνο του 2012, oι 10.603 εργαζόμενοι από τους 29.560 που εργάζονταν στις επιχειρήσεις που ελέχθησαν είναι ανασφάλιστοι – ποσοστό 35,87%.
Η Ομοσπονδία εργαζομένων στον Τουρισμό και Επισιτισμό (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ) καταγγέλλει διαχρονική καταστρατήγηση εφαρμογής των κλαδικών συμβάσεων, συνεχείς παραβιάσεις την Εργατικής Νομοθεσίας και των εργασιακών δικαιωμάτων, εντατικοποίηση και απλήρωτη εργασία, όργιο απολύσεων, εκ περιτροπής και ανασφάλιστης εργασίας σε ποσοστό που σε ορισμένες περιοχές φτάνει το 60%.
Παράλληλα στον κλάδο ανθεί μια βιομηχανία «ενοικίασης φθηνού εργατικού δυναμικού» που εκμεταλλεύεται το θεσμό της πρακτικής άσκησης σπουδαστών, κυρίως από χώρες του εξωτερικού.
Είναι προφανές ότι αυτές οι πρακτικές δεν αποτελούν μονάχα στυγνή εκμετάλλευση των εργαζομένων, αλλά αντιστρατεύονται ευρύτερα την κοινωνική δικαιοσύνη και διατηρούν την καχεκτική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων εφόσον, παρακάμπτονται οι απαιτούμενες εισφορές.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Μ, Κριτσωτάκης απεύθυνε ερώτηση προς τον Αρμόδιο Υπουργό, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, σχετικά με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, τα συγκεκριμένα μέτρα και το χρονοδιάγραμμα για την άμεση και αποτελεσματική καταπολέμηση της “μαύρης” και ανασφάλιστης εργασίας. Πρόσθεσε τέλος, ότι είναι ανάγκη να γίνει γνωστό πως σκοπεύει η Κυβέρνηση να ενισχύσει με στελεχικό δυναμικό και μέσα, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους.
Πηγή: left.gr, 21-8-2012
Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.