3 C
Athens
Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023

ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ ΤΗΣ ΔΙΕΤΙΑΣ 2013-14. Μαχαίρι και στα δώρα των συνταξιούχων

Πρόσφατα

Την περικοπή των 800 ευρώ μεικτά που λαμβάνουν 400.000 ασφαλισμένοι του Δημοσίου εξετάζει το οικονομικό επιτελείο. Ποιες παρεμβάσεις έχουν «κλειδώσει» προκειμένου να επιτευχθεί η περιστολή δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ.

Ολο και πιο «βαρύ» γίνεται μέρα με την ημέρα το πακέτο μέτρων της διετίας 2013?2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτό περιλήφθηκε πρόταση για κατάργηση και των δώρων (Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας) που λαμβάνουν οι 400.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου.

Οπως έχει γράψει το «Εθνος», δεδομένη πρέπει να θεωρείται η κατάργηση των δώρων των εν ενεργεία υπαλλήλων, αλλά πλέον στο «τραπέζι» έπεσε ανάλογη πρόταση και για τους συνταξιούχους.

Οι συνταξιούχοι λαμβάνουν 800 ευρώ μεικτά τον χρόνο, εκ των οποίων τα 400 ευρώ τα Χριστούγεννα, 200 το Πάσχα και άλλα 200 το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, εξετάζονται πολλές εναλλακτικές παρεμβάσεις λόγω του πολύ μεγάλου όγκου του πακέτου, καθώς πρέπει να εξευρεθούν μέτρα συνολικού ύψους 13,5 δισ. ευρώ ώστε να προκύψει καθαρά μείωση δαπανών 11,5 δισ. ευρώ μετά την αρνητική επίδραση σε φορολογικά έσοδα και εισφορές.

Είναι ενδεικτικό πως μόνο το υπουργείο Εργασίας πρέπει να προσδιορίσει περικοπές 6 δισ. ευρώ για… καθαρή εξοικονόμηση 4,8 δισ. ευρώ.

Τα μέτρα

Τα ποσά αυτά θα προκύψουν από τις ακόλουθες παρεμβάσεις:

Περικοπές στις μεσαίες και υψηλές συντάξεις. Στο τραπέζι έχουν πέσει εναλλακτικά σενάρια ακόμα και για την επιβολή εισφοράς στις συντάξεις άνω των 600 ευρώ.

Το αρχικό σενάριο προέβλεπε η εισφορά να μπει σε συντάξεις άνω των 700 ευρώ, ενώ στις προτάσεις που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Εργασίας το ποσό αυτό πηγαίνει στα 800 ευρώ. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως η εισφορά θα επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ, με αποτέλεσμα να είναι μεγαλύτερες οι περικοπές στις συντάξεις.

Η εισφορά θα είναι κλιμακούμενη και θα ξεκινά από το 2% ή το 5%. Θα φτάνει το 15% για συντάξεις 2.000 ευρώ και αναμένεται να διαμορφώνεται στο 20% για τις συντάξεις των 2.500 ευρώ.

Μείωση επικουρικών συντάξεων άνω των 400 ευρώ.

Και σε αυτήν την περίπτωση θα επιβληθεί μία νέα εισφορά ανάλογα με το ύψος της σύνταξης.

Κατάργηση 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης.

Αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης από τα 15 στα 21 για συνταξιοδότηση στα 65. Το μέτρο θα τρέξει από την 1η Ιανουαρίου 2013 και στόχος είναι να αποφευχθεί η αύξηση του ορίου ηλικίας στα 66 ή 67 έτη.

Στις προτάσεις που έχουν συζητηθεί είναι οι αλλαγές στα όρια ηλικίας να ολοκληρωθούν το 2013 και όχι το 2015.

Περικοπή του εφάπαξ σε 23 ταμεία πρόνοιας, που χορηγούν υψηλότερο βοήθημα σε σχέση με τις εισφορές. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων η μείωση θα φτάσει το 22,67%. Στα υπόλοιπα Ταμεία αναμένεται να υπάρξουν μειώσεις από 10% έως 30%, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσουν και το 40%.

Επιβολή ειδικής εισφοράς σε όσους έχουν πάρει αυξημένο εφάπαξ τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα, στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, με βάση τις προτάσεις, η εισφορά θα είναι 1% έως 2%.

Περικοπές στις συντάξεις που παίρνουν συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων, όπως είναι οι άγαμες θυγατέρες.

Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει να κοπούν οι συγκεκριμένες συντάξεις, μέτρο που ωστόσο δεν θα θίξει γυναίκες που έχουν υπερβεί ένα ηλικιακό όριο. Σημειώνεται πως στις προτάσεις που έχουν εξεταστεί είναι να υπάρξει περικοπή της δεύτερης σύνταξης κατά 35%.

Καταβολή του ΕΚΑΣ με τη συμπλήρωση του 65ου έτους (και όχι του 60ού).

Επιβολή αυστηρών κριτηρίων για τη χορήγηση των επιδομάτων (περιλαμβάνονται οικογενειακά, επιδόματα αναπηρίας κ.ά.). Θα λαμβάνονται υπόψη τόσο εισοδηματικά όσο και περιουσιακά κριτήρια.

Εξετάζεται επίσης μείωση επιδομάτων 20% ακόμη και για όσους πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια.

Αναδημοσίευση από ΕΘΝΟΣ, 22-8-2012


Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις