20.8 C
Athens
Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023

Ανέβηκε ο λογαριασμός: Στα 13,5 δισ. τα μέτρα

Πρόσφατα

Στα 13,5 δισ. από 11,5 δισ. ευρώ θα ανέρχονται τελικά τα μέτρα για τη διετία 2013-2014, όπως έγινε γνωστό μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό. Ο Αντώνης Σαμαράς ενημερώθηκε για τη λίστα των νέων επώδυνων μέτρων και φέρεται να έδωσε το «πράσινο φως» για την εξειδίκευσή τους μέχρι το τέλος του Αυγούστου.

Σύμφωνα με το «Έθνος», τα επιπλέον μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ αποφασίστηκαν προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες φορολογικών εσόδων που θα φέρουν οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

H κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι την άφιξη των επικεφαλής της τρόικας στις 3 ή 5 Σεπτεμβρίου να έχει ετοιμάσει ένα ακόμη μεγαλύτερο πακέτο εξοικονόμησης δαπανών ώστε πάνω σε αυτό να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών μας.

Ο κ. Στουρνάρας, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ανέφερε πως «το πακέτο κανονικά θα είναι έτοιμο λίγο πριν έρθει η τρόικα, δηλαδή αρχές Σεπτεμβρίου» και ότι «κάθε μέρα το επεξεργαζόμαστε και κοστολογούμε τα μέτρα». Πρόσθεσε ότι είναι σαφές πως η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Κυβερνητικές πηγές, που επικαλούνται τα «Νέα» της Τρίτης, αναφέρουν ότι το πακέτο θα βρίσκεται στις αποσκευές του κ. Σαμαρά κατά την επίσκεψή του σε Βερολίνο και Παρίσι, στο τέλος της εβδομάδας, ενώ θα παρουσιαστεί και στον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος θα βρίσκεται στην Αθήνα την Τετάρτη. Στόχος του κ. Σαμαρά είναι η λίστα να βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων με την Α.Μέρκελ, ως «κλειδωμένη» υπόθεση και όχι ως μια εξαγγελία προθέσεων.

Διχάζει η εφεδρεία

Εν τω μεταξύ, το ζήτημα της «νέου τύπου» εφεδρείας στο Δημόσιο, που επιβεβαίωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, εξελίσσεται σε πρόβλημα για την τρικομματική κυβέρνηση, με τη Δημοκρατική Αριστερά να επιμένει πως «η εργασιακή εφεδρεία δεν πρέπει να υπάρξει».

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε νέου τύπου εφεδρεία βάσει της οποίας η διάρκεια παραμονής των δημοσίων υπαλλήλων σε αυτήν θα είναι τρία χρόνια, με ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού τους στο 65% (έναντι του ενός έτους και του 60% σήμερα), ενώ θα εξαιρούνται από το μέτρο όσοι έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ψηφίσει τα μέτρα σε δόσεις, ώστε να περιοριστούν οι αντιδράσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού. Παράλληλα, το Μαξίμου εξετάζει την πιθανότητα κάποια από τα μέτρα να περιληφθούν στον προϋπολογισμό του 2013, άλλα στον προϋπολογισμό του 2014.

Πηγή: tvxs.gr, 21-8-2012


Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις