17.8 C
Athens
Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Σε 24ωρη απεργία η ΟΤΟΕ – Ενημέρωση ζητούν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ για πώληση ΑΤΕ

Πρόσφατα

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία προχωρά τη Δευτέρα, 30 Ιουλίου, η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας, απαιτώντας την εφαρμογή μίας άλλης πολιτικής, που θα αφορά στη λειτουργία των τραπεζών στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι η ΟΤΟΕ συναντήθηκε την Τρίτη με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Μετά τη συνάντηση η ΟΤΟΕ εξέφρασε την έντονη ανησυχία της δεδομένου πως διαπίστωσε «ότι για μία ακόμη φορά οι πολιτικές ευθύνες μετατοπίζονται στους δανειστές και στην Τράπεζα Ελλάδος, στην οποία αναγνωρίζεται ειδικός και ιδιαίτερος ρόλος και φαίνεται να μην έχει σχέση και εξάρτηση από την ίδια τη χώρα».

Η πολιτική που ζητά να εφαρμοστεί η ΟΤΟΕ θα πρέπει, όπως αναφέρει, να επικεντρώνεται:

στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και της ανάπτυξης.

στη στήριξη των κοινωνικών αναγκών, με την ανακούφιση των ελληνικών νοικοκυριών.

στη δημιουργία προϋποθέσεων προστασίας και ενίσχυσης της απασχόλησης στη χώρα.

στην υπεράσπιση των συντάξεων, των μισθών και των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Παράλληλα σημειώνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να γίνει για όλες τις τράπεζες «χωρίς διαχωρισμούς και εξαιρέσεις, συμπεριλαμβανομένων και των κρατικού ενδιαφέροντος τραπεζών Αγροτικής και Ταχ. Ταμιευτηρίου, οι οποίες ιστορικά στηρίζουν την αγροτική οικονομία και τη λαϊκή αποταμίευση, με στόχο το τραπεζικό σύστημα, στο σύνολό του, να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη, τις κοινωνικές ανάγκες και την απασχόληση».

Εξάλλου ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ τόνισε μετά τη συνάντηση της Τρίτης με τον Γιάννη Στουρνάρα την ανάγκη δημιουργίας ενός ισχυρού δημόσιου πυλώνα τραπεζών με πυρήνα την Αγροτική Τράπεζα, ώστε να εξασφαλιστεί η ισορροπία του τραπεζικού συστήματος, να ενισχυθεί η παρέμβαση του δημοσίου στη χρηματοπιστωτική λειτουργία για τη κατανομή των πόρων στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην αποφυγή εναρμονισμένων πρακτικών.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η κυβέρνηση φαίνεται πως προχωρά στην πώληση της Αγροτικής Τράπεζας, απόφαση που φαίνεται πως κλείδωσε στη συνάντηση της Τρίτης μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος.

Έντεκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και δύο του ΚΚΕ ζητούν με επιστολή τους την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη της, από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, για τις προθέσεις της κυβέρνησης σε ότι αφορά την Αγροτική Τράπεζα.

«Η κυβέρνηση φέρεται έτοιμη να αποφασίσει, αν δεν έχει αποφασίσει ήδη, τον τεμαχισμό της Αγροτικής Τράπεζας σε «κακή» και «καλή» τράπεζα με την εκχώρηση της τελευταίας σε ιδιωτικό τραπεζικό όμιλο», τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και κάνουν λόγο για «απολύτως απαράδεκτες αποφάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ελληνική οικονομία και ειδικότερα τον αγροτικό πληθυσμό» και τονίζουν ότι «η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να προχωρά σε τέτοιου είδους μείζονες αποφάσεις και μάλιστα ερήμην της Βουλής, που υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας».

Από την πλευρά τους οι βουλευτές του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος και Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, ζητούν την κλήση σε ακρόαση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για το θέμα της Αγροτικής Τράπεζας ενώπιον της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Η πώληση της Αγροτικής Τράπεζας δεν έχει σχέση με τη διαχείριση του χρέους αλλά με τη συνολικότερη προώθηση των στρατηγικών επιλογών του μεγάλου κεφαλαίου», αναφέρεται στην επιστολή τους. Οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς στην ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας στα πλαίσια των δεσμεύσεων που έχει από τα μνημόνια και την πολιτική της ΕΕ για την απελευθέρωση των αγορών.

«Η εξέλιξη αυτή θα έχει τραγικές συνέπειες για τους εργαζόμενους στην Τράπεζα, τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα για τους μικρομεσαίους αγρότες που οδηγούνται στο ξεκλήρισμα με την ΚΑΠ της ΕΕ», αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και τονίζουν ότι είναι αναγκαία η κλήση σε ακρόαση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου να ενημερώσει και να συζητηθεί το θέμα στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή της Βουλής.

Πηγή: tvxs.gr, 26-7-2012


Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις