20.5 C
Athens
Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

Για την εθνική συμφωνία στο εμπόριο και κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας

Πρόσφατα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ο.Ι.Υ.Ε.

Σε χθεσινή της συνεδρίαση η Ολομέλεια της Διοίκησης της ΟΙΥΕ, έχοντας τη γραπτή εξουσιοδότηση και σύμφωνη γνώμη της συντριπτικής της πλειοψηφίας των σωματείων μελών της μέσα από Γ.Σ., αποφάσισε να προχωρήσει στην τελική διαπραγμάτευση και υπογραφή εθνικής συμφωνίας & κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης στο χώρο του Εμπορίου.

Απέναντι στη γνωστή άκρως τυχοδιωκτική, εξαιρετικά επικίνδυνη και καταστροφική για τους εργαζόμενους τακτική του ΠΑΜΕ, το οποίο εμμένει να επενδύει στη θεωρία της εξαθλίωσης, εξακολουθώντας να δείχνει την αλλεργία και την αποστροφή του στον κορυφαίο θεσμό των συλλογικών συμβάσεων, προτιμώντας εμφανώς να αφήσει τους εργαζόμενους έρμαιο στις ατομικές συμβάσεις εργασίας, η ΟΙΥΕ επιμένει να λειτουργεί ως ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ και ΟΧΙ ΩΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΦΕΡΕΦΩΝΟ.

Σήμερα το κυρίαρχο για τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους είναι η ίδια η ύπαρξη και υπεράσπιση του θεσμού των ΣΣΕ και αυτός είναι στο στόχαστρο των Κυβερνήσεων του Μνημονίου. Είναι ο μόνος τρόπος και το μόνο εργαλείο που μπορεί να προστατέψει σε συλλογική βάση τους εργαζόμενους από την εργοδοτική αυθαιρεσία και τους μισθούς πείνας.

Μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις μηνών, έναν δύσκολο αγώνα να μπει επιτέλους ένας φραγμός στην ελεύθερη πτώση των μισθών 20-50% μέσω των εκβιαστικών ατομικών συμβάσεων που γενικευμένα προωθούν οι εργοδότες, αλλά και τις ασφυκτικές προθεσμίες της λήξης των ΣΣΕ και της μετενέργειας που είναι το αποτέλεσμα του εγκληματικού Μνημονιακού Ν. 4046/12 και της ΠΥΣ αριθμ. 6, της τροϊκανής Κυβέρνησης Παπαδήμου, η Διοίκηση της ΟΙΥΕ αποφάσισε να προχωρήσει στην τελική διαπραγμάτευση και υπογραφή μιας ευρύτερης Εθνικής Συμφωνίας και κλαδικής ΣΣΕ με τα εξής χαρακτηριστικά:

α) οι μισθοί των εργαζομένων να οριστούν με βάση την τελευταία κηρυχθείσα ως υποχρεωτική ΣΣΕ του κλάδου (2009) και της οποίας η εφαρμογή σε σχέση με τη σημερινή μη υποχρεωτική ΣΣΕ, έχει τις μικρότερες δυνατές απώλειες που δεν υπερβαίνουν το 5-6% για όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων,

β) να διατηρηθούν ανεξαιρέτως όλα τα επιδόματα, οι παροχές και οι θεσμικές ρυθμίσεις όλων των προηγούμενων ΣΣΕ, απέναντι στην τροϊκανή επιταγή για κατάργησή τους,

γ) τη διατήρηση όλων των μισθολογικών κλιμακίων προϋπηρεσίας.

Η κλαδική ΣΣΕ, εντάσσεται σε μια ευρύτερη εθνική συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων του εμπορίου για τις εργασιακές σχέσεις και τη λειτουργία του κλάδου, που θα κινείται στον αντίποδα του καταστροφικού Μνημονίου και θα το υπερβαίνει.

Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξουν κοινές πρωτοβουλίες και άσκηση πίεσης προς τη Κυβέρνηση για επαναφορά των ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων του Ν. 1876/90, της ισχύος και συρροής των ΣΣΕ, της κήρυξής τους ως υποχρεωτικών και την εν γένει επαναφορά του συστήματος των συλλογικών συμβάσεων

H Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων μαζί με τα σωματεία μέλη της, όλο το προηγούμενο διάστημα έδωσε και συνεχίζει να δίνει μια μεγάλη μάχη στους εργασιακούς χώρους, χωρίς διαιρετικές και διχαστικές λογικές τύπου ΠΑΜΕ και με στόχο να κρατήσει ζωντανή τη συλλογική σύμβαση εργασίας και να αντισταθεί στο γενικευμένο εργασιακό μεσαίωνα που μας επέβαλαν τα Μνημόνια.

Κατά συνέπεια, μόνο θυμηδία και οργή προκαλούν στους εργαζόμενους οι ανακοινώσεις της ΔΑΣ (ΠΑΜΕ), η οποία αντί να μιλά για σφαγή μισθών και για ξεπούλημα των εργαζομένων, καλό θα ήταν να γυρίσει και να κοιτάξει τα «ταξικά» σωματεία που ελέγχει σε μεγάλους και γνωστούς εργασιακούς χώρους, τα οποία δεν έκαναν τίποτα για να ανατρέψουν ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΣΦΑΓΗ των εκβιαστικών ατομικών συμβάσεων εργασίας με μεγάλες μειώσεις μισθών, τις απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων και τις προσλήψεις νέων 4ωρης απασχόλησης με τους μνημονιακούς κατώτατους μισθούς των 250 Ευρώ.

Καλό θα ήταν επίσης το ΠΑΜΕ να μας πει για τις «ταξικές ομοσπονδίες» που ελέγχει (Κλωστοϋφαντουργοί, Οικοδόμοι, Φάρμακο, Λογιστές) και στις οποίες δεν έχει υπογραφεί καμία ΣΣΕ μετά το 2008-2009, με αποτέλεσμα σήμερα οι εργαζόμενοι να αμείβονται με τους μισθούς εξαθλίωσης των 586€ μικτά!

25-7-2012

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις