Επειτα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που ανακοίνωσε ότι παύει να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σκληραίνει τη στάση του προς την Ελλάδα ενόψει της διαπραγμάτευσης με την τρόικα για την υιοθέτηση των νέων μέτρων.
«Το ΔΝΤ έχει αφήσει να εννοηθεί προς την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα» γράφει στη σημερινή του έκδοση το εβδομαδιαίο γερμανικό περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ» και προσθέτει ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε να χρεοκοπήσει τον Σεπτέμβριο».
Στο ίδιο μήκος κύματος με το «Σπίγκελ» κινείται και ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος επισημαίνει ότι το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει πάψει πλέον να προκαλεί τρόμο. Σε δηλώσεις του στο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD, ο υπουργός Οικονομίας της χώρας δήλωσε «πολύ σκεπτικός» αναφορικά με τις δυνατότητες της Ελλάδας να αντεπεξέλθει στις δεσμεύσεις της. «Ασφαλώς και όλοι θα περιμένουμε να δούμε την αναφορά της τρόικας το φθινόπωρο» είπε ο κ. Ρέσλερ, προσθέτοντας ωστόσο πως αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις, τότε δεν θα υπάρξει προς αυτήν άλλη βοήθεια.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Σπίγκελ», αυτή την περίοδο η τρόικα εξετάζει κατά πόσον η χώρα εφαρμόζει τις υποχρεώσεις της για μεταρρυθμίσεις, όμως σύμφωνα με το ίδιο «είναι σαφές ότι η κυβέρνηση της Αθήνας δεν θα καταφέρει να μειώσει το χρέος της χώρας στο 120% του ΑΕΠ ώς το 2020 όπως έχει συμφωνηθεί». Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, αν δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος για να εκπληρώσει τους στόχους της θα πρέπει να λάβει επιπλέον βοήθεια μεταξύ 10 και 50 δισ. ευρώ, πράγμα που πολλές κυβερνήσεις της Ευρώπης δεν είναι διατεθειμένες να δεχτούν. Μάλιστα προσθέτει ότι η Ολλανδία και η Φινλανδία έχουν συνδέσει το ύψος της δικής τους βοήθειας προς την Ελλάδα με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Σε περίπτωση λοιπόν παροχής επιπλέον βοήθειας προς την Ελλάδα, οι κυβερνήσεις των δύο αυτών χωρών θα απαιτήσουν από το ΔΝΤ να βάλει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να μειωθεί η δική τους συμμετοχή.
Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ. Το «Σπίγκελ» σημειώνει ότι «σύμφωνα με την άποψη διαφόρων χωρών της ευρωζώνης, τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι πλέον διαχειρίσιμη». Οι αναφορές στο γερμανικό περιοδικό και οι δηλώσεις Ρέσλερ δεν ήταν οι μοναδικές το Σαββατοκύριακο στην κατεύθυνση της πίεσης προς την Ελλάδα για τη λήψη μέτρων. «Θέλουμε η Ελλάδα να μείνει στην ευρωζώνη. Είναι στο χέρι της όμως αν θέλει να μείνει» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκ. Βεστερβέλε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Χάμπουργκερ Αμπεντμπλατ». Και απορρίπτει το ενδεχόμενο να συμφωνήσει το Βερολίνο σε «μια ουσιαστική αλλαγή των συμφωνηθέντων», καλώντας μάλιστα την ελληνική κυβέρνηση «να το λάβει αυτό πολύ σοβαρά υπόψη». «Βλέπω στην Ελλάδα επιθυμίες να διαπραγματευθούν τα πράγματα εκ νέου από τη βάση και να αμφισβητήσουν ουσιαστικά τις δικές τους υποχρεώσεις για μεταρρυθμίσεις. Μπορώ μόνο να πω ότι αυτά δεν γίνονται. Είναι ένας Ρουβίκωνας τον οποίο δεν θα διαβούμε» τονίζει. «Πρώτα διαπραγμάτευση, μετά συμφωνία, μετά παραλαβή βοήθειας και μετά δεν ισχύουν πια οι δεσμεύσεις σου; Αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει» καταλήγει.
Αναδημοσίευση από ΝΕΑ, 23-7-2012
Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.