26.8 C
Athens
Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

ΕΠΤΑ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ Ισπανία: Τραυματίες στην διαδήλωση κατά της λιτότητας

Πρόσφατα

Πυρ με σφαίρες από καουτσούκ άνοιξε η ισπανική αστυνομία εναντίον διαδηλωτών με σφαίρες από καουτσούκ την Πέμπτη το βράδυ στη Μαδρίτη, στο τέλος της μεγάλης διαδήλωσης εναντίον των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Η αστυνομία ανακοίνωσε πως έξι άνθρωποι τραυματίσθηκαν ελαφρά και επτά συνελήφθησαν.

Μετά το τέλος της μεγάλης πορείας, η οποία διαλύθηκε ήρεμα, οι αστυνομικοί επιτέθηκαν σε μικρές ομάδες διαδηλωτών και τους ξυλοκόπησαν με γκλομπ για να τους διαλύσουν στον τομέα της Πουέρτα ντελ Σολ, στο κέντρο της πρωτεύουσας, ενώ οι διαδηλωτές προσπαθούσαν να φτάσουν στο κοινοβούλιο, έκαναν γνωστό οι δημοσιογράφοι.

Οι διαδηλωτές είχαν φτάσει ως τα φράγματα που προστατεύουν τα κτίρια του κοινοβουλίου, έχοντας στην πρώτη γραμμή τους πυροσβέστες.

Ενώ πυκνός καπνός υψωνόταν από πλαστικούς κάδους σκουπιδιών που είχαν πάρει φωτιά, μερικοί διαδηλωτές αποφάσισαν να ακολουθήσουν τους πυροσβέστες πλησιάζοντας στο κοινοβούλιο. Η αστυνομία επιτέθηκε τότε, ενώ οι διαδηλωτές απαντούσαν με ρίψη διαφόρων αντικειμένων, κυρίως μπουκαλιών.

Οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ με σφαίρες από καουτσούκ εναντίον αυτών των μικρών ομάδων, οι οποίες διαλύθηκαν στους γύρω δρόμους.

Γέμισαν τις πλατείες

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συνδικάτων και διαδήλωσαν ενάντια στα μέτρα λιτότητας ύψους 65 δισ. ευρώ που προωθεί η συντηρητική κυβέρνηση Ραχόι, την ώρα που η ανεργία έχει εκτοξευτεί στο 25%

Με «πόλεμο» μέχρι τελικής πτώσης… απείλησαν χθες την ισπανική κυβέρνηση εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές που πλημμύρισαν τους δρόμους και τις πλατείες 80 πόλεων, καταγγέλλοντας τα μέτρα λιτότητας την ώρα που το κοινοβούλιο υπερψήφιζε τις δρακόντειες περικοπές και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι προειδοποιούσαν πως«το ταμείο είναι μείον».

Σε μια επίδειξη δύναμης προς τη συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, που πριν από μία εβδομάδα ανακοίνωσε ένα πρωτοφανές για τα ιστορικά δεδομένα της χώρας πακέτο μέτρων λιτότητας ύψους 65 δισ. ευρώ, τα συνδικάτα και το κίνημα των «Αγανακτισμένων» -το οποίο πρωταγωνιστεί σε δεκάδες αυθόρμητες καθημερινές κινητοποιήσεις τις τελευταίες ημέρες- κάλεσαν τους Ισπανούς να αντισταθούν μαζικά στο κύμα περικοπών μόλις ένα 24ωρο πριν από την κρίσιμη σύσκεψη του Eurogroup, στην οποία θα οριστικοποιηθεί η βοήθεια -εκτιμάται στα 100 δισ. ευρώ- για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών.

Με το γνωστό πλέον σύνθημα «Ψηλά τα χέρια, γίνεται ληστεία», εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους εκφράζοντας την οργή τους για την ανεργία-ρεκόρ που αγγίζει το 25%, τις βαριές θυσίες στις οποίες έχουν ήδη υποβληθεί και τα επώδυνα μέτρα που θα εφαρμοστούν στο άμεσο μέλλον.

Οι περικοπές

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση Ραχόι ανακοίνωσε προ ημερών ένα πρόγραμμα για την εξοικονόμηση 65 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αύξηση του ΦΠΑ (ένα μέτρο που είχε δεσμευτεί να μη λάβει ο Ισπανός πρωθυπουργός), νέες δημοσιονομικές περικοπές που αφορούν κυρίως τους δημοσίους υπαλλήλους στους οποίους δεν θα καταβληθεί το δώρο των Χριστουγέννων το 2012, καθώς και τη μείωση του επιδόματος ανεργίας. Το νέο αυτό πακέτο μέτρων ανακοινώθηκε ύστερα από πιέσεις που άσκησαν οι Βρυξέλλες, οι οποίες έκριναν πως ο προηγούμενος προϋπολογισμός λιτότητας με περικοπές 27,3 δισ. ευρώ δεν ήταν αρκετός για την ανόρθωση των δημοσίων οικονομικών της χώρας.

Σε αντάλλαγμα για τα νέα δρακόντια μέτρα, η Μαδρίτη θα λάβει πακέτο βοήθειας για τη στήριξη των τραπεζών αλλά και μια προθεσμία έως το 2014 για να επαναφέρει το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3%.

Οπως επισημαίνουν τα συνδικάτα, αλλά και πολλοί αναλυτές στον ισπανικό Τύπο, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι πολύ πιθανόν να εντείνουν την υποχώρηση της οικονομίας, οδηγώντας τη χώρα σε έναν… φαύλο κύκλο ύφεσης. Ηδη το 2012 αναμένεται να «κλείσει» με μια υποχώρηση της τάξης του 1,7% του ΑΕΠ. Ωστόσο, ο υπουργός Προϋπολογισμού Κριστόμπαλ Μοντόρο εμφανίστηκε κάθετος: «Δεν υπάρχουν χρήματα στα κρατικά ταμεία για να πληρώσουμε τις δημόσιες υπηρεσίες», δήλωσε χθες, σε μια προσπάθεια να πείσει τους πολίτες πως τα μέτρα λιτότητας είναι μονόδρομος.

Οπως υποστήριξε ο Μοντόρο απαντώντας στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης, «πρέπει να πούμε τα πράγματα όπως έχουν», ενώ προσέθεσε πως «πρέπει να παραιτηθούμε από όσα δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν, καθώς κινδυνεύουν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων».

Γδύθηκαν…

Γυμνοί… διαδήλωσαν οι πυροσβέστες στο Οβιέδο της Βόρειας Ισπανίας, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για τις νέες περικοπές. Φορώντας μόνο τα κράνη τους, οι πυροσβέστες συγκεντρώθηκαν έξω από τον πυροσβεστικό σταθμό του Μιέρες για να στείλουν -όπως δήλωσαν- ένα μήνυμα κατά των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχοί, κρατώντας ένα πανό στο οποίο έγραφε «Με τόσες περικοπές δεν μας έμεινε τίποτα». Το «μήνυμα», πάντως, έκανε τον γύρο του κόσμου.

Το ισπανικό μνημόνιο πέρασε από τη γερμανική Κάτω Βουλή

Το πράσινο φως για τη σημερινή οριστικοποίηση του ισπανικού μνημονίου από το Eurogroup έδωσε χθες η γερμανική Κάτω Βουλή. Με μεγάλη πλειοψηφία -όχι όμως τη σαρωτική επιβεβαίωση που αποζητούσε η Ανγκελα Μέρκελ από τα στελέχη των κυβερνώντων κομμάτων-, οι Γερμανοί βουλευτές είπαν το «ναι» στην οικονομική «ένεση» έως 100 δισ. ευρώ για τις ισπανικές τράπεζες. Από τους 583 παρόντες, 473 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ, 97 κατά, ενώ 13 απείχαν της ψηφοφορίας, με την υποστήριξη να προέρχεται τόσο από τα κυβερνητικά κόμματα όσο και από τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους.

Οι βουλευτές της Αριστεράς είχαν ταχθεί εξαρχής εναντίον της υπερψήφισης του μνημονίου, με το σκεπτικό ότι οι τράπεζες θα έπρεπε να αναλάβουν την ευθύνη για τα λάθη τους και όχι οι φορολογούμενοι. Πλήγμα στο κύρος της καγκελαρίου ήταν η αρνητική ψήφος 22 βουλευτών του κυβερνώντος συνασπισμού, οι οποίοι είχαν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους ήδη κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να υπερασπιστεί τη στήριξη του ισπανικού τραπεζικού τομέα, επαινώντας τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Μαδρίτη και εξηγώντας ότι για κάθε τράπεζα που αιτείται βοήθειας θα υπάρχει ξεχωριστό στρες τεστ, και ότι κάθε ενίσχυση θα έχει την ευρωπαϊκή έγκριση. «Η Ισπανία υπέβαλε το αίτημα. Η Ισπανία θα λάβει τα χρήματα. Η Ισπανία θα έχει την ευθύνη» δήλωσε ο Γερμανός υπ. Οικ για να διασκεδάσει τους φόβους ορισμένων βουλευτών ότι η ευθύνη της αποπληρωμής του δανείου θα βαρύνει μόνο τις τράπεζες.

Η πρώτη δόση

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να συμφωνήσουν για την καταβολή της πρώτης δόσης στη Μαδρίτη, η οποία θα ανέρχεται σε 30 δισ. ευρώ, ενώ, όπως ορίζει το προσχέδιο του μνημονίου, η Ισπανία θα πρέπει να δεσμευτεί σε 32 σημεία για τη μεταρρύθμιση του τραπεζικού τομέα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει να έχει εποπτικό ρόλο σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, ενώ παράλληλα θα παρακολουθείται στενά η πορεία της δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας.

Αναδημοσίευση από ΕΘΝΟΣ, 20-7-2012


Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις