20.3 C
Athens
Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

Φοροεισπρακτική επιδρομή ετοιμάζεται στην Ισπανία

Πρόσφατα

65 δισ.: Τι περιλαμβάνει το νέο πακέτο μέτρων για τη δημοσιονομική προσαρμογή στη χώρα της Ιβηρικής.

Η ραγδαία επιδείνωση της εσωτερικής κατάστασης στην Ισπανία αποτελεί, αυτή τη στιγμή, τη μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας για την Ευρωζώνη, μετά μάλιστα την ανακοίνωση των νέων μέτρων λιτότητας από τον πρωθυπουργό της χώρας, Μαριάνο Ραχόι, η οποία προκάλεσε εντονότατες κοινωνικές αντιδράσεις.

«Μάχη με το χρόνο» δίδουν οι αρχές και στην Ιταλία, προκειμένου να επισπεύσουν τις μεταρρυθμίσεις και να ανακόψουν την ύφεση της οικονομίας, καθώς αυξάνονται οι φωνές για την κρισιμότητα της κατάστασης των δύο αυτών μεγάλων οικονομιών.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, παρουσίασε, την Παρασκευή, πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει αύξηση του ΦΠΑ κατά 3 μονάδες, η οποία θα πλήξει όλα τα νοικοκυριά, τη βιομηχανία και τον τουρισμό, καθώς επίσης και τη μη χορήγηση για φέτος του δώρου των Χριστουγέννων στους δημοσίους υπαλλήλους. Το πακέτο, που εκτιμήθηκε αρχικά ότι θα αποφέρει 65 δισ. ευρώ (6,5% του ΑΕΠ) μέχρι το τέλος του 2014, αναθεωρήθηκε λίγες ώρες αργότερα προς τα κάτω, οδηγώντας σε έσοδα 56,44 δισ. ευρώ (5,6% του ΑΕΠ). Με άλλα λόγια, θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα 8,5 δισ. ευρώ, όπως νέοι φόροι στον ενεργειακό κλάδο, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν προς το τέλος του τρέχοντος μηνός, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα «El Pais», επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, κάτι που φαίνεται ότι εξόργισε τους Ισπανούς κατά της κυβέρνησης.

Μάλιστα, φαίνεται ότι η νέα φοροεισπρακτική επιδρομή θα αφορά στην επιβολή φορολογίας στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και, φυσικά, θα πλήξει οριζόντια ολόκληρη την οικονομία, δηλαδή νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Από τα 56,4 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκαν μέχρι τώρα, περίπου τα 29 δισ. ευρώ θα προέλθουν από αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές και 27 δισ. ευρώ από περικοπές δαπανών.

Από την άλλη, η Ευρωζώνη, που έδωσε ενός έτους επιμήκυνση στη δημοσιονομική προσαρμογή, δηλαδή το έλλειμμα να μειωθεί από το 8,9% του ΑΕΠ το 2011 στο 2,8% του ΑΕΠ στο τέλος του 2014, θεωρεί ότι η επίτευξη του στόχου αυτού είναι αδιαπραγμάτευτη. Πάντως, το ισπανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα της El Pais.

Τα συνδικάτα

Από την Παρασκευή, πάντως, που ανακοινώθηκαν τα μέτρα, παρατηρείται μια ασυνήθιστη κινητοποίηση των συνδικάτων, κυρίως του δημόσιου τομέα, που μέχρι σήμερα κρατούσαν μια μετριοπαθή στάση. Τα δύο βασικά συνδικάτα, CCOO και UGT, ανακοίνωσαν κινητοποιήσεις για την προσεχή Πέμπτη αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο πραγματοποίησης γενικής απεργίας στη χώρα, το Σεπτέμβριο. Προσάπτουν στην κυβέρνηση ότι, μέσα στο καλοκαίρι, επιχείρησε να αιφνιδιάσει τους εργαζομένους ανακοινώνοντας τα μέτρα και ποντάροντας στην ανοχή τους. Ηδη, το βράδυ του Σαββάτου, συγκεντρώθηκαν στη Μαδρίτη τουλάχιστον χίλιοι διαδηλωτές του κινήματος των «αγανακτισμένων», διαμαρτυρόμενοι κατά των μέτρων της ισπανικής κυβέρνησης.

Η Μπούντεσμπανκ

Την ίδια στιγμή, ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ, Γιενς Βάιντμαν, δήλωσε, χθες, ότι η ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Ισπανία στοχεύει σε ολόκληρη την ισπανική οικονομία και όχι μόνο στον τραπεζικό κλάδο, δεδομένου ότι οι ισολογισμοί των τραπεζών αποτελούν αντανάκλαση ολόκληρης της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον κ. Βάιντμαν, αν οι επενδυτές διαπιστώσουν ότι οι όροι που έχουν τεθεί για τη χορήγηση της βοήθειας προς τις ισπανικές τράπεζες δεν περιοριστούν μόνο στο πλαίσιο του τραπεζικού κλάδου, τότε αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στις αγορές ομολόγων, με αποτέλεσμα την αποκλιμάκωση των αποδόσεων. Ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ επικαλέστηκε τόσο τα χρηματοπιστωτικά προβλήματα της χώρας, όσο και την ανεργία που βρίσκεται σε ύψη ρεκόρ, για να τονίσει τα μεγάλα προβλήματα που καλείται να επιλύσει η Μαδρίτη.

Στο πλαίσιο αυτό, μεταθέτει την ευθύνη στις ίδιες τις κυβερνήσεις να ακολουθήσουν μεταρρυθμιστικά προγράμματα για να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση των πιέσεων στις αγορές ομολόγων, αντί να περιμένουν παρέμβαση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Αναφορικά με την Ιταλία, ο κ. Βάιντμαν δήλωσε ότι το σημερινό κόστος δανεισμού της χώρας δεν δικαιολογεί το αίτημα βοήθειας προς τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης και διεμήνυσε ότι η χώρα θα εισέλθει στο σωστό δρόμο, εάν συνεχίσει με το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, χωρίς να χρειαστεί διάσωση.

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν, χαρακτήρισε αρκετά αποτελεσματικά τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης από τις κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Ιταλίας, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει ότι θα μπορούσαν να προκύψουν δυσκολίες.

Ιταλικές δεσμεύσεις

Στην Ιταλία, ο νέος υπουργός Οικονομικών, Βιτόριο Γκρίλι, δεσμεύθηκε ότι «η ιταλική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις, αξίας 15 με 20 δισ. ευρώ ετησίως», σύμφωνα με δηλώσεις του στην «Corriere della Sera», τονίζοντας ότι «καμία χώρα δεν προχώρησε σε τόσο αποτελεσματικές και γρήγορες κινήσεις όσο η Ιταλία».

«Μπορούμε να μειώσουμε το δημόσιο χρέος κατά 20% μέσα σε πέντε χρόνια, χάρη σε στοχευμένες ιδιωτικοποιήσεις», είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες της στρατηγικής του, «οι ιδιωτικοποιήσεις αυτές θα πρέπει να αντιστοιχούν ετησίως στο 1% του ιταλικού ΑΕΠ» και ο κ. Γκρίλι ευελπιστεί να μπορέσει το ιταλικό κράτος να εισπράξει φέτος πάνω από 10 δισ. ευρώ από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Επίσης, ο κ. Γκρίλι αποκάλυψε ότι «το 40% περίπου του ιταλικού δημόσιου χρέους βρίσκεται σε ξένα χέρια», ενώ στο ενδεχόμενο να προκύψουν πιθανά προβλήματα στις χρηματαγορές, τον Αύγουστο, τόνισε ότι «ο Αύγουστος είναι πάντα δύσκολος μήνας, διότι οι αγορές παρουσιάζουν μεγαλύτερη αστάθεια». Αναφορικά με τη δημιουργία «ασπίδας για τον έλεγχο των spreads», που αποφασίσθηκε στην τελευταία Ευρωπαϊκή Σύνοδο, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών είπε ότι «δεν πιστεύει ότι πρόκειται να μείνει απλή θεωρία, διότι χρησιμεύει σε όλη την Ενωση, από τη στιγμή που το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα έσβησε τους παραδοσιακούς μηχανισμούς επανεξισορρόπησης των εθνικών οικονομιών».

Η ιταλική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεών της για την οικονομία το 2012, αναμένοντας συρρίκνωση ελαφρώς χαμηλότερη από 2%, όταν θα επανεξετάσει τους οικονομικούς στόχους της το Σεπτέμβριο, σύμφωνα πάντα με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών. Νωρίτερα, η ιταλική κυβέρνηση ανέμενε συρρίκνωση της οικονομίας κατά 1,2% φέτος, όμως οι νέες προβλέψεις της συγκλίνουν περισσότερο με τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας για συρρίκνωση 2%.

«Ιδιωτικές επιχειρήσεις»

Ο νέος υπουργός Οικονομικών, Βιτόριο Γκρίλι, αναφέρθηκε στους οίκους αξιολόγησης, μετά την πρόσφατη υποβάθμιση της χώρας από το Moody’s, χαρακτηρίζοντάς τους «ιδιωτικές επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται από μια εν δυνάμει σύγκρουση συμφερόντων, με τους πελάτες τους», προσθέτοντας ότι «κινούνται πάντα με καθυστέρηση, αυξάνοντας τις επιπτώσεις των διαφόρων φαινομένων, αντί να τα προλαβαίνουν».

«Η κρίση δεν βιάζεται να φύγει»

Απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερς, ο οποίος θεωρεί ότι η πιστωτική κρίση στην Eυρωζώνη δεν πρόκειται να τελειώσει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Ο Χόγιερ, μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό «Focus», δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η πίεση στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και στην Ευρωπαϊκή Ενωση για την τακτοποίηση των υποθέσεών της θα συνεχιστεί για πολύ καιρό», ενώ πρόσθεσε: «αυτό δεν πρόκειται απλώς να διαρκέσει ένα ή δύο χρόνια». Από την άλλη όμως, φαίνεται αισιόδοξος, καθώς πιστεύει ότι υπάρχει χώρος για βελτίωση του πολιτικού πλαισίου ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση στα επόμενα δύο με τρία χρόνια.

Επιπλέον, επανέλαβε την άποψή του ότι οι πολιτικοί δεν θα πρέπει να θεωρούν ότι η ΕΤεπ είναι ο μακροχρόνιος βραχίονας δανεισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποτελεί την πανάκεια για την κρίση στην Ευρωζώνη.

Την ίδια στιγμή, ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ο επικεφαλής του ταμείου διάσωσης της Ευρωζώνης, δήλωσε ότι αν εφαρμοστεί το σχέδιο για την πανευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία, οι κυβερνήσεις δεν θα είναι υπόλογες για τα έκτακτα δάνεια που θα δίνονται απευθείας στις τράπεζες.

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αν η ΕΚΤ καταλήξει τελικά να δρα σαν ενοποιημένος τραπεζικός επόπτης της Ευρώπης, θα είναι πιθανό να χορηγούμε δάνεια απευθείας στις τράπεζες και όχι διαμέσου της κυβέρνησης, όπως κάνουμε αυτή τη στιγμή» και πρόσθεσε: «Τότε η χώρα δεν θα είναι υπεύθυνη». Να υπενθυμιστεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να οριστεί ένας ευρωπαϊκός τραπεζικός επόπτης.

Αναδημοσίευση από ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 16-7-2012


Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις