20.7 C
Athens
Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

ΟΡΓΗ ΣΑΜΑΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Το παρασκήνιο της παραίτησης Νικολόπουλου

Πρόσφατα

Ο πρώην υφυπουργός στην επιστολή του αναφέρει πως διαφωνεί με την ακολουθούμενη πολιτική για την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Ηθελε να είναι υπουργός ο ίδιος, λένε από του Μαξίμου.

Με μια κίνηση που είχε -προφανώς- προσωπικά ελατήρια, ο κ. Ν. Νικολόπουλος επέλεξε να πλήξει την κυβέρνηση στο ξεκίνημά της και να δώσει ένα «όπλο» στους επικριτές της.

Ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ αποφάσισε να παραιτηθεί χθες -24 ώρες μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση- καταγγέλλοντας ότι διαφωνεί με την πολιτική που ακολουθείται και λέγοντας ότι η πολιτική της επαναδιαπραγμάτευσης θα έπρεπε να είχε ήδη ξεκινήσει. Ωστόσο, το επιχείρημα αυτό ελάχιστους έπεισε, καθώς ο ίδιος, ως υφυπουργός Απασχόλησης, είχε εδώ και ημέρες απόλυτη εικόνα για την τακτική που επρόκειτο να ακολουθήσει η κυβέρνηση, ενώ συμμετείχε και στις πρώτες -διερευνητικές- επαφές με την τρόικα.

Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου εξηγούσαν χθες ότι ο κ. Νικολόπουλος παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους και επεσήμαναν ότι η συγκατοίκησή του με τον κ. Ι. Βρούτση ήταν εξαιρετικά δύσκολη από την πρώτη στιγμή, καθώς ήταν γνωστό ότι επεδίωκε να είναι ο ίδιος στη θέση του υπουργού.

Παράλληλα, σημείωναν ότι ο κ. Νικολόπουλος δεν ήταν ικανοποιημένος και από τις αρμοδιότητες που θα είχε ως υφυπουργός (θέματα πρόνοιας).

Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση που έκανε αμέσως μετά την ανακοίνωση της παραίτησης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σ. Κεδίκογλου, ο οποίος άφησε σαφείς αιχμές κατά του πρώην, πλέον, υφυπουργού.

«Δεν υπάρχει» -σημείωσε- «λογική εξήγηση. Χρόνος για τον κ. Νικολόπουλο να έχει τσακωθεί με τον υπουργό του δεν υπήρξε. Η διαπραγμάτευση με την τρόικα δεν ξεκίνησε ακόμη και μόλις χθες έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση».

«Τελικά» -κατέληξε- «δεν είναι όλοι για τα δύσκολα. Η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της και ο Ν. Παναγιωτόπουλος έχει αναλάβει ήδη τα καθήκοντά του».Νωρίτερα, ο ίδιος ο κ. Νικολόπουλος έγινε δέκτης της οργής του πρωθυπουργού, ο οποίος, αφού ανέγνωσε την επιστολή που του είχε παραδώσει από το βράδυ της Κυριακής, επικοινώνησε μαζί του, του εξήγησε ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η διαπραγμάτευση με την «τρόικα», του ζήτησε εξηγήσεις για την επιστολή που του απηύθυνε και τον κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο απερχόμενος υφυπουργός, όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση, αλλά έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή παραίτησής του.

Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται, μόνη αιτία της παραίτησής του «είναι η προσωπική μου πεποίθηση πως το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης με την τρόικα και η διόρθωση των σημαντικών στρεβλώσεων στα εργασιακά, συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά και προνοιακά ζητήματα, θα έπρεπε να έχουν τεθεί εμφατικά στο τραπέζι των συζητήσεων από την αρχή». «Εύχομαι» -πρόσθεσε- «να κάνω λάθος.

Ωστόσο, επειδή προσωπικά μού είναι αδύνατο να αισθάνομαι ανακόλουθος με τα πιστεύω μου και σε όσα διεκήρυττα ως τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ, προτίμησα να αποχωρήσω από την κυβέρνηση, μη θέλοντας να της δημιουργώ εγγενή προβλήματα από την αρχή κιόλας του βίου της».

Τέλος, ο πρώην υφυπουργός προέβη και σε ακόμη μία δήλωση ? μήνυμα προς την κυβέρνηση: «Ξέρω ότι θα διαγραφώ εάν δεν ψηφίσω νομοσχέδια», είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά σε ό,τι αφορά τις κινήσεις του εντός Βουλής.

Ο βουλευτής Κάβάλας της ΝΔ, Π. Παναγιωτόπουλος ορίσθηκε υφυπουργός Εργασίας, στην θέση του παραιτηθέντα.

Με Ρόλο «πυροτεχνουργού» ο Τ. Μπαλτάκος

Τρεις «ωρολογιακές βόμβες» για τις αρμοδιότητες

Να προλάβει τυχόν νέες «εκρήξεις» προσπαθεί το Μαξίμου, μετά την παραίτηση Νικολόπουλου

Στον κ. Τ. Μπαλτάκο, άνθρωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του και γ.γ. του Υπουργικού Συμβουλίου, έχει αναθέσει ο πρωθυπουργός τη διαχείριση του θέματος με τις αρμοδιότητες μεταξύ υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δύσκολη αποστολή, καθώς είναι φυσικό σε κάθε υπουργείο τα πρόσωπα που αποτελούν την πολιτική ηγεσία να διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο εξουσίας και ευθύνης από τους συναδέλφους τους.

Ο κ. Σαμαράς ζήτησε ήδη να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία και το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας να έχουν ξεκαθαρίσει τα πάντα και οι σχετικές αποφάσεις να δημοσιευθούν στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

Στο Μαξίμου θεωρούν -μετά και την παραίτηση Νικολόπουλου χθες- ότι πρέπει να προλάβουν τυχόν «εκρήξεις» μελών του Υπουργικού Συμβουλίου που ακόμη δεν έχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Οι «ωρολογιακές βόμβες» αυτή την ώρα βρίσκονται στα εξής υπουργεία:

Υγείας. Πρόκειται για μια ακόμη δύσκολη συγκατοίκηση, μεταξύ -αυτήν τη φορά- των κ. Λυκουρέντζου και Σαλμά. Το τοπίο δεν είναι ξεκάθαρο σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες, γεγονός που εντείνει τη δυσφορία του δεύτερου, ο οποίος θεωρεί ότι γνωρίζει καλύτερα τα ζητήματα από τον υπουργό του.

Περιβάλλοντος. Η ενέργεια εξελίσσεται σε «μήλον της Εριδος» μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ή αλλιώς μεταξύ του υπουργού (προερχομένου από το ΠΑΣΟΚ) κ. Λιβιεράτου και του υφυπουργού (προερχομένου από τη ΝΔ) κ. Παπαγεωργίου.

Παιδείας – Πολιτισμού. Οι κ. Αρβανιτόπουλος και Τζαβάρας είχαν ήδη την πρώτη σύγκρουση σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες. Ο βουλευτής Ηλείας, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ζήτησε την άμεση παρέμβαση στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου προκειμένου να ορισθεί το δικό του πεδίο δράσης, κάτι που συνέβη και ήδη ο κ. Τζαβάρας είναι ο μόνος αναπληρωτής υπουργός που έχει -και μέσα από το ΦΕΚ- συγκεκριμένες αρμοδιότητες.

Νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού ο Ι. Καρακώστας

Οικονομικός σύμβουλος ο Ι. Μουρμούρας

Με απόφαση του κ. Αντ. Σαμαρά, νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού ορίστηκε ο ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Καρακώστας, και οικονομικός σύμβουλος ορίστηκε ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ιωάννης Μουρμούρας, πρώην υφυπουργός Οικονομικών.Επίσης ο κ. Σαμαράς όρισε γενικό διευθυντή της ΝΔ (στη θέση του κ. Σκορδά) τον κ. Κωνσταντίνο Τσιμάρα και διευθυντή του Γραφείου Τύπου του κόμματος (στη θέση του κ. Ι. Μιχελάκη) τον δημοσιογράφο κ. Σπύρο Καπράλο.

Αναδημοσίευση από ΕΘΝΟΣ, 10-7-2012


Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις