20.8 C
Athens
Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ. Ενα Ταμείο μισθωτών, πλαφόν για συντάξεις

Πρόσφατα

Ο υπουργός Εργασίας εξήγγειλε νέο γύρο ενοποιήσεων ασφαλιστικών ταμείων, ενιαίο «πλαφόν» για κύρια και επικουρική σύνταξη, ασφαλιστικό πιστοποιητικό για όλες τις επιχειρήσεις.

Νέο γύρο ενοποιήσεων ασφαλιστικών ταμείων, ενιαίο «πλαφόν» στο σωρευτικό ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης, ασφαλιστικό πιστοποιητικό για όλες τις επιχειρήσεις, επέκταση του επιδόματος ανεργίας μέσω επανακατάρτισης, διατήρηση του Κοινωνικού Τουρισμού περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με όσα είπε χθες ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, κεντρική επιλογή είναι «ένας φορέας ασφάλισης για όλους τους μισθωτούς, ένας φορέας επικουρικής ασφάλισης, ένας φορέας ασφάλισης υγείας».

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός πρόσθεσε πως «οι δεσμεύσεις μας για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους πολύτεκνους παραμένουν στο ακέραιο».

Το υπουργείο Εργασίας ανοίγει άμεσα διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις οποίες χαρακτήρισε ο κ. Βρούτσης ως «ακρογωνιαίο λίθο των εργασιακών σχέσεων» και «μόνη ρεαλιστική οδό για την αποκατάσταση της ομαλότητας στην αγορά εργασίας». Οπως ο ίδιος πρόσθεσε, «στρεβλώσεις του παρελθόντος και υπερβολές εκτιμούμε ότι μπορούν να διορθωθούν». Αναπόφευκτα αναμένεται να πέσουν στο τραπέζι μείζονα ζητήματα όπως η μετενέργεια, οι συλλογικές συμβάσεις και ο κατώτατος μισθός.

Διασταυρώσεις

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός:

Δημιουργείται ενιαίο ανώτατο όριο ποσού που μπορεί να λαμβάνει κανείς σωρευτικά από διαφορετικές πηγές συντάξεων. Με βασικό εργαλείο το ΚΕΠΥΟ, ξεκινούν διασταυρώσεις για όσους συνταξιούχους μέχρι σήμερα έπαιρναν ποσά από κύριες και επικουρικές συντάξεις που υπερέβαιναν το νόμιμο όριο.

Επεκτείνεται το επίδομα ανεργίας για επιπλέον έναν χρόνο και ενισχύονται ελεύθεροι επαγγελματίες που έκλεισαν καταστήματα ή μικρές επιχειρήσεις μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων για ενέργειες επανακατάρτισης.

Εντάσσονται λειτουργικά οι ΟΕΕ και ΟΕΚ στον ΟΑΕΔ και διατηρείται μέρος των κοινωνικών υπηρεσιών (όπως ο Κοινωνικός Τουρισμός) από τους Οργανισμούς αυτούς.

Προωθούνται μέτρα στήριξης των ανέργων μέσω του ΕΣΠΑ (περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για παρεμβάσεις προς όφελος 80.000 άνεργων νέων). Ο υπουργός δεσμεύθηκε για ταχύτερη απονομή συντάξεων (σύνταξη σε μία μέρα, το αργότερο μέχρι το 2015) και πιστοποίησης αναπηρίας, αλλά και αναθεώρηση του πλαισίου για τις συντάξεις των βουλευτών και όλων των αιρετών.

Ενέργειες κατά της εισφοροδιαφυγής

Μέτρα κατά της αδήλωτης εργασίας

Μια σειρά από ενέργειες για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής, τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα της διοίκησης, περιλαμβάνουν οι εξαγγελίες του υπουργού Εργασίας:

Εξετάζεται η υποχρέωση έκδοσης ασφαλιστικού πιστοποιητικού για όλες τις επιχειρήσεις. Ο πιστοποιημένος λογιστής θα το υποβάλλει μία φορά το χρόνο, μαζί με τη φορολογική δήλωση και τις ασφαλιστικές εκκρεμότητες της επιχείρησης. Αυτή η αλλαγή -υποστήριξε ο υπουργός- θα ενισχύσει τον εισπρακτικό μηχανισμό της πολιτείας και τα έσοδα των Ταμείων, «αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα αποτελεί συγχωροχάρτι. Απλά θα αποτελεί άλλο ένα ελεγκτικό επίπεδο που για όσους πιστοποιούν ψευδώς θα υπάρχουν αυστηρές διοικητικές και ποινικές κυρώσεις. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΙΚΑ θα συνεχίσουν να επιτελούν απρόσκοπτα το έργο τους».

Ταυτόχρονη είσπραξη

Προωθείται η από κοινού είσπραξη εισφορών και φορολογικών εσόδων, μέσω ενιαίου εισπρακτικού μηχανισμού από μία και μόνο δημόσια αρχή. Ταυτόχρονη καταβολή μισθών, φόρου μισθωτών υπηρεσιών και ασφαλιστικών εισφορών για μισθωτούς, μέσω τραπέζης.

Επεκτείνεται το φορολογικό πιστοποιητικό, σε φορολογικό και ασφαλιστικό πιστοποιητικό για επιχειρήσεις που ελέγχονται από ορκωτούς λογιστές.

Δημιουργούνται μεικτά κλιμάκια ελέγχου από στελέχη ΣΔΟΕ, ΙΚΑ, ΣΕΠΕ.

Διασυνδέονται ηλεκτρονικά ΙΚΑ – ΣΕΠΕ – ΟΑΕΔ. Η εξοικονόμηση γραφειοκρατικού βάρους για τις επιχειρήσεις υπερβαίνει τα 25 εκατ. € ετησίως.

Εξορθολογίζονται τα πρόστιμα για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, στην κατεύθυνση της πλήρους εναρμόνισης με τα αντίστοιχα πρόστιμα παρακρατούμενων φόρων, όπως ΦΠΑ και Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών.

Δημιουργείται Εθνικό Μητρώο Ασφάλισης και Συντάξεων για την καλύτερη παρακολούθηση των πληρωμών των συντάξεων.

Αναδημοσίευση από ΕΘΝΟΣ, 9-7-2012


Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις