19.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

ΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΕ 200.000. Κόβονται οι μισθοί στρατιωτικών, αστυνομικών, δικαστικών, γιατρών, πανεπιστημιακών

Πρόσφατα

Έρχονται , εν μέσω καύσωνα, περικοπές στα ειδικά μισθολόγια μετά από τις έντονες πιέσεις της τρόικας. 

Πρόκειται για ένα …ξεχασμένο μέτρο που όμως περιλαμβάνεται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο και μάλιστα έχει προϋπολογιστεί εξοικονόμηση δαπανών για το δεύτερο εξάμηνο του έτους 200 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση επιχείρησε να πείσει την τρόικα ότι μπορεί να βρει ισοδύναμα μέτρα αλλά οι επικεφαλής της τρόικας ήταν κατηγορηματικοί ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και πως πρέπει να εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν περιληφθεί στο Μνημόνιο και έχουν υπερψηφιστεί από την Βουλή.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό παράγοντα το μέτρο θα προκαλέσει αντιδράσεις καθώς αφορά 200.000 λειτουργούς του Δημοσίου (ένστολοι , ιατροί του ΕΣΥ, δικαστικοί , διπλωμάτες, καθηγητές ΑΕΙ, ΤΕΙ, και αρχιερείς) όμως όπως μας είπε “αν δεν υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα οι εταίροι μας δεν θα εγκρίνουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης και δεν θα έχουμε διαθέσιμα στα τέλη Αυγούστου να πληρώσουμε , μισθούς και συντάξεις”.

Το μήνυμα άλλωστε που έστειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας ήταν ξεκάθαρο.

” Η Ελλάδα πρέπει να λάβει τα μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012 ούτως ώστε να προσεγγίσει τους στόχους για τους οποίους έχει ήδη δεσμευθεί, προκειμένου να μην τρωθεί περισσότερο η αξιοπιστία της και κινδυνεύσει η επόμενη δόση του δανείου”, είπε χαρακτηριστικά.

Το συγκεκριμένο μέτρο περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο όπου γίνεται αναφορά σε μειώσεις 12% κατά μέσο όρο στα ειδικά μισθολόγια. Προστίθεται μάλιστα ότι οι συγκεκριμένες περικοπές θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ από τον Ιούλιο και να αποδώσουν εφέτος 0, 1% του ΑΕΠ ή 200 εκατ. ευρώ και 0,2% του ΑΕΠ ή 400 εκατ. ευρώ το 2013.

Γίνεται έτσι αντιληπτό ότι εφόσον η κυβέρνηση εξειδικεύσει με νόμο τις …επιταγές του μνημονίου οι μειώσεις θα ισχύσουν αναδρομικά από τον τρέχοντα μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια των συζητήσεων με την τρόικα η ελληνική πλευρά δεσμεύθηκε να εφαρμόσει το πρόγραμμα επαναφέροντας το σε …τροχιά ζητώντας παράλληλα από την τρόικα να μην ζητήσει πρόσθετα μέτρα για εφέτος σε περίπτωση που διατηρηθούν οι αποκλίσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

“Η μεγαλύτερη ύφεση από αυτή που είχε ληφθεί υπόψη κατά την κατάρτιση του προγράμματος θα προκαλέσει με μεγάλη πιθανότητα απόκλιση από τους αρχικούς στόχους. Αυτή η απόκλιση δεν πρέπει να διορθωθεί με επιπλέον μέτρα, διαφορετικά θα εισέλθουμε σε φαύλο κύκλο ύφεσης”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

Ο υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης θα έχουν ως αποτέλεσμα να ανοίξει ο δρόμος για επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και οι μεγάλες περικοπές να γίνουν σε τέσσερα αντί δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τον υπουργό “για τα επόμενα τέσσερα έτη και όχι δυο που προβλέπεται στη συμφωνία, πρέπει η χώρα να σχεδιάσει περαιτέρω μείωση των πρωτογενών δαπανών κατά 12 δις περίπου δις ευρώ”.

Αναδημοσίευση από ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 9-7-2012


Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις