Καταργούνται και οι αμειβόμενες επιτροπές στον δημόσιο τομέα.
Την κατάργηση των ειδικών γραμματειών και των αμειβόμενων επιτροπών στο Δημόσιο αποφάσισε χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε μια «συμβολική κίνηση» προς απόδειξη των προθέσεων της κυβέρνησης ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στη μείωση του κράτους.
Σύμφωνα με την οδηγία του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς, οι ειδικές γραμματείες και οι επιτροπές θα ανασυγκροτηθούν από μηδενική βάση, εκτός από όσες γραμματείες δεν μπορούν να διακόψουν τη λειτουργία τους, όπως το ΣΔΟΕ.
Το οικονομικό αποτέλεσμα από την απόφαση του πρωθυπουργού αναμένεται να είναι περιορισμένο, αφού οι εξοικονομήσεις αφορούν κυρίως την κατάργηση των θέσεων των ειδικών γραμματέων και των δύο συνεργατών που διαθέτουν κατά μέσο όρο ο καθένας.
Οι αρμοδιότητες των γραμματειών θα μεταφερθούν στους γενικούς γραμματείς των υπουργείων ή τους υφυπουργούς.
Σχετική απόφαση θα λάβουν όλοι οι υπουργοί τις επόμενες ημέρες. Οι περισσότερες ειδικές γραμματείες αφορούν τη διαχείριση των κοινοτικών πόρων, όπου για τη λειτουργία των συγκεκριμένων υπηρεσιών έχει ανοίξει η συζήτηση με στόχο να εμπλακούν ιδιωτικές εταιρείες στην απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων. Η συγκεκριμένη πρόταση συζητείται και για τις αντίστοιχες υπηρεσίες της ΕΕ.
Οσον αφορά τις αμειβόμενες επιτροπές που λειτουργούν στα υπουργεία, αυτές είναι ελάχιστες, αφού είχαν καταργηθεί με απόφαση του πρώην υπουργού Εσωτερικών Γ. Ραγκούση από το 2010. Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις όπου οι υπουργοί είχαν συστήσει στο παρελθόν επιτροπές στις οποίες συμμετείχαν ιδιώτες εμπειρογνώμονες επ’ αμοιβή.
Η εξοικονόμηση από την κατάργηση των ειδικών γραμματειών και των αμειβόμενων επιτροπών δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 1-2 εκ. ευρώ, στον βαθμό που αρκετοί συνεργάτες των ειδικών γραμματέων είναι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι και όχι εξωτερικοί συνεργάτες.
Την απόφαση του Αντ. Σαμαρά για την κατάργηση των ειδικών γραμματειών χαιρέτισε και η ΔΗΜΑΡ, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη πρόταση είχε κατατεθεί από το κόμμα με στόχο τη μείωση του κράτους.
Η κυβέρνηση, πάντως, φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση και τη συγχώνευση περίπου 60 οργανισμών, ενώ μετά τις προγραμματικές δηλώσεις θα επισπευσθεί η αξιολόγηση των υπηρεσιών και των δομών του Δημοσίου.
Σχετική συζήτηση είχαν χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός και ο Αν. Μανιτάκης. Στο τραπέζι τέθηκαν και οι αρμοδιότητες που θα ανατεθούν στον υφυπουργό Μ. Βολουδάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βολουδάκης αναμένεται να αναλάβει την αρμοδιότητα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Υπουργεία
Η λίστα των γραμματειών
Κατά τη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης είχαν καταργηθεί αυτοτελή τμήματα και ειδικές γραμματείες σε διάφορα υπουργεία. Ενδεικτικά μερικές από τις ειδικές γραμματείες που θα μπουν στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης, με βάση τις υπηρεσίες που αναφέρονται στα οργανογράμματα των υπουργείων, είναι:
Υπουργείο Οικονομικών: Αποκρατικοποιήσεων, Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος
Υπουργείο Εξωτερικών: Αξιοποίησης Διεθνών Προγραμμάτων
Υπουργείο Ανάπτυξης: Ψηφιακού Σχεδιασμού, Συμπράξεων Δημόσιου ? Ιδιωτικού Τομέα, Ανταγωνιστικότητας
Υπουργείο Περιβάλλοντος: Υδάτων, Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δασών
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών
Υπουργείο Δικαιοσύνης: Σωφρονιστικής Πολιτικής και των Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών
Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης: Κοινωνία της Πληροφορίας, Σώμα Ελεγκτών – Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, Εθνικό Τυπογραφείο
Αναδημοσίευση από ΕΘΝΟΣ, 4-7-2012
Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.