Οι μισθοί, το ασφαλιστικό αλλά και τα επιδόματα θα βρεθούν στο επίκεντρο των συναντήσεων με την τρόικα.
Μάχη σε τρία μέτωπα καλείται να δώσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα, με τα «ραντεβού» να έχουν κλειστεί για την ερχόμενη εβδομάδα. Οι μισθοί, το ασφαλιστικό αλλά και τα επιδόματα θα βρεθούν στο επίκεντρο των συναντήσεων και ήδη είναι σε εξέλιξη σειρά συσκέψεων προκειμένου να συγκεντρωθούν αναλυτικά στοιχεία.
Την Πέμπτη ο νέος υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης αναμένεται να έχει συνάντηση με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χ. Ράιχενμπαχ. Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας (πιθανότατα τη Δευτέρα ή την Τρίτη) θα υπάρξουν συναντήσεις της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου για τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά θέματα.
Αναλυτικά τα τρία θέματα που θα κυριαρχήσουν στις συναντήσεις με την τρόικα είναι τα εξής:
Συντάξεις. Μάχη κάθε μήνα δίνουν τα Ταμεία για να εξασφαλίσουν χρήματα για τις συντάξεις και εκτιμάται πως μέχρι το τέλος του έτους θα χρειαστούν 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο ΙΚΑ η μείωση των εσόδων από τις εισφορές φτάνει το 14%, ενώ ο ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες δεν καταβάλλει εισφορές στον ΟΑΕΕ. Η ευνοϊκή ρύθμιση των χρεών έληξε την Παρασκευή και τώρα όσοι χρωστούν μεγάλα ποσά στα Ταμεία απειλούνται με κατασχέσεις.
Σημειώνεται πως η τρόικα έχει ζητήσει μείωση του μη μισθολογικού κόστους (δηλαδή των εισφορών) κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες και μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να υπάρξουν αντισταθμιστικά μέτρα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να επαναφέρουν θέμα μειώσεων στα εφάπαξ και στις επικουρικές συντάξεις σε όσα Ταμεία είναι στο? κόκκινο.
Επιδόματα. Από «κόσκινο» θα περάσουν όλα τα επιδόματα, προκειμένου να μπει τέλος σε φαινόμενα χορήγησής τους σε υγιείς ασφαλισμένους. Με βάση το Μνημόνιο μέχρι το 2015 θα πρέπει να υπάρξουν περικοπές 2 δισεκατομμυρίων στα κοινωνικά επιδόματα.
Σημειώνεται πως τις επόμενες μέρες φτάνει κλιμάκιο στη Χίο για να ελεγχθούν τα επιδόματα τυφλότητας που δίνονται σε κατοίκους. Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν στοχευμένοι έλεγχοι και σε άλλες περιοχές που καταγράφεται πολύ μεγάλος αριθμός δικαιούχων.
Μισθοί. Περίπου 100.000 εργαζόμενοι είδαν το τελευταίο τετράμηνο τους μισθούς τους να μειώνονται είτε με ατομικές είτε με επιχειρησιακές συμβάσεις. Με βάση τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, κατά μέσο όρο οι μειώσεις είναι κοντά στο 23,3%, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάνουν ακόμα και το 40%.
Τα στοιχεία αυτά θα παρουσιάσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στην τρόικα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων. Πάντως στο Μνημόνιο αναφέρεται πως μέσα στο καλοκαίρι πρέπει να συζητηθεί εκ νέου ο καθορισμός του κατώτερου μισθού (που μειώθηκε τον Φεβρουάριο κατά 22%).
Αναδημοσίευση από ΕΘΝΟΣ, 2-7-2012
Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.