16.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΟΦΕΙΛΕΣ ΑΝΑΖΗΤΕΙ ΤΟ ΙΚΑ: Ζητείται σωσίβιο για τις συντάξεις

Πρόσφατα

«Αγκάθι» η μείωση εσόδων από τις εισφορές κατά 12% έως 14%. Απώλειες 450 εκατ. ευρώ προκαλεί η αύξηση της ανεργίας κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

«Εκστρατεία» για την είσπραξη των καθυστερούμενων οφειλών είναι σε εξέλιξη στο ΙΚΑ, σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί… ζεστό χρήμα για τις συντάξεις. Στόχος είναι να καλυφθούν οι απώλειες που έχει το Ταμείο από τη μείωση των εσόδων από τις εισφορές, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Σημειώνεται πως οι βεβαιωμένες ασφαλιστικές εισφορές στο μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας αγγίζουν τα 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ρυθμιστεί οφειλές 1,7 δισεκατομμυρίου ευρώ, ενώ μέχρι και σήμερα παραμένει σε ισχύ η ευνοϊκή ρύθμιση για τα χρέη.

Χθες ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης συναντήθηκε για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα με τον διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο, με κεντρικό θέμα συζήτησης τα οικονομικά του Ταμείου. Μάλιστα θα υπάρξει και νέα σύσκεψη το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, ώστε να γίνει μια αποτίμηση των εσόδων του Ιουνίου.

«Αγκάθι» για τα οικονομικά του μεγαλύτερου Ταμείου της χώρας αποτελεί η μείωση των εσόδων από τις εισφορές, με την πτώση να κυμαίνεται από 12% έως 14%. Την ίδια στιγμή κάθε αύξηση της ανεργίας κατά μία ποσοστιαία μονάδα προκαλεί απώλειες 450 εκατομμυρίων ευρώ στον ασφαλιστικό φορέα.

Εδώ πρέπει να επισημανθεί πως με βάση στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων (ΠΟΣΕ) ΙΚΑ, το Ταμείο χρειάζεται 1,4 δισεκατομμύριο ευρώ για να καταβάλει κανονικά συντάξεις και άλλες παροχές μέχρι το τέλος του έτους. Την ίδια στιγμή οι οφειλές του Ιδρύματος προς τρίτους (Οργανισμούς και Ταμεία) ανέρχονται σε 7,5 δισεκατομμύρια, ενώ το έλλειμμα στον κλάδο ασθενείας σε είδος υπολογίζεται σε 13,3 δισεκατομμύρια.

Σύσκεψη

Στη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας συζητήθηκαν τα εξής θέματα:

Η έκδοση υπουργικής απόφασης μέχρι τα μέσα Ιουλίου για την ταυτόχρονη καταβολή μισθών, ασφαλιστικών εισφορών κ.ά. Η ρύθμιση θα εφαρμοστεί σταδιακά για να προσαρμοστούν στο νέο μέτρο κυρίως οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (σύντομα θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις).

Η επίσπευση απονομής των συντάξεων μέσω των ειδικών κλιμακίων που δημιουργούνται. Στόχος είναι να βελτιωθεί κατά 30% ο χρόνος απονομής των συντάξεων. Σημειώνεται πως σήμερα η έκδοση της σύνταξης καθυστερεί 8 με 10 μήνες, ενώ στις περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης ο χρόνος αναμονής φτάνει μέχρι και τα δύο έτη.

Η επίσπευση της εφαρμογής των διαδικασιών για τον έλεγχο δηλωθέντων εισφορών σε σχέση με τα καταβληθέντα ποσά.

Η μείωση των ασφαλιστικών πακέτων.

Τη δυνατότητα να υπαχθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014 στην αμέσως κατώτερη ή στη δεύτερη κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Χθες για το θέμα αυτό υπήρξε εγκύκλιος από την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

Αναδημοσίευση από ΕΘΝΟΣ, 29-6-2012


Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις