Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ προβλέπεται να μειωθεί κατά 6,7%
Δραματικές είναι οι προβλέψεις του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για την ύφεση φέτος, καθώς εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 6,7% το 2012, σημειώνοντας αρνητικό ρεκόρ στο τρίτο τρίμηνο του έτους – και παραδοσιακά πιο «δυνατό»- ανερχόμενη στο 9,14%. Το ΚΕΠΕ γίνεται ο πρώτος οργανισμός που προχωράει σε μία τόσο αρνητική πρόβλεψη για τη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας φέτος. Επισήμως, η εκτίμηση για την ύφεση το 2012 είναι ότι θα υποχωρήσει στο 4,7%. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, τρόικα και οικονομικό επιτελείο ήδη αναμένουν ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 6-7% και το 2012, έναντι ύφεσης 7% που είχε «κλείσει» πέρυσι.
Πλέον, όλα τα μηνύματα που έρχονται δείχνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα το 2012 θα μειωθεί σχεδόν με τον ίδιο ρυθμό του 2011. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να χρησιμοποιήσει την επιδείνωση της ύφεσης ως επιχείρημα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για να δικαιολογήσει τις αστοχίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Ταυτόχρονα, όμως, η χειρότερη της αναμενόμενης ύφεση για φέτος εκτιμάται ότι θα αποτελέσει και μοχλό πίεσης της τρόικας προς την ελληνική κυβέρνηση για τη λήψη περισσότερων μέτρων φέτος, ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Ολα αυτά είναι ανοικτά και το πώς θα εξελιχθούν θα φανεί τις επόμενες μέρες. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι όπως αναφέρει το ΚΕΠΕ στην έκθεσή του για τις οικονομικές εξελίξεις, οι προβλέψεις για την ύφεση προκύπτουν από ένα «δυναμικό υπόδειγμα παραγόντων» (dynamic factor model). Το υπόδειγμα αυτό δεν συνυπολογίζει τις επιπτώσεις των μέτρων (με την ευρεία έννοια) οικονομικής πολιτικής που έχουν ανακοινωθεί αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί ή τυχόν νέων πρόσθετων μέτρων.
Στο πλαίσιο αυτό, στο δεύτερο τρίμηνο του 2012 θεωρεί ότι η ύφεση θα ανέλθει 6,87%, στο τρίτο τρίμηνο στο 9,14% και στο τελευταίο τρίμηνο στο 4,25%. Δηλαδή, το χειρότερο τρίμηνο του έτους θα είναι αυτό κατά το οποίο η τουριστική δραστηριότητα είναι στο απόγειό της. Εφόσον το ΚΕΠΕ εκτιμά ότι σε αυτό το διάστημα η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί πάνω από 9%, σημαίνει ότι τα σημάδια από τον τουριστικό κλάδο για την κίνηση φέτος είναι κάτι περισσότερο από απογοητευτικά. Το ΚΕΠΕ αναφέρει στην έκθεσή του ότι κυρίαρχο αίτιο της επιμονής της ύφεσης (έχει ξεκινήσει από το 2008) αποτέλεσε η «συνεχιζόμενη καθίζηση της εγχώριας ζήτησης». Από την άλλη πλευρά «ουσιώδη ρόλο στη συγκράτηση της έκτασης της ύφεσης εξακολούθησε να διαδραματίζει η ραγδαία πτώση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών».
Ωστόσο, οι αναλυτές του Κέντρου θεωρούν πως σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα δεν αναμένεται η ελληνική οικονομία να εξέλθει από το καθεστώς ύφεσης. Αυτό γιατί η εγχώρια ζήτηση δεν αναμένεται να παρουσιάσει θετικές εξελίξεις κατά τα προσεχή τρίμηνα, καθώς θα εξακολουθήσουν να ασκούνται ιδιαίτερα επιβαρυντικές επιδράσεις τόσο στην ιδιωτική κατανάλωση όσο και στις επενδύσεις. Ως προς την ιδιωτική κατανάλωση, η ενίσχυση των γενικότερων δυσμενών οικονομικών συνθηκών, η επιδείνωση στην αγορά εργασίας, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις από τα αλλεπάλληλα περιοριστικά μέτρα οικονομικής πολιτικής και την ενισχυόμενη αβεβαιότητα σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο «δεν αφήνουν περιθώρια για τη διατύπωση θετικών εκτιμήσεων για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές» κατά το ΚΕΠΕ. Από την πλευρά των επενδύσεων, ένα αντίστοιχο δυσμενές πλέγμα συνθηκών και προσδοκιών αποτρέπει μία άμεση ανάκαμψη, ενώ σε ό,τι αφορά τη δημόσια κατανάλωση, η αυστηρή δημοσιονομική προσαρμογή αποκλείει την άσκηση ενισχυτικού ρόλου στην εγχώρια ζήτηση. Βελτίωση αναμένεται να προκύψει μέσω της περαιτέρω υποχώρησης των εισαγωγών.
Αναδημοσίευση από ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 27-6-2012
Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.