Ανησυχία για την ομαλή χρηματοδότηση της χώρας, αφού δεν φαίνεται να «περνά» η προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων που απαρτίζουν την κυβέρνηση.
Δεν περνά τις εξετάσεις της τρόικας η προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, κάτι που γεννά ανησυχία για την τύχη των διαπραγματεύσεων με την αντιπροσωπεία της τις επόμενες ημέρες, αλλά και για την ομαλή συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας.
Συγκεκριμένα, όπως υποστήριζαν χθες τεχνοκράτες της τρόικας, η προγραμματική συμφωνία περιέχει προβλέψεις που έρχονται σε αντίθεση με τα συμφωνηθέντα στο πλαίσιο του Μνημονίου και οδηγούν σε αποκλίσεις των οικονομικών του προβλέψεων, με αποτέλεσμα «το πρόγραμμα να μη βγαίνει».
Χαρακτηριστικά ανέφεραν ότι οι όροι «όχι απολύσεις στο Δημόσιο» και «όχι άλλες μειώσεις μισθών» δεν είναι συμβατοί με τις συμφωνίες που έχουν αποτυπωθεί στο Μνημόνιο για μείωση του προσωπικού τού Δημοσίου κατά 150.000 στην περίοδο 2011-15 και για μείωση των ειδικών μισθολογίων κατά 12%.
ΤΑ ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ. Βεβαίως, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι αν η κυβέρνηση διαθέτει ένα «μυστικό σχέδιο» ισοδύναμων μέτρων για να αναπληρώσει τις απώλειες από τα παραπάνω, μπορεί να συζητηθεί. Αυτό, άλλωστε, σκόπευαν να διαπιστώσουν οι επικεφαλής της αντιπροσωπείας της τρόικας κατά τη συνάντηση γνωριμίας, την οποία σχεδίαζαν να κάνουν από χθες. Τελικά, η συνάντηση αναβλήθηκε λόγω προβλημάτων υγείας.
Ομως, στην πραγματικότητα δεν πιστεύουν ότι θα βρεθούν εύκολα ισοδύναμα μέτρα αυτού του μεγέθους. Αλλωστε, επισήμαιναν οι ίδιες – τεχνοκρατικές – πηγές, η κυβέρνηση θα έπρεπε τώρα να αναζητά τα επιπλέον μέτρα που είναι απαραίτητα για την περαιτέρω μείωση του ελλείμματος.
Αντίθετη είναι ειδικώς η πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο κομμάτι της συμφωνίας που προβλέπει την εκ νέου ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων και των κατώτερων μισθών. Κατά την άποψη των τεχνοκρατών του Ταμείου, η εν λόγω διαρθρωτική αλλαγή είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Αντί να αυξηθούν οι μισθοί, η κυβέρνηση θα έπρεπε, κατά την άποψή τους, να επιδιώκει τη λήψη διαρθρωτικών μέτρων για την ενίσχυση του ανταγωνισμού ώστε να μειωθούν τώρα και οι τιμές. Ετσι, υποστήριζαν, θα ολοκληρωθεί η προσπάθεια ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, αλλά και θα αποκατασταθεί η αγοραστική δύναμη των μισθών.
Μόνο στο θέμα της παράτασης της χρονικής διάρκειας του Μνημονίου φαίνεται να υπάρχει μια διαλλακτικότερη στάση, αν και όχι χωρίς επιφυλάξεις, δεδομένου ότι θα απαιτηθεί επιπλέον χρηματοδότηση της χώρας. «Ακόμη κι αν οι πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης συμφωνήσουν σε περαιτέρω χρηματοδότηση, αυτή δεν θα περάσει εύκολα από τα Κοινοβούλια», έλεγαν χαρακτηριστικά οι πηγές της τρόικας.
ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ. Οι δυσκολίες αυτές αναμένεται να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις στην εκταμίευση της επόμενης δόσης. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ ξεκαθάρισε χθες ότι η εκταμίευση θα εξαρτηθεί από την τριμηνιαία έκθεση της τρόικας μετά τον έλεγχό της.
Πληροφορίες ανέφεραν, εξάλλου, χθες ότι έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα η τρόικα σκοπεύει να στείλει, σε πρώτη φάση, μια ειδική αποστολή για να διερευνήσει «πού βρισκόμαστε» σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του Μνημονίου και μετά την κανονική αποστολή για τις διαπραγματεύσεις. Ετσι, η καθυστέρηση είναι αναπόφευκτη.
Εν τω μεταξύ, όμως, εξαντλούνται τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας στα μέσα Ιουλίου και μόνο αν επανεκδοθούν τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου θα μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες της ώς τον Αύγουστο. Αυτό σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις θα γίνονται ουσιαστικά με το πιστόλι στον κρόταφο.
Σημειώνεται, τέλος, ότι εκτός από τις επιφυλάξεις για την προγραμματική συμφωνία, πηγές της τρόικας εξέφραζαν χθες απογοήτευση για τη σύνθεση της κυβέρνησης και ιδίως για το γεγονός ότι τα κόμματα που τη στηρίζουν δεν έθεσαν στη διάθεσή της το «βαρύ πυροβολικό τους», κάτι που έστειλε πολύ αρνητικά μηνύματα στο εξωτερικό, όπως έλεγαν.
Αναδημοσίευση από ΝΕΑ, 26-6-2012
Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.