23.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Απεργούν την Τετάρτη οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό

Πρόσφατα

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΥΝ 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 10 – 11 ΙΟΥΛΙΟΥ!

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την Τετάρτη οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό, διεκδικώντας την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Θα πραγματοποιήσουν, επίσης, στις 10 το πρωί της ίδιας μέρας συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Οι εκπρόσωποι των ξενοδοχοϋπαλλήλων θα έχουν αύριο, Τρίτη 26/6, συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων, ενώ προγραμματίζουν νέα 48ωρη απεργία στις 10 και στις 11 Ιουλίου. Η κλαδική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων αναμένεται να λήξει στις 18 Ιουλίου και των εργαζομένων στον επισιτισμό μέσα στον Αύγουστο.

Όπως ανέφεραν κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων Παναγιώτης Προύτζος και ο γενικός γραμματέας Παναγιώτης Κούκος, οι εργοδότες προβάλλουν απαιτήσεις που δεν μπορούν να γίνουν δεκτές από τους εργαζόμενους, όπως οι μειώσεις που προτείνουν οι ζαχαροπλάστες της τάξεως του 50% έως 70%!

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ «ΖΟΥΓΚΛΑ» ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΚΛΑΔΟ!

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των ξενοδοχοϋπαλλήλων, αυτή την εποχή υπογράφονται επιχειρησιακές συμβάσεις με μειώσεις από 10% έως 20% και ατομικές στις οποίες προβλέπεται εργασία 10 έως 12 ωρών χωρίς ρεπό και με αμοιβές 700 ευρώ ανά μήνα.

Πρόβλημα συνιστά, όμως, και ο βαθμός της εκπροσώπησης των επιχειρηματιών στις εργοδοτικές οργανώσεις, αφού με τον νέο νόμο οι συμβάσεις δεν μπορούν να επεκταθούν και ισχύουν μόνο για όσους συμμετέχουν στις οργανώσεις των κλάδων. Στον ξενοδοχειακό κλάδο συμμετέχουν 7.500 επιχειρηματίες από τους 7.500 που υπάρχουν συνολικά και στον κλάδο του επισιτισμού μόνο το 10%.

Τα σωματεία των εργαζομένων κάνουν λόγο για πλήρη απορρύθμιση στην αγορά εργασίας, ιδιαίτερα μετά την εξομοίωση του καθεστώτος του εποχικού εργαζόμενου με εκείνη του ανειδίκευτου εργάτη.

Οι συνδικαλιστές καταγγέλλουν πλασματική μετατροπή των όρων της ατομικής σύμβασης σε απασχόληση λίγων ωρών, αθέμιτο ανταγωνισμό από χιλιάδες ανέργους της Ανατολικής Ευρώπης που προσλαμβάνονται με συμβάσεις μαθητείας και αμοιβές 300 έως 400 ευρώ και κάθε είδους υπεξαίρεση αποδοχών.

Ακόμη, ανεξέλεγκτες διαστάσεις προσλαμβάνει στους κλάδους αυτούς η ανασφάλιστη εργασία που φθάνει το 60% του συνόλου, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις όπως στη Χίο και στη Ρόδο επιχειρήσεις χρησιμοποιούν εκπαιδευόμενους στα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) που λαμβάνουν μόνο την αμοιβή του ΟΑΕΔ.

Τα συνδικάτα υποστηρίζουν, επίσης, ότι στην Αθήνα, όπου πρόσφατα έκλεισαν 21 ξενοδοχειακές μονάδες, αυξάνονται δραματικά οι απολύσεις, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδοχείων της Ρόδου (το 95%), έχει απλήρωτους τους εργαζόμενους από τον περασμένο Απρίλιο. Στην Κρήτη στην Κέρκυρα και στη Χαλκιδική αποδομούνται οι εργασιακές σχέσεις και αυξάνεται η ανασφάλιστη εργασία.

Αναφερόμενοι ειδικότερα στις επιχειρήσεις επισιτισμού, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έκαναν λόγο για «πραγματική ζούγκλα» που ανέφεραν ως παράδειγμα επιχείρηση που λειτουργεί στη Λάρισα ως καφετέρια και εστιατόριο και η οποία πρότεινε στους εργαζόμενους να προχωρήσουν σε πλασματική πολιτογράφηση στη Βουλγαρία για να καταβάλουν χαμηλότερες εισφορές στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης της γειτονικής χώρας!

Πηγή: iskra.gr, 25-6-2012


Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις