27.7 C
Athens
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

«Χαμένα χρήματα τα δανεικά»

Πρόσφατα

Γαλλοι, Γερμανοί, Ισπανοί και Ιταλοί θεωρούν ότι η χώρα μας δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της.

Δυσοίωνο βλέπουν το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη οι πολίτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, ενώ αμφισβητούν έντονα τη δυνατότητά της να αποπληρώσει τα χρέη της, θεωρώντας ότι «τα δάνεια που έχουν δοθεί στην Ελλάδα είναι χαμένα χρήματα». Το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης που διενεργήθηκε στις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, προσθέτει μια επιπλέον δυσκολία στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης ενόψει των διαπραγματεύσεων για τη χαλάρωση των όρων της δανειακής σύμβασης. Η δυσπιστία Γερμανών, Γάλλων, Ισπανών και Ιταλών απέναντι στη δυνατότητα της Ελλάδας να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της δύσκολα θα αφήσει αδιάφορες τις κυβερνήσεις τους.

Τα ποσοστά είναι συντριπτικά: 85% των Γάλλων, 84% των Γερμανών, 72% των Ισπανών και 65% των Ιταλών θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της. Συντριπτικά είναι και τα ποσοστά των πολιτών των τεσσάρων χωρών που πιστεύουν ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα αυξήσει επικίνδυνα τις δυσκολίες στη ζώνη του κοινού νομίσματος: 76% στη Γερμανία, 84% στη Γαλλία, 88% στην Ιταλία ενώ φτάνει το 90% στην Ισπανία. Αυτό λοιπόν αποδεικνύει ότι «Ιταλοί και Ισπανοί εκφράζουν σαφώς τον φόβο πως θα είναι οι επόμενοι στη λίστα», όπως σημειώνει στην εφημερίδα «Ζουρνάλ ντι Ντιμάνς» ο επικεφαλής του ινστιτούτου μελετών Ifop-Fiducial Φρεντερίκ Νταμπί. Υπό το ίδιο πρίσμα, ερμηνεύεται και η «αισιοδοξία» των Ιταλών ότι η Ελλάδα θα καταφέρει με τη βοήθεια της ΕΕ να μειώσει το έλλειμμα και το χρέος της. Η Ιταλία είναι η μόνη χώρα από τις τέσσερις όπου αυτή η άποψη είναι πλειοψηφική (56%). Στην Ισπανία το ποσοστό αυτό είναι 44%, στη Γαλλία πέφτει στο 39% και στη Γερμανία βυθίζεται στο 27%. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι απαντήσεις στα τρία ερωτήματα διαπερνούν οριζοντίως τα φύλα, τις ηλικίες, τα κοινωνικά στρώματα και τα κόμματα. Για παράδειγμα, το ποσοστό των ψηφοφόρων του γερμανικού Die Linke (Η Αριστερά) που θεωρούν «χαμένα χρήματα» τα δάνεια προς την Ελλάδα αγγίζει το 88%, ενώ την ίδια άποψη έχουν οι ψηφοφόροι των Χριστιανοδημοκρατών της Ανγκελα Μέρκελ κατά 85%.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ. Δεν προκαλεί έκπληξη επομένως η δήλωση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι «πρέπει τώρα η πιο σημαντική αποστολή της νέας κυβέρνησης να είναι η γρήγορη και χωρίς καθυστερήσεις εφαρμογή του συμφωνηθέντος προγράμματος, αντί και πάλι να ρωτάει τι ακόμη περισσότερο μπορούν να κάνουν οι άλλοι». Στο ίδιο πνεύμα, ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών (αδελφό κόμμα εκείνου της Μέρκελ στη Βαυαρία) Χορστ Ζεεχόφερ σημείωσε ότι «το παιχνίδι με τον χρόνο δεν έχει κανένα νόημα, για τη Γερμανία αυτό σημαίνει επιβαρύνσεις δισεκατομμυρίων». Πάντως, για τον γάλλο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μπερνάρ Καζνέβ η δυσπιστία των πολιτών οφείλεται στην «ανικανότητα που δείχνει μέχρι σήμερα η Ευρωπαϊκή Ενωση να απαντήσει στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη». Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, ο Μπερνάρ Καζνέβ γίνεται ακόμη πιο σαφής: «Πρέπει να αποφευχθεί οι ευρωπαϊκοί λαοί να είναι καταδικασμένοι σε ισόβια λιτότητα».

Αναδημοσίευση από ΝΕΑ, 25-6-2012


Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση. 

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις