20.7 C
Athens
Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ SOS για τα ταμεία. Σε ποια κινδυνεύουν οι συντάξεις

Πρόσφατα

Στο «κόκκινο» βρίσκονται τα μεγαλύτερα ταμεία της χώρας, που κάθε μήνα δίνουν μάχη για να εξασφαλίσουν συντάξεις και άλλες παροχές. Την ίδια στιγμή η τρόικα έχει καταστήσει σαφές πως πρέπει να υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσεις σε μία σειρά θεμάτων, όπως είναι τα καταβαλλόμενα εφάπαξ και τα επιδόματα.

Στο μέτωπο των ασφαλιστικών ταμείων τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά:

– Στο ΙΚΑ αναζητούνται 1.4 δισεκατομμύρια ευρώ για να συνεχίσει η ομαλή καταβολή των συντάξεων μέχρι το τέλος της χρονιάς. Το πρώτο τετράμηνο του έτους υπήρξε μία μείωση των εσόδων κατά 12% έως 14%, ενώ η εισφοροδιαφυγή αγγίζει τα 6 δισεκατομμύρια το χρόνο (ένας στους τρεις εργαζόμενους δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη). .

Σημειώνεται πως με βάση το μνημόνιο οι εισφορές θα μειωθούν κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και θα πρέπει να υπάρξουν αντισταθμιστικά μέτρα για να καλυφθεί αυτή η απώλεια (εκτιμάται πως θα υπάρξουν περικοπές σε υψηλές συντάξεις). Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως κάθε μήνα το μεγαλύτερο ταμείο της χώρας στρέφεται στον εσωτερικό δανεισμό (από το ΕΤΕΑΜ και το φορέα της ΔΕΗ) για να βρει τα απαιτούμενα χρήματα και να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

– Στον ΟΑΕΕ το έλλειμμα αναμένεται να φτάσει τα 822 εκατομμύρια ευρώ (με βάση στοιχεία της ΕΣΕΕ). Για να γίνει αντιληπτή η κρισιμότητα της κατάστασης αρκεί να αναφερθεί πως η μείωση των εσόδων από τις εισφορές έχει υπερβεί το 30%..

Το διοικητικό συμβούλιο του ταμείου καλείται να εξετάσει μια σειρά μέτρων, για να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Μεταξύ άλλων αναμένεται να υπάρξουν προτάσεις για αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων αλλά και για καταβολή των συντάξεων για 12 μήνες (χωρίς δώρα και επιδόματα για τα οποία οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν καταβάλλει εισφορές).

– Στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων είναι σε εκκρεμότητα 52.000 αιτήσεις για το εφάπαξ, ωστόσο δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα χρήματα. Σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση όσοι καταθέσουν τώρα τα χαρτιά τους θα πάρουν το βοήθημα μετά από επτά χρόνια.

Στο τραπέζι θα τεθούν προτάσεις για αύξηση των εισφορών ή για μείωση του καταβαλλόμενου εφάπαξ για δεύτερη φορά τον τελευταίο χρόνο. Εναλλακτικά εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο να μην καταβάλλεται βοήθημα σε όσους δεν συμπληρώνουν 25 έτη ασφάλισης.

– Σε άλλα 20 ταμεία ή τομείς πρόνοιας τα ποσά εφάπαξ που καταβάλλονται είναι μεγαλύτερα κατά 2% έως 83% σε σχέση με τις εισφορές που έχουν δώσει οι ασφαλισμένοι στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Πρόκειται μεταξύ άλλων για τους φορείς των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των εργαζομένων στις φαρμακευτικές εταιρείες, του προσωπικού των ιπποδρομικών και των εταιρειών τσιμέντου.

Εδώ πρέπει να επισημανθεί πως η τρόικα έχει ζητήσει να υπάρξουν παρεμβάσεις στα εφάπαξ σε όσα ταμεία έχουν ελλείμματα. Μάλιστα στην τελευταία επίσκεψη της στη χώρα μας είχε καταστήσει σαφές πως το θέμα πρέπει να συζητηθεί το καλοκαίρι.

– Από «κόσκινο» θα περάσουν και 89 παροχές (π.χ. επιδόματα, προσαυξήσεις) που χορηγούνται από ταμεία και άλλους οργανισμούς. Με βάση το μνημόνιο θα πρέπει μέχρι το 2015 να υπάρξουν περικοπές 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στα κοινωνικά επιδόματα.

Αναδημοσίευση από ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 25-6-2012


Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις