Στην εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ που υπολείπεται της «κουρεμένης» δόσης του Μαΐου προχωρά, ως το τέλος Ιουνίου, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ενώ από Δευτέρα αναμένεται κλιμάκιο της τρόικας στην Ελλάδα μετά από πρόσκληση της νέας κυβέρνησης. Τα παραπάνω γνωστοποίησε μετά το τέλος του χθεσινού Eurogroup ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, το Eurogroup άκουσε με μεγάλη προσοχή τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Ζαννιά, ο οποίος εγγυήθηκε στους εταίρους την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
«Ακούσαμε προσεκτικά τον υπηρεσιακό υπουργό Γιώργο Ζαννιά, ο οποίος παρέστη στη σημερινή συνεδρίαση, και μας διαβεβαίωσε τόσο για τη δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα, όσο και για την αποφασιστικότητα του νέου πρωθυπουργού και της κυβέρνησης συνεργασίας για την αφοσίωση στο ευρώ και στη δέσμευσή της να τιμήσει τη δέσμευση στο ευρώ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη» επισήμανε μεταξύ άλλων ο Γιούνκερ.
Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ,η κυβέρνηση θα καλέσει κλιμάκιο της τρόικας στην Αθήνα, προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και «να δούμε που βρίσκεται το πρόγραμμα». Θα ακολουθήσει πλήρης αποστολή της τρόικας για συζητήσεις με την κυβέρνηση μετά την επίσημα πρόσκληση που αναμένεται τη Δευτέρα. Δεν αποκλείεται πάντως η τρόικα να καταφτάσει και την ίδια ημέρα.
Στόχος, σύμφωνα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Επιπλέον διαβεβαίωσε ότι θα επιταχυνθούν όλες οι εργασίες, γεγονός που ερμηνεύεται ότι θα υπογραφεί νέο μνημόνιο με την Ελλάδα.
Τέλος, ανέφερε και την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, που αποτελούσε το υπόλοιπο της πρώτης δόσης, το οποίο θα δοθεί στην Ελλάδα μέχρι τέλος του μήνα, ενώ ανέφερε ότι ένα μέρος του παραπάνω ποσού θα δοθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, στο πλαίσιο της συνεισφοράς της Ελλάδας.
Από την πλευρά του, ο επίτροπος Όλι Ρεν, όσο και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισαν ότι η τρόικα θα εξετάσει την πορεία του προγράμματος, «τι έχει γίνει, τι δεν έχει γίνει», προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις για το τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα προκειμένου να πετύχει τους στόχους της.
Γεγονός είναι ότι τόσο ο κ. Γιούνκερ, όσο και ο Όλι Ρεν και Κριστίν Λαγκάρντ δεν έκαναν αναφορά σε «επαναδιαπραγμάτευση» του μνημονίου, αλλά σε «επικαιροποίηση».
Η Κριστίν Λαγκάρντ διευκρίνισε ότι η τρόικα δεν θα προετοιμάσει «αναθεώρηση» του μνημονίου, αλλά επικαιροποίησή του. Το κλιμάκιο -είπε- θα βρεθεί στην Ελλάδα κυρίως σε μία αποστολή συλλογής στοιχείων: «Τι έχει γίνει, τι δεν έχει γίνει» και θα επιστρέψει τα αποτελέσματα στην ΕΚΤ την Κομισιόν και το ΔΝΤ. Άλλωστε, πρόσθεσε η κυρία Λαγκάρντ, η τρόικα έχει να βρεθεί στην Ελλάδα από το Μάρτιο.
Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μιλώντας για τη γενικότερη κατάσταση, στην Ευρωζώνη, αναφερόμενη σε έκθεση του ΔΝΤ για την κατάσταση στη ζώνη του ευρώ, διαπίστωσε «εντεινόμενες και οξείες πιέσεις» και κάλεσε την ΕΚΤ να ασκήσει «δημιουργική και επινοητική» νομισματική πολιτική.
«Αυτό μπορεί να περάσει μέσα από το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων ή με μια πιο παραδοσιακή πολιτική. Εναπόκειται στην ΕΚΤ να αποφασίσει» υπογράμμισε η Κριστίν Λαγκάρντ και έκανε επίσης λόγο για ανάγκη δημοσιονομικής ένωσης στην Ευρωζώνη.
Πηγή: tvxs.gr, 22-6-2012
Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.