15.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Ευρώπη δείχνει τώρα τα δόντια της για το Μνημόνιο

Πρόσφατα

Δεν αφήνουν πολλές ελπίδες για ριζικές αλλαγές στο Μνημόνιο οι ευρωπαίοι ηγέτες οι οποίοι έδειξαν χθες τα δόντια τους στην ελληνική κυβέρνηση που πιθανόν σχηματισθεί σήμερα. Αγκελα Μέρκελ και Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ δεν άφησαν πολλά περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης στην Ελλάδα και έστειλαν ηχηρό μήνυμα στον Αντώνη Σαμαρά ότι τα περιθώρια είναι περιορισμένα.

«Εξήγησα στον Αντώνη Σαμαρά πως δεν θα υπάρξει ουσιαστική τροποποίηση σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» είπε ο κ. Γιουνκέρ. Πρόσθεσε, πάντως, ότι δεδομένης της ύφεσης, η οποία είναι βαθύτερη στην Ελλάδα απ’ό,τι αναμενόταν, «θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για μια χρονική επιμήκυνση του προγράμματος».

Οι ευρωπαίοι εταίροι προσανατολίζονται, όπως όλα δείχνουν, σε μια επιμήκυνση δυο ετών του χρόνου προσαρμογής του προγράμματος λιτότητας και όχι σε ριζική αλλαγή των όρων του Μνημονίου. Η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ ήταν κατηγορηματική σε αυτό το πλαίσιο: «Δεν μπορεί να υπάρξουν αποκλίσεις από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί» δήλωσε κατηγορηματικά ενώ ο αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ δήλωσε επιθετικά ότι «δεν μπορεί να γίνουν εκπτώσεις στη συμφωνία, δεν θα κάνουμε εκπτώσεις».

Κοινοτικοί παρατηρητές θεωρούν ωστόσο βέβαιο ότι η γερμανική πλευρά θα υπαναχωρήσει από την άτεγκτη στάση της, αν και όχι σε όλα τα μέτωπα και στην έκταση που θα επιθυμούσε η ελληνική κυβέρνηση. Το πρακτορείο Associated Press φιλοξένησε χθες δηλώσεις ευρωπαίου αξιωματούχου ο οποίος τόνισε ότι οι όροι του Μνημονίου πρέπει οπωσδήποτε να αποτελέσουν αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης, καθώς η ύφεση στην ελληνική οικονομία έχει θέσει το υπάρχον πρόγραμμα εκτός στόχων.

«Οποιος πει ότι δεν μπορούμε να επαναδιαπραγματευτούμε το Μνημόνιο έχει παραισθήσεις. Εάν δεν αλλάζαμε το Μνημόνιο θα υπογράφαμε μια ψευδαίσθηση» είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ δήλωσε χθες ότι δεν τίθεται θέμα νέου Μνημονίου αφού «μόλις πρόσφατα υπογράψαμε τη συμφωνία με την Ελλάδα», όπως είπε.

Την ίδια ώρα πιέσεις στη γερμανική πλευρά ασκεί η αμερικανική κυβέρνηση για να δεχτεί επαναδιαπραγμάτευση με την Ελλάδα για τους όρους του Μνημονίου. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο περιθώριο της Συνόδου των G20 η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Λάελ Μπρέιναρντ «πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος, δεδομένου ότι η οικονομία δεν είχε την συμπεριφορά που είχε προβλεφθεί αρχικά». Η δήλωση αυτή εκλαμβάνεται από την ελληνική πλευρά ως θετική αλλά μόνο στην κατεύθυνση της επιμήκυνσης του χρόνου προσαρμογής του δημοσιονομικού συμφώνου και της λιτότητας.

Αναδημοσίευση από iefimerida.gr, 20-6-2012


Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις