20.9 C
Athens
Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Fitch: Υποβάθμιση της χώρας κατά τρεις βαθμίδες. Ασφυκτικές γίνονται οι πιέσεις στην Ισπανία

Πρόσφατα

Αβάσταχτες γίνονται πλέον οι πιέσεις προς την Ισπανία μετά το νέο, βαρύ πλήγμα που δέχθηκε από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, ο οποίος υποβάθμισε χθες την πιστοληπτική της αξιολόγηση κατά τρεις βαθμίδες, σε ΒΒΒ από Α, διατηρώντας αρνητική την προοπτική, σε μία κίνηση που δείχνει ότι τα περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά.

Ο Fitch εκτιμά το πιθανό δημοσιονομικό κόστος αναδιάρθρωσης και ανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών τραπεζών γύρω στα 60 δισ. ευρώ (6% του ΑΕΠ), ενώ δεν αποκλείεται να φθάσει έως τα 100 δισ. ευρώ με βάση το χειρότερο σενάριο συγκριτικά με την προηγούμενη εκτίμηση του οίκου για 30 δισ. ευρώ. Το ακαθάριστο κυβερνητικό χρέος της Ισπανίας αναμένεται να απογειωθεί στο 95% του ΑΕΠ το 2015 με βάση την εκτίμηση για κόστος ανακεφαλαιοποίησης στα 60 δισ. ευρώ, τη στιγμή που η προηγούμενη πρόβλεψε έκανε λόγο για χρέος στο 82% στα τέλη του 2013.

Ο Fitch προβλέπει ότι η Ισπανία θα παραμείνει σε ύφεση για το υπόλοιπο του έτους αλλά και το 2013, ενώ προηγουμένως ανέμενε ήπια ανάκαμψη το επόμενο έτος. Επίσης τα υψηλά επίπεδα εξωτερικού δανεισμού της χώρας την καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτη σε πιθανή περαιτέρω εξάπλωση της ελληνικής κρίσης.

Επιπλέον, η μειωμένη κατά πολύ χρηματοδοτική ευελιξία της ισπανικής κυβέρνησης περιορίζει τη δυνατότητά της να παρέμβει αποφασιστικά στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού κλάδου και αυξάνει την πιθανότητα εξωτερικής στήριξης, καταλήγει ο οίκος. Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, επανέλαβε χθες ότι οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησής του θα κριθούν από τις εκθέσεις για τις ισπανικές τράπεζες.

Σύμφωνα με δύο πηγές από το χρηματοπιστωτικό τομέα, τις οποίες επικαλείται το Reuters, η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ , που θα δημοσιευθεί την προσεχή Δευτέρα, θα δείξει ότι οι προβληματικές ισπανικές τράπεζες χρειάζονται «ένεση» κεφαλαίου τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ, ενώ υπολογίζει σε 90 δισ. ευρώ τις συνολικές ανάγκες για την εξυγίανση ολόκληρου του τραπεζικού συστήματος της Ισπανίας.

Νωρίτερα χθες, με επιτυχία πέρασε η Μαδρίτη ακόμη μία δοκιμασία με τη χθεσινή δημοπρασία ομολόγων της, αποδεικνύοντας ότι εξακολουθεί να έχει πρόσβαση στις διεθνείς πιστωτικές αγορές.

Η Μαδρίτη κατάφερε να αντλήσει 2,1 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας οριακά το στόχο που είχε θέσει, αν και με αυξημένο, αλλά ακόμη ανεκτό, κόστος δανεισμού, με τη μέση απόδοση στα 10ετή να διαμορφώνεται στο 6,044%, στο υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι το Νοέμβριο, έναντι 5,74% στην αντίστοιχη δημοπρασία του Απριλίου.

O Πολ Τέιλορ του οίκου Fitch υποστηρίζει ότι οι επενδυτές έχουν πλήρη έλλειψη εμπιστοσύνης στην ικανότητα των Ευρωπαίων πολιτικών να αντιμετωπίσουν την κρίση. «Υπάρχει σαφώς πίεση στις χώρες της Ευρωζώνης, η οποία απαιτεί κάποιας μορφής δράση. Συμμερίζομαι, κατά κάποιον τρόπο, την άποψη ότι δεν μπορούν να υπάρξουν βραχυπρόθεσμες λύσεις…

Πρέπει η Ευρώπη συνολικά να δώσει λύση (στην κρίση)», δήλωσε ο κ. Τέιλορ από την Κοπεγχάγη. Μια ελληνική έξοδος από το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα θα οδηγούσε σε υποβάθμιση του αξιόχρεου αρκετών χωρών-μελών, θέτοντας σε επιτήρηση με το ενδεχόμενο υποβάθμισης όλων των χωρών της Ευρωζώνης, προειδοποίησε ο Εν Πάρκερ, αναλυτής της Fitch. Εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, τότε η Fitch θα υποβαθμίσει αυτομάτως Κύπρο, Ιρλανδία, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία.

Ετοιμη να βοηθήσει

Η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να βοηθήσει τον ισπανικό τραπεζικό κλάδο, εάν το ζητήσει η Μαδρίτη, δήλωσε χθες ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εκτιμώντας ωστόσο ότι είναι πολύ νωρίς για εικασίες σχετικά με το ποσό της οικονομικής βοήθειας. Ερωτηθείς για τη δυνατότητα μιας απευθείας βοήθειας προς τον τραπεζικό τομέα, απάντησε ότι προπάντων πρόκειται για «ένα νομικό πρόβλημα».

Αναδημοσίευση από ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 8-6-2012


Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις