Η επικεφαλής του ΔΝΤ κάλεσε την χώρα μας να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ρίγας που «πήρε γενναίες αποφάσεις». Οι συνέπειες όμως που καταγράφονται στη χώρα της Βαλτικής από τη «σωτήρια» παρέμβαση του ΔΝΤ, την καθιστούν μάλλον παράδειγμα προς αποφυγήν…
Παράδειγμα προς «μίμηση» για την Ελλάδα θα πρέπει να αποτελέσει η Λετονία, σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη σουηδική εφημερίδα «Σβένσξκα Ντάγκμπλαντετ», η επικεφαλής του ΔΝΤ κάλεσε την Αθήνα να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα ακολουθώντας το παράδειγμα της… Ρίγας, η οποία συμμορφώθηκε και πήρε πολλές γενναίες αποφάσεις».
Ωστόσο, ορισμένα από τα στοιχεία που καταγράφονται ακόμη και σε επίσημες εκθέσεις του οργανισμού για τις συνέπειες της «σωτήριας» παρέμβασής του στην πρώην Σοβιετική χώρα, εγείρουν ερωτηματικά σχετικά με το εάν θα πρέπει κανείς να τη μιμηθεί ή να την καταστήσει παράδειγμα προς… αποφυγήν.
Οταν το 2008 η Ρίγα αντιμετώπιζε βαθιά ύφεση, το ΔΝΤ της προσέφερε βοήθεια 7,5 δισ. ευρώ. Παρά το γεγονός ότι η βαλτική χώρα είχε αρνηθεί να δεχτεί τόσο υψηλό δάνειο, εντούτοις έπρεπε να λάβει μια σειρά από μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας και ενέκρινε τους πιο σκληρούς προϋπολογισμούς της ιστορίας της. Η κυβέρνηση που δέχτηκε το δάνειο κατέρρευσε λίγους μήνες μετά και τη θέση της πήρε αυτή του Βάλντις Ντομπρόβσκις που δέχτηκε να ακολουθήσει τις επιταγές των δανειστών.
Ως αποτέλεσμα της άρνησης να υποτιμήσει το νόμισμά της έναντι του ευρώ -το οποίο προσδοκά να υιοθετήσει το 2014-, η Ρίγα προχώρησε σε εσωτερική υποτίμηση μειώνοντας ραγδαία δημόσιες δαπάνες και μισθούς των οποίων η μείωση στον δημόσιο τομέα, άγγιξε ακόμη και το 60%. Ομως, παρά τη μείωση των μισθών, την αύξηση της φορολογίας και τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, δεν κατάφεραν να ανακόψουν την ύφεση που το 2009 άγγιξε το 18,4%.
Αναδημοσίευση από ΕΘΝΟΣ, 6-6-2012
Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.