Ο Μάιος ίσως αποδειχθεί ο χειρότερος μήνας για τα ασφαλιστικά ταμεία, από άποψη εσόδων, με τις διοικήσεις των ταμείων να κάνουν εμμέσως πλην σαφώς λόγο για ασφαλιστικό κραχ, πολύ ισχυρότερο και βάσει των στοιχείων πολύ συντομότερο από μια πιθανή έξοδο της χώρας από το ευρώ…
Υπολογίζεται ότι, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ θα χρειαστούν περί το 1,5 δισ. ευρώ επιπλέον από τα προϋπολογισθέντα, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στην έγκαιρη καταβολή των συντάξεων και κηρύξουν στην πράξη παύση πληρωμών. Ήδη, έχουν εισηγηθεί προς τα αρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών πρόσθετη κρατική χρηματοδότηση. Το πρόβλημα είναι άμεσο, θα κληθεί δε να το αντιμετωπίσει από τις πρώτες κιόλας ημέρες της θητείας της, η όποια νέα κυβέρνηση βγει από τις κάλπες στις 17 Ιουνίου, αφού τα τρία αυτά ταμεία θα έχουν πρόβλημα στην καταβολή των συντάξεων του Αυγούστου, στα τέλη Ιουλίου.
Συνολικά, με βάση τον προϋπολογισμό, μόνο σε αυτά τα τρία ταμεία, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ, που χορηγούν συντάξεις σε πάνω από 2.200.000 δικαιούχους, έχει προγραμματιστεί να δοθούν 8,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Μάλιστα, σε αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνεται η πρόσθετη επιχορήγηση ύψους 2,3 δισ. ευρώ, που δόθηκε μόλις τον περασμένο Απρίλιο για να καλυφθούν ταμειακές δυσκολίες που ανέκυψαν από το πρώτο κιόλας τετράμηνο του έτους.
Η δραματική μείωση των εσόδων, κατά περίπου 150 – 200 εκατ. ευρώ κάθε μήνα, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην συνεχώς αυξανόμενη ανεργία, στη σημαντική μείωση των μισθών αλλά και στην έλλειψη ρευστότητας στην αγορά. Είναι χαρακτηριστικό, ό,τι οι εμποροβιοτέχνες παραδέχονται, πως σε ποσοστό κοντά στο 55% δεν καταβάλλουν μισθούς στους εργαζόμενούς τους. Όσο για εισφορές, ούτε λόγος…
Δεν είναι τυχαίο, πως τα έσοδα του ΙΚΑ παρουσίασαν κάμψη κατά 14% το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου, ενώ αντίστοιχα η μείωση στον ΟΑΕΕ έφτασε το 20%. Επίσης, ο ΟΓΑ αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα είσπραξης εσόδων.
Για να καταβληθούν οι συντάξεις Ιουλίου, στα τέλη Ιουνίου, το ΙΚΑ εφάρμοσε τη συνήθη τακτική του, ανταλλάσσοντας ομόλογα με ρέπος, αποκτώντας ρευστότητα της τάξης των 250 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, εξακολουθεί κάθε μήνα, να δανείζεται εσωτερικά (ταμειακή διευκόλυνση) από το ΕΤΕΑΜ και από το ΤΑΠ ΔΕΗ, ποσό της τάξης των 240 εκατ. ευρώ.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η ξαφνική απόφαση της υπηρεσιακής κυβέρνησης για ρύθμιση χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία και κυρίως το ΙΚΑ, που ελήφθη, μετά από εισήγηση της διοίκησης του Ιδρύματος. Η ρύθμιση, επανάληψη αυτής που έληξε στα τέλη Απριλίου, θα προβλεφθεί με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, το συντομότερο δυνατόν. Στόχο έχει να αυξηθούν τα έσοδα, προσδοκώντας ότι καθώς πρόκειται για την πλέον ευνοϊκή ρύθμιση -με έκπτωση ακόμη και κατά 100% των πρόσθετων τελών στην περίπτωση της εφάπαξ καταβολής των οφειλών- κάποιοι από τους πλέον των 800.000 φυσικών και νομικών προσώπων που χρωστούν στο ΙΚΑ, θα προστρέξουν έως τις 29 Ιουνίου να διακανονίσουν τα χρέη τους. Εκτιμάται ότι οι οφειλές προς το ΙΚΑ ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ, στον ΟΑΕΕ τα 4 δισ. ευρώ ενώ σε όλα τα υπόλοιπα ταμεία, οι «μπαταχτσήδες» χρωστούν περί το 1 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της διοίκησης του Ιδρύματος, η νέα ρύθμιση θα οδηγήσει περίπου 30.000 παλαιούς οφειλέτες που είχαν μπει σε ρύθμιση να επαναριθμήσουν τις οφειλές τους.
Να σημειωθεί εδώ, πως παρ’ ό,τι τα τελευταία χρόνια, κάθε ευνοϊκή ρύθμιση χρεών είναι «η τελευταία», τα έσοδα από διακανονισμούς, κυρίως επιχειρήσεων που θέλουν να είναι ασφαλιστικά ενήμερες, αποτελούν σημαντική βοήθεια προς τα ταμεία και κυρίως το ΙΚΑ. Τον περασμένο μήνα, τα έσοδα του Ιδρύματος από ρυθμίσεις χρεών αυξήθηκαν από τα 61 εκατ. στα 82 εκατ. ευρώ.
Πηγή:capital.gr, 5-6-2012
Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.