20.9 C
Athens
Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Χωρίς μορατόριουμ οι μειώσεις των μισθών

Πρόσφατα

Τέσσερις συλλογικές συμβάσεις εργασίας καταγγέλθηκαν αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του υπηρεσιακού υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στο κενό πέφτει η έκκληση του υπηρεσιακού υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Ρουπακιώτη προς τις εργοδοτικές οργανώσεις για ένα «μορατόριουμ» όσον αφορά τις μειώσεις μισθών – εθελοντικό «πάγωμα» της εφαρμογής του νέου νόμου για τις συμβάσεις έως τις εκλογές. Εκκληση την οποία εμμέσως μόνο στήριξε ο πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος διευκρινίζοντας πως «η κυβέρνηση αυτή δεν έχει οιανδήποτε αρμοδιότητα για τη μεταβολή του ισχύοντος νομοθετικού καθεστώτος». Και ότι «είναι εντελώς διαφορετικό θέμα εάν, στο πλαίσιο της κοινωνικής ειρήνης – της κοινωνικής καταλαγής, οι κοινωνικοί εταίροι μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους ώστε να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να βρουν λύσεις, οι οποίες δεν θα δυναμιτίζουν το κλίμα στην τόσο δύσκολη περίοδο που ζούμε».

Ο κ. Πικραμμένος ευχήθηκε «να μπορέσουν να συνεννοηθούν» οι κοινωνικοί εταίροι και λίγο αργότερα ο Α. Ρουπακιώτης, σε επικοινωνίες που είχε τόσο με τους προέδρους των εργοδοτικών οργανώσεων όσο και με τη ΓΣΕΕ, προανήγγειλε ότι θα οργανώσει μια πρώτη κοινή συνάντηση.

Νέες καταγγελίες

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που παρουσιάζει η «Η», επιπλέον 4 συλλογικές συμβάσεις εργασίας καταγγέλθηκαν από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του νέου υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (των εργαζομένων στα υποθηκοφυλάκεια στις 18/5, των τυπογράφων των ημερήσιων επαρχιακών εφημερίδων στις 21/5 και χθες των εργαζομένων στα λιθογραφεία – επιχειρήσεις γραφικών τεχνών και των απασχολουμένων στις βιομηχανίες – βιοτεχνίες και στα εργαστήρια ζαχαρωδών και ειδών ζαχαροπλαστικής) ανεβάζοντας σε ποσοστό πάνω από το 56% τους κλάδους, όπου οι συμβάσεις είτε έχουν καταγγελθεί είτε έχουν λήξει και «τρέχει» το τρίμηνο για την επαναδιαπραγμάτευσή τους και την εφαρμογή του καθεστώτος της μετενέργειας (σε 10 έχει λήξει το τρίμηνο από τις 15 Μαΐου).

Εμπόριο

Να σημειωθεί ότι ακόμη και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας χωρίς καταγγελία (όπως στο εμπόριο) δεν κατόρθωσε να πείσει την εργοδοτική οργάνωση των επιχειρήσεων ζαχαρωδών προϊόντων (από την οποία και εκλέγεται με συντριπτική πλειοψηφία) να μην προχωρήσει στην καταγγελία της κλαδικής σύμβασης.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, σε σύνολο 151 συμβάσεων που «καλύπτουν» μεγάλο αριθμό απασχολουμένων:

1. Συνολικά 32 συμβάσεις έχουν λήξει ή καταγγελθεί μετά τις 14/2/2012 και «τρέχει» το τρίμηνο. Αν το τρίμηνο παρέλθει άπρακτο, δίνεται στον εργοδότη το δικαίωμα να προσαρμόσει τους μισθούς στο βασικό μισθό της κλαδικής + στα 4 διατηρούμενα επιδόματα (προϋπηρεσίας, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας, όπου υπάρχει) χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου.

2. Για 10 συλλογικές συμβάσεις που έληξαν ή καταγγέλθηκαν μετά τις 14/8/2011 και μέχρι τις 14/2/2012 διήνυαν το εξάμηνο παράτασης ισχύος τους, έχει λήξει από τις 14/5/2012 το τρίμηνο.

3. Αλλες 43 συλλογικές συμβάσεις εργασίας είχαν λήξει ή καταγγελθεί πριν από τις 14/8/2011, έχουν διανύσει το εξάμηνο παράτασης ισχύος και μέχρι σήμερα δεν έχουν υπογραφεί νέες, με αποτέλεσμα οι κανονιστικοί όροι να έχουν μεταβληθεί σε συμβατικούς όρους ατομικής συμφωνίας (μπορούν να τροποποιηθούν οποτεδήποτε με συμφωνία εργοδότη και εργαζομένου).

4. Στην αγορά εργασίας επεκτείνονται, μήνα με το μήνα, οι ατομικές και επιχειρησικές συμβάσεις (προβλέποντας μιεώσεις μισθών έως 40%) και οι ευέλικτες συμβάσεις (μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης με μειωμένες από 50% και πάνω αποδοχές).

Οποτεδήποτε, ωστόσο, μπορεί να υπογραφεί νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, εφόσον υπάρξει συμφωνία μεταξύ των οργανώσεων των εργοδοτών και των εργαζομένων, ακόμη και με καθεστώς μετενέργειας. Η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, πάντως, δεν θα είναι, γενικά υποχρεωτική, αφού έχει καταργηθεί το δικαίωμα επέκτασής της σε όλους ανεξαιρέτως τους εργοδότες (το ίδιο ισχύει και για τη σύμβαση του εμπορίου, η οποία είναι σε διαπραγμάτευση χωρίς να έχει καταγγελθεί).

5. Στον ΟΜΕΔ (ο οποίος αποφασίζει μόνο για τους μισθούς) έχουν καταφύγει και βρίσκονται στο στάδιο της μεσολάβησης μόνο οι λογιστές.

Αναδημοσίευση από ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 23-5-2012


Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις