19.8 C
Athens
Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Εφιάλτης η ανεργία των νέων

Πρόσφατα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΟΕ, οι άνεργοι νέοι στον πλανήτη ανέρχονται στα 75 εκατομμύρια με τάσεις ανόδου. Θλιβερή πρωτιά για Ελλάδα και Ισπανία, όπου ένας στους δύο νέους δεν έχει απασχόληση.

Εάν ήταν χώρα, θα ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη. Εάν ήταν στρατός, θα ήταν ο ισχυρότερος στον κόσμο. Κι όμως, οι 75 εκατομμύρια άνεργοι νέοι ανά τον πλανήτη, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 12,7% του νεανικού εργατικού δυναμικού, αντιμετωπίζονται μόνο ως «αριθμός», χωρίς να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για την καταπολέμηση του τρομακτικού αυτού φαινομένου.

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας στη νέα της έκθεση για την ανεργία των νέων από 15 έως 24 χρονών, στην οποία γίνεται λόγος για μια «ανησυχητική τάση» που δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης, τουλάχιστον πριν από το 2016, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν για υπαρκτό κίνδυνο μιας «χαμένης γενιάς».

Πρωταθλήτριες στην ανεργία των νέων, με ποσοστά 18%, αναδεικνύονται οι χώρες της Ευρωζώνης -στις οποίες τη θλιβερή πρωτιά κατέχουν η Ελλάδα και η Ισπανία, όπου η ανεργία αγγίζει έναν στους δύο νέους- ενώ, σύμφωνα με τη ΔΟΕ, το ποσοστό αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο εάν λάβει κανείς υπόψη όσους αποθαρρυμένοι εγκαταλείπουν την έρευνα για εργασία, αλλά και όσους εργάζονται χωρίς να πληρώνονται.

Οπως υποστηρίζει η έκθεση, η εγκατάλειψη της αναζήτησης εργασίας από κυρίως μορφωμένους νέους -μια παράμετρος που εκτοξεύει το πραγματικό ποσοστό ανεργίας στο 13,6% παγκοσμίως- είναι ακόμη πιο έντονη στις ανεπτυγμένες οικονομίες της Ευρωζώνης.

Μάλιστα, το ποσοστό ανεργίας των νέων αναμένεται να δεχτεί μεσοπρόθεσμα και νέες πιέσεις, μια εξέλιξη που καθιστά άκρως απίθανη την όποια αντιστροφή της τάσης τα επόμενα χρόνια.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΕ ΓΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΤΕΠ

Αυξάνεται ο κίνδυνος κοινωνικών ταραχών

Σε εφιάλτη εξελίσσεται παγκοσμίως το πρόβλημα της ανεργίας τόσο των νέων όσο και των υπόλοιπων ηλικιακών ομάδων, καθώς -όπως σημειώνει η ΔΟΕ- αυξάνεται ο κίνδυνος κοινωνικών ταραχών ανά τον κόσμο.

Λίγες εβδομάδες πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης για την ανεργία των νέων, ο διεθνής οργανισμός που εδρεύει στη Γενεύη είχε παρουσιάσει την ετήσια έρευνά του σχετικά με την απασχόληση για το έτος 2012, αποκαλύπτοντας πως ο συνολικός αριθμός των ανέργων αγγίζει τα 202 εκατομμύρια, 6 εκατομμύρια περισσότεροι από το 2011!

Οπως προειδοποιούσε τότε ο οργανισμός, η κατάσταση στην Ευρώπη «είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική», ενώ οι προβλέψεις για τα ερχόμενα χρόνια ήταν απαισιόδοξες κυρίως εξαιτίας «των μέτρων λιτότητας που υιοθετήθηκαν με στόχο την καθησύχαση των αγορών».

Αναφερόμενη στην Ευρωζώνη, η έκθεση συμβούλευε τα κράτη-μέλη και τις ευρωπαϊκές αρχές να «ξανασκεφτούν» τη δυνατότητα απευθείας παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης, μια πρόταση την οποία έχει επαναλάβει πολλές φορές μεταξύ άλλων και ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, χωρίς ωστόσο να την έχει αποδεχτεί -τουλάχιστον δημοσίως- το Βερολίνο. Επιπλέον, ο διεθνής οργανισμός συνιστούσε στις Βρυξέλλες τη χρήση των «ανενεργών» κονδυλίων που βρίσκονται σε διάφορα ταμεία της αποκλειστικά για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ανάγκη για μέτρα ανάπτυξης εδώ και τώρα

Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στην Ευρωζώνη οφείλονται στα αυστηρά μέτρα λιτότητας

Μέτρα «εδώ και τώρα» πρέπει να λάβουν οι κυβερνήσεις των ανεπτυγμένων χωρών για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, σύμφωνα με τη ΔΟΕ, η οποία συνδέει άμεσα την ανάγκη τόνωσης της ανάπτυξης με οποιαδήποτε προοπτική βελτίωσης των δεικτών ανεργίας.

Οπως επισημαίνεται στην έκθεση, η οικονομική κρίση πλήττει τους νέους με «πρωτοφανή ένταση», ενώ τα επίμονα υψηλά ποσοστά ανεργίας στην Ευρωζώνη οφείλονται στα αυστηρά μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται σε σχεδόν όλα τα κράτη-μέλη.

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της ΔΟΕ για την απασχόληση, Ζοζέ Σαλασάρ-Σιρινάτς, η ανεργία των νέων μπορεί να αντιμετωπιστεί, εάν και εφόσον οι κυβερνήσεις «μετατρέψουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους σε βασική προτεραιότητα, υιοθετώντας μέτρα όπως οικονομικές ελαφρύνσεις και άλλα κίνητρα για επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν νέους».

Ωστόσο, η ΔΟΕ τάσσεται κατά των μέτρων που περιλαμβάνουν την προώθηση της «ημιαπασχόλησης», συγκρίνοντάς την με «παγίδα» για τους νέους και προτρέπει τα κράτη να βελτιώσουν την κοινωνική προστασία των νέων τονίζοντας πως «οι συνθήκες εργασίας για τις νεαρότερες ηλικίες είναι όλο και χειρότερες».

Αναδημοσίευση από ΕΘΝΟΣ, 23-5-2012


Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις