23.7 C
Athens
Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024

Αντιδράσεις: Μετά την τελευταία υποβάθμιση των 26 ιταλικών τραπεζών από τον Moody’s. Φουντώνει η κατακραυγή κατά των διεθνών οίκων αξιολόγησης

Πρόσφατα

Ιταλικές και ισπανικές τράπεζες εξακολουθούν να βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα», μετά την υποβάθμιση 26 ιταλικών τραπεζών από τον οίκο Moody’s, αλλά και την επικείμενη υποβάθμιση ισπανικών τραπεζών, με την κατακραυγή κατά των οίκων αξιολόγησης να μεγαλώνει ακόμη περισσότερο και να δημιουργείται ένα μέτωπο διαμαρτυρίας, που φθάνει μέχρι την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ).

Η Ενωση Ιταλικών Τραπεζών, ΑΒΙ, «ανέβασε», χθες, τους τόνους κατά του οίκου Moody’s, ο οποίος, το βράδυ της Δευτέρας, υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση 26 ιταλικών τραπεζών, γνωστοποιώντας ότι θα ζητήσει επίσημα τόσο από τις ιταλικές όσο και από τις διεθνείς ρυθμιστικές αρχές να αγνοούν τις τοποθετήσεις των οίκων αξιολόγησης στις δικές τους αξιολογήσεις.

Ο Γκιουζέπε Μουσάρι, πρόεδρος της ΑΒΙ, δήλωσε ότι η ένωσή του θα ζητήσει από το νομικό τμήμα (της Ενωσης) να εξετάσει εάν οι οίκοι αξιολόγησης παραβιάζουν ρυθμίσεις της αγοράς. «Θα υποβάλουμε επισήμως αίτημα στις ιταλικές και ευρωπαϊκές αρχές να αγνοήσουν τις αξιολογήσεις των οίκων, κάθε φορά που εξετάζουν τη σταθερότητα και την πιστωτική κατάσταση των τραπεζών», είπε ο κ. Μουσάρι, διευκρινίζοντας ότι το αίτημα αυτό θα υποβληθεί στην κεντρική τράπεζα της Ιταλίας, στην ΕΚΤ και στην ΕΒΑ.

Η υποβάθμιση των ιταλικών τραπεζών από τον οίκο Moody’s προκάλεσε την οργή της ΑΒΙ, η οποία χαρακτήρισε την κίνηση ως «μία επίθεση κατά της ίδιας της Ιταλίας». Την ίδια στιγμή, 20 από τις κορυφαίες τράπεζες της Ευρώπης επρόκειτο να συζητήσουν, χθες, σχέδια για την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των κορυφαίων οίκων αξιολόγησης, όπως ανέφεραν προσκείμενες πηγές στο Reuters. Ορισμένες μάλιστα από τις τράπεζες ζητούν να αλλάξει η κουλτούρα της δημοσίευσης στοιχείων από τους τρεις κορυφαίους οίκους, Standard & Poor’s, Moody’s και Fitch, σύμφωνα πάντα με τις πηγές.

Υπό πίεση

Το ιταλικό τραπεζικό σύστημα παραμένει ιδιαίτερα πιεσμένο και ευάλωτο σε μία οικονομική επιβράδυνση, όπως ακριβώς διαπίστωσε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ στη χθεσινή του έκθεση, εν μέσω έντονων ανησυχιών για την ανάπτυξη και τη μεγάλη έκθεσή του στο κρατικό χρέος. Στο πλαίσιο αυτό, αξιωματούχοι του ΔΝΤ θεωρούν ιδιαίτερα σημαντικό για τις ιταλικές τράπεζες να αποκτήσουν επαρκή κεφάλαια, ώστε να μπορούν να χορηγούν δάνεια στις επιχειρήσεις.

Η επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης έχει πυροδοτήσει έντονες επικρίσεις κατά των ιταλικών τραπεζών, οι οποίες άντλησαν 255 δισ. ευρώ υπό τη μορφή φθηνής χρηματοδότησης από την ΕΚΤ. Οι πιστώσεις προς ιταλικές επιχειρήσεις μειώθηκαν 0,7% σε ετήσια βάση το Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία της τραπεζικής ένωσης ΑΒΙ.

Με υποβάθμιση, όμως, απειλούνται και οι ισπανικές τράπεζες, καθώς, σύμφωνα με την ισπανική οικονομική εφημερίδα «Expansion», ο οίκος Moody’s αναμένεται να υποβαθμίσει σε μεγάλο βαθμό 21 ισπανικές τράπεζες σε μία εβδομάδα, κάτι που έχει ήδη προεξοφλήσει ο ισπανικός τραπεζικός κλάδος.

Η υποβάθμιση θα αποτελέσει αναμφισβήτητα νέο πλήγμα για το ήδη δοκιμαζόμενο τραπεζικό σύστημα της Ισπανίας, που είναι εκτεθειμένο τα μέγιστα στο real estate. Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, δήλωσε, χθες, ότι η Ισπανία αντιμετωπίζει πρόβλημα χρηματοδότησης, καθώς το κόστος δανεισμού της έχει εκτιναχθεί στα ύψη, χαρακτηρίζοντας τη σημερινή κατάσταση ιδιαίτερα δύσκολη και περίπλοκη.

Ο κ. Ραχόι προειδοποίησε ότι η χώρα του κινδυνεύει να αποκλειστεί από τις αγορές, εκτός και εάν επισπεύσει τα μέτρα για μείωση του ελλείμματος, καθώς «στις σημερινές αστρονομικές τιμές είναι ιδιαίτερα δύσκολο να δανειστούμε», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Οπως μάλιστα αποκάλυψε, χθες, ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, η ισπανική κεντρική τράπεζα ζήτησε από την ΕΚΤ να συνεργαστούν για την επίλυση των προβλημάτων στο ισπανικό τραπεζικό σύστημα, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στο ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η ΕΚΤ στο θέμα αυτό.

Ωστόσο, ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, εκτιμά ότι τα προβλήματα των ισπανικών τραπεζών θα επιλυθούν, αν και το κόστος ανακεφαλαιοποίησης θα είναι «δαπανηρό».

«Αδυνατίζουν» οι αμοιβές

Εν τω μεταξύ, «στενεύουν» τα περιθώρια για τις παχυλές αμοιβές και τα μπόνους στο κόσμο των τραπεζιτών, καθώς, σύμφωνα με την πρόταση του επιτρόπου για την Εσωτερική Αγορά, Μισέλ Μπαρνιέ, οι μέτοχοι θα πρέπει να έχουν τη δύναμη να περιορίζουν τις αμοιβές των διευθυνόντων συμβούλων και να θέτουν ανώτατο όριο στα μπόνους, εξέλιξη που εντείνει τις πιέσεις προς τράπεζες και επιχειρήσεις, όσον αφορά στην καταβολή υπέρογκων αμοιβών στις διοικήσεις τους.

Η πρόταση του κ. Μπαρνιέ αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για τη θεσμοθέτηση ενός πανευρωπαϊκού νόμου το επόμενο έτος, ο οποίος θα δώσει στους επενδυτές το νομικό έναυσμα να παρεμβαίνουν στις απολαβές της ευρωπαϊκής τραπεζικής ελίτ.

Αναδημοσίευση από ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 17-5-2012


Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υϊοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από την Αυτόνομη Παρέμβαση.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις